שתף קטע נבחר

אחרי 886 ימים: לבנון בחרה נשיא - יקיר חיזבאללה

מאז שמישל סלימאן פרש מהנשיאות ב-2014 לא הצליחו הצדדים להסכים על מחליפו. אחרי 29 חודשים בחר הפרלמנט בנשיא חדש - מנהיג הנוצרים ומפקד הצבא לשעבר מישל עוון, שבנאום השבעתו התייחס גם לישראל: "לא נחסוך שום מאמץ כדי לשחרר את מה שנותר מהשטחים הכבושים שלנו"

 

בסוף, אחרי 29 חודשים, יצא עשן לבן מביירות: הפרלמנט בלבנון בחר היום (יום ב') סוף סוף נשיא חדש למדינה אחרי שהמשרה לא הייתה מאוישת במשך 886 ימים. מישל עוון הנוצרי מארוני, ראש "הזרם הלאומי החופשי" ויקיר ארגון חיזבאללה השיעי, זכה ברוב קולות המחוקקים בסיבוב השני של ההצעה ולתמיכה של כמה מיריביו הפוליטיים הגדולים ביותר. במהלך ההצבעה בסיבוב הראשון נרשם אירוע ביזארי במיוחד כשאחד המחוקקים שם פתק עם שמה של הדוגמנית הלבנונית המפורסמת מרים קלינק, שלפני כמה שנים רקדה בעירום למחצה בבית קברות.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

בפרלמנט בלבנון 128 מושבים (מושב אחד לא מאויש בעקבות מות מחוקק) ומועמד לנשיאות זקוק לרוב של שני שלישים מהקולות כדי להיבחר לנשיא. עוון קיבל בסיבוב הראשון 84 קולות והיה רחוק שני קולות בלבד מניצחון. בסיבוב השני הוא היה זקוק לרוב מוחלט של 65 כדי לנצח, אבל אז התחיל פיאסקו בבית הנבחרים כשנספר פתק אחד יותר מדי. אז עברו לסיבוב הצבעה שלישי וגם אז חזר הדבר על עצמו - ורק בסיבוב הרביעי נבחר עוון לנשיא. המנהיג הנוצרי ומפקד הצבא לשעבר קיבל 83 קולות. 36 מחוקקים שמו פתקים לבנים ושמונה קולות נוספים בוטלו.

 

חיזבאללה התעקש מההתחלה על המועמד הנוצרי. נסראללה ועוון (צילום: AP) (צילום: AP)
חיזבאללה התעקש מההתחלה על המועמד הנוצרי. נסראללה ועוון(צילום: AP)

"לא נחסוך מאמץ בהגנה על המולדת שלנו". עוון בנאום ההשבעה שלו ()
"לא נחסוך מאמץ בהגנה על המולדת שלנו". עוון בנאום ההשבעה שלו

נאום ההשבעה של עוון נערך מיד לאחר שנבחר על ידי רוב המחוקקים. "לבנון הולכת בין מוקשים ועדיין מוגנת מהאש שמשתוללת ברחבי האזור", אמר עוון בנאום ההשבעה שלו. "האחריות שלנו היא למנוע ניצוצות של אותה אש ולהתרחק מסכסוכים חיצוניים ולאמץ מדיניות חוץ אחראית". על ישראל הוא אמר "לא נחסוך שום מאמץ כדי לשחרר את מה שנותר מהשטחים הכבושים שלנו", והוסיף: "לא נחסוך מאמץ בהגנה על המולדת שלנו מאויב שעדיין לוטש עיניים לאדמה שלנו ולמשאבים שלנו". משרד החוץ האיראני היה הראשון לברך את הלבנונים על בחירתו של עוון לנשיאם.

 

הנשיא הקודם מישל סלימאן עזב את ארמון הנשיאות במאי 2014, והניסיונות למצוא לו מחליף החלו עוד לפני תום כהונתו. אלא שכבר בישיבת הפרלמנט הראשונה לבחירת הנשיא הבא התברר כי המשימה לא הולכת להיות פשוטה כלל וכלל.

 

45 ישיבות פרלמנט עקרות מאז 2014

מאז פרישתו של סלימאן נערכו 45 ישיבות פרלמנט עקרות, שבמהלכן לא הצליחו הצדדים הניצים להסכים על זהות נשיא המדינה. הכוונה למחנה "14 במרס" שבראשו עומד ראש הממשלה לשעבר סעד אל-חרירי, יו"ר זרם אל-מוסתקבל, שמתנגד לחיזבאללה, ולמחנה "8 במרס" שמזוהה עם חיזבאללה ובעלי בריתו, שהתעקשו מהרגע הראשון שעוון, כיום בן 81, יהיה הנשיא ולא הסכימו להצעת אל-חרירי למצוא מועמד של פשרה במקום אלה שהציעו שני הצדדים. בהתאם ל"הסכם טאיף", שנחתם בתום מלחמת האזרחים, נשיא המדינה חייב להיות נוצרי. 

 

רק בשבועות האחרונים התרצה אל-חרירי והעביר את תמיכתו לעוון, במה שהיווה פריצת דרך במשבר הנשיאותי הארוך ביותר שידעה לבנון. חשוב לומר שגם בשנים עברו (1958, 1988 ו-2007) היו בלבנון מצבים שבהם לא כיהן במדינה נשיא למשך זמן מה בשל ויכוחים פוליטיים.


ראש הממשלה לשעבר הסכים לתמוך במועמד חיזבאללה. אל-חרירי ועוון (צילום: AP) (צילום: AP)
ראש הממשלה לשעבר הסכים לתמוך במועמד חיזבאללה. אל-חרירי ועוון(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

בישיבה שנערכה היום בפרלמנט הלבנוני התמודדו על תפקיד הנשיא עוון וסלימאן פרנג'ייה, יו"ר זרם הנפילים שלא הסכים להסיר את מועמדותו וביקש מחברי הפרלמנט התומכים בו לשים פתק לבן כהצבעת מחאה. מועמד נוסף לנשיאות היה חבר הפרלמנט הנרי חילו, שסיכוייו לזכות היו קלושים מהרגע הראשון, ובייחוד לאחר שאל-חרירי הודיע שהמחנה שלו יתמוך בעוון לנשיאות.

 

עוון היה בעברו מפקד צבא לבנון ומאז דבק בו הכינוי "הגנרל עוון". הוא עמד בראש ממשלת מעבר צבאית בלבנון החל משנת 1988 במהלך מלחמת האזרחים במדינה, וניסה להוציא את צבא סוריה, אולם נכשל במשימתו. בשל כך אולץ בשנת 1990, ולאחר לחץ צבאי לבנוני-סורי תקיף, לעזוב את לבנון לגלות. בטרם עזב את המדינה הוא נמלט לשגרירות צרפת ומשם נמלט לפריז. במאי 2005, אחרי 15 שנים בגלות, שב מנהיג הנוצרים ללבנון והתקבל בקריאות שמחה ומחיאות כפיים על ידי תומכיו. "ענן שחור דיכא את לבנון במשך 15 שנה", אמר עוון במסיבת עיתונאים עם שובו מהגלות. "היום, שמש החירות זורחת. אני שב כדי לדאוג לעתיד ולסייע בבניית לבנון מחדש". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
הנשיא הנבחר. מישל עוון
צילום: AP
מומלצים