שתף קטע נבחר

המסך יורד: קולנוע סמדר ייסגר

המבנה בו פועל הקולנוע הירושלמי המיתולוגי כבר 88 שנה זקוק לשיפוץ, אבל אף גורם לא מוכן לשאת בעלויות

היסטוריה בנוף הירושלמי: לב סמדר, הקולנוע הפעיל הוותיק ביותר בארץ, שמלאו לו לאחרונה 88 שנה, יסגור את שעריו בסוף 2016.

 

קולנוע סמדר הוא מוסד ירושלמי מיתולוגי, ממוסדות התרבות האהובים והמוכרים של ירושלים. החל מ־1996 פועל הקולנוע כסניף הירושלמי של רשת לב. ביולי האחרון הסתיים חוזה השכירות, שנחתם ל־10 שנים והוארך ל־10 נוספות מכוח אופציה.

 

לב סמדר. מוסד ירושלמי (צילום: עמית שאבי) ()
לב סמדר. מוסד ירושלמי (צילום: עמית שאבי)
 

לב מעוניינת להמשיך להפעיל את הקולנוע. הבעיה היא שהמבנה עצמו, שנמצא בבעלות פרטית, זקוק לשיפוץ משמעותי בשל גילו, בשל דרישות הנגישות והבטיחות, ובמיוחד בגלל הנזק בתקרת הקולנוע שנוצר בעקבות בניית מלונית בקומה השנייה. לשם כך דרושים כ־3 מיליון שקל.

 

בעלי המבנה, המשכירים את הקולנוע לרשת לב, מסרבים לקחת על עצמם את עלויות השיפוץ המתחייב. לטענתם, יש גורמים אחרים שמעוניינים בשכירת המקום שלא למטרות הפעלת קולנוע ויהיו מוכנים לקחת על עצמם גם את עלויות השיפוץ. עבור רשת לב עלויות אלה גבוהות מדי עד כדי כך שהמשך הפעלת הקולנוע לא יהיה רווחי. למרות שמדובר במבנה לשימור, גם העיריה מסרבת לקחת חלק בשיפוץ, בטענה שמדובר בנכס פרטי.

 

 

 

הבניין, שנמצא ברחוב לויד ג'ורג' בירושלים, הוקם ב־1928. הוא עוצב בסגנון קולוניאלי על ידי האדריכל הגרמני גוטלוב בוירלה הבן, על מגרש שבבעלותו. בגלל הפסדיו הרבים בקולנוע, נאלץ בוירלה למכור אותו ליהודי בשם איתן בלקינד, וזה מיתג מחדש את הקולנוע תחת השם 'אפרת'. כעבור 3 חודשים, בלחץ הטמפלרים, נסגר קולנוע אפרת וחזר לבוירלה.

 

עם פרוץ מלחמת העולם השנייה המקום הוחרם והושכר בהמשך לערבי־נוצרי בשם ריג'נט. עם הקמת המדינה התארגנו 4 חיילים משוחררים והקימו קואופרטיב להפעלת הקולנוע. הם הכריזו על תחרות למציאת שם חדש לקולנוע, שהפרס הראשון בה הוא כניסה חינם לשנה. בתחרות זכתה נערה אלמונית בת 14, שהציעה את השם סמדר. עם הזמן קנה אחד השותפים, אריה צ'צ'יק המנוח, את חלקם של שותפיו.

 

צ'צ'יק הפעיל את הקולנוע עד 1973: מכר כרטיסים, רץ לפתח האולם כדי לקרוע אותם ומיהר לחדר ההקרנה כדי להקרין. אשתו מכרה אוכל ושתייה, ובנותיהם ניקו את האולם. ב־2009, בגלל סכסוך ירושה, כמעט נסגר הקולנוע, אבל לבסוף נמצא פתרון והקולנוע המשיך לפעול.

 

הכתבה פורסמה במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לאתר ההטבות
מומלצים