שתף קטע נבחר

אולי גם אתם בסיכון גבוה להתקף לב בגיל צעיר?

לאחר שעבר התקף לב בגיל 31, מוטי בירנבוים גילה שיש לו מחלה גנטית של יתר כולסטרול משפחתי. העמותה שהקים פועלת לקידום אבחון מוקדם וטיפול מציל חיים

בשיתוף עמותת לכ"ם 

 

בגיל 31, בהיותי שחקן כדורסל בהפועל תל-אביב, חטפתי התקף לב באמצע משחק כדורסל. הובהלתי במהירות אל בית חולים ובבדיקות שערכו לי הרמה הגבוהה של הכולסטרול בדמי הרימה דגל אדום ובעיקר נראתה חריגה בהתחשב בגילי הצעיר, בתזונה ובאורח החיים הספורטיבי שלי.

 

לאחר השחרור מבית החולים "מאיר" הופניתי להמשך מעקב וטיפול במרפאת ליפידים (מרפאה המתמחה בטיפול בהפרעות שומנים בדם) בבית החולים "הדסה" עין כרם, בירושלים. שם נודע לי לראשונה כי בעיית הכולסטרול ממנה אני סובל היא למעשה מחלה גנטית נפוצה (בשכיחות של 1:300 איש) בשם היפרכולסטרולמיה משפחתית או בקיצור "יתר כולסטרול משפחתי".

 

קראו עוד

חדש בישראל: עמותה למאבק ביתר כולסטרול משפחתי

סקר: כולסטרול בדם? ישראלים מודעים אבל פחות בודקים

האם התרופות החדשות נגד כולסטרול - יגנו מפני התקפי לב?

כולסטרול: כשהטיפול בסטטינים אינו מספיק

 

המחלה עלולה להיות קטלנית

הסתבר לי כי מחלה זו עלולה להיות קטלנית. היא גורמת לרמות גבוהות מאד של כולסטרול "רע" (LDL) כבר בגיל ילדות ומגדילה באופן דרמטי את הסיכון לפתח מחלות לב וכלי דם בגיל צעיר.

 

מדובר במחלה מתעתעת שכן יתר כולסטרול אינו גורם לכאב ואין לו תסמינים מובהקים, על כן לעתים קרובות, כמו במקרה הפרטי שלי, המחלה עלולה להיות מאובחנת רק בשלב מתקדם, כאשר כבר נגרם נזק ללב ויש סכנת חיים.

 

הבעיה האקוטית היא שללא טיפול יעיל, אנשים עם יתר כולסטרול משפחתי חשופים לסיכון גדול פי 20 מאשר הסיכון של האוכלוסייה הכללית לסבול ממחלות לב בגיל מוקדם.

 

לאחר התקף הלב שלי טופלתי בתרופות נפוצות (סטטינים) במינונים מקסימליים ולצערי הן לא הצליחו להפחית ביעילות מספקת את רמות הכולסטרול שלי. כדי למנוע התקף לב חוזר והחרפה במצבי, נאלצתי לעבור במרוצת השנים ניתוח מעקפים ושני צנתורים עם החדרת סטנטים.

 

התפנית המיוחלת בטיפול התרחשה לפני כשנה. צוות המרפאה ב"הדסה" הציע לי להצטרף לניסוי קליני שנערך בתרופה מבטיחה מדור חדש ופורץ דרך של תרופות לטיפול ביתר כולסטרול (מעכבי PCSK9).

 

שילוב תרופה חדשה זו עם הטיפול הקבוע שניתן לי בסטטינים ואיזיטרול הצליח תוך ימים בודדים להפחית את רמת הכולסטרול משמעותית (מLDL 110 ל-65) לערכי היעד שהומלץ לי על ידי הרופא המטפל שלי.

 

אבחון לכל המשפחה

כיוון שמדובר במחלה גנטית, חשוב כמובן לאבחן את כל המשפחה. לכל אדם עם יתר כולסטרול משפחתי יש סיכוי של 50% להוריש את המחלה לכל אחד מילדיו, ובמקרה של משפחתי הסטטיסטיקה הייתה מדויקת להפליא.

 

שניים מתוך ארבעה מילדיי אובחנו גם הם עם יתר כולסטרול משפחתי והחלו כבר בגיל 6 לקבל טיפול תרופתי. בזכות האבחון והתחלת הטיפול המוקדמת הושגה שליטה במחלה, נחסכו מהם סיבוכים רפואיים והתאפשר להם לנהל חיים נורמטיביים.

 

במהלך השנים הרבות בהן אני מתמודד עם מחלת יתר כולסטרול משפחתי נוכחתי לדעת שרוב הציבור כלל אינו מודע לקיומה של המחלה. רבים טועים לחשוב שרמות הכולסטרול תלויות רק בתזונה ושכולסטרול גבוה הוא נחלתם של אנשים מבוגרים וקשישים בלבד.

 

במטרה להילחם בסטיגמות השגויות והמסוכנות האלו החלטתי להירתם ולהקים את עמותת לכ"ם, העמותה למאבק ביתר כולסטרול משפחתי. העמותה פועלת להגברת המודעות למחלה, לקידום אבחון מוקדם, להנגשת תרופות חיוניות אשר מונעות סיבוכים רפואיים ומצילות חיים ולקידום מחקר בתחום.

 

אני מפציר בכל אחת ואחד מכם, אל תהיו שאננים! בבדיקת דם פשוטה תוכלו לדעת מהי רמת הכולסטרול שלכם. אם בבדיקה נמצא ערך גבוה מהטווח הנורמלי שאלו את הוריכם אם ידוע להם על בני משפחה הסובלים מכולסטרול גבוה. התייעצו עם רופא המשפחה לגבי צורך בבירור גנטי ליתר כולסטרול משפחתי.

 

למידע נוסף על התמודדות עם  יתר כולסטרול משפחתי 

 

בשיתוף עמותת לכ"ם





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
סיכון גבוה להתקף לב בגיל צעיר
צילום: shutterstock
מוטי בירנבוים
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים