שתף קטע נבחר

הקשר בין סוכרת למחלת חניכיים

יום הסוכרת הבינלאומי הוא הזדמנות מצוינת להאיר זרקור על אחת ההשפעות הפחות מוכרות של המחלה: היא גורמת להחמרה בבריאות הפה, שאף יכולה להוביל לאובדן שיניים

שכיחותה של מחלת הסוכרת הולכת ועולה עם השנים בעולם המערבי: כיום סובלים ממנה כ-350 מיליון איש, כאשר ארגון הבריאות העולמי צופה כי בשנת 2030 לא פחות מ-10% מאוכלוסיית העולם תסבול מהמחלה שהיא בעלת השפעה על תפקוד מערכות שונות בגוף. סיבוכי המחלה יכולים לפגוע בלבלב, בכליות, במערכת העצבים ובראייה.

 

כל התופעות הללו די מוכרות, אבל עניין אחד שציבור החולים קצת פחות מודע אליו: לסוכרת השפעה עצומה גם על מצב בריאות הפה. יום הסוכרת הבינלאומי שחל היום (14/11), ביחד עם חודש המודעות למחלה – הוא הזדמנות מצוינת להאיר על כך זרקור.

 

קיראו עוד בערוץ בריאות השן

 

מחלת חניכיים היא מחלה דלקתית כרונית נפוצה הפוגעת במערכת האחיזה של השיניים. כ-50% מהאוכלוסייה הבוגרת סובלת מהמחלה בצורתה המתונה-מתקדמת, ושכיחותה עולה באופן מתמיד עם הגיל. מחלה זו, כאשר איננה מטופלת כראוי - עלולה להוביל לאובדן שיניים.

 

בין שתי מחלות אלה - סוכרת ומחלת חניכיים - ישנו קשר דו-סיטרי. על-פי המחקרים, חולי סוכרת נוטים לסבול פי 3 יותר ממחלות חניכיים בהשוואה לאוכלוסייה בריאה. מחלת החניכיים משפיעה לרעה על האיזון של רמות הסוכר בדמם של החולים בסוכרת, ולהחמרה בסיבוכים הקשורים למחלת הסוכרת באיברים השונים.

 

כיצד משפיעה הסוכרת על חלל הפה?

1. פגיעה בכלי הדם הקטנים – סיבוך הנובע ממחלת הסוכרת וגורם לכך שאספקת הדם לחלל הפה יורדת. כתוצאה מכך, מרכיבים חיוביים של מערכת החיסון אינם מגיעים לחלל הפה בכמות הדרושה, דבר הגורם לכך שההתגוננות מפני החיידקים בחלל הפה מופחתת.

 

2. שינויים במרכיבי הרוק – מחלת הסוכרת גורמת לשינויים במבנה הרוק וכתוצאה מכך לשגשוג חיידקים אלימים יותר ופטריות, ולירידה בכמות החיידקים החיוביים ובמרכיבים של מערכת החיסון.

 

3. שינויים בהפרשת הרוק – במחלת הסוכרת ישנה ירידה בהפרשת רוק וכתוצאה מכך מורגש יובש פה העלול לגרום לעששת ומחלת חניכיים.

 

4. הפרעה בריפוי פצעים – בחולי סוכרת, מערכת הריפוי בגוף אינה תקינה ולכן לפצעים בפה ייקח זמן ארוך יותר להתרפא. כמו כן, במידה ויתבצעו טיפולים כירורגים בחלל הפה זמן - הריפוי יהיה ארוך יותר והצלחתם מופחתת.

 

כיצד משפיעה מחלת חניכיים על הסוכרת?

במחקר שפורסם במגזין הרפואי Diabetes Care בקרב 3,000 משתתפים, נמצא כי באנשים עם מחלת חניכיים חמורה, העלייה במדד חומרת הסוכרת (HbA1C) לאורך 5 שנות מעקב הייתה גבוהה פי 5 (!) ביחס למשתתפים ללא מחלת חניכיים.

 

כמו כן, במחקרים אחרים הוכח כי סיבוכי סוכרת באיברי מטרה מרוחקים - כגון הלב, הכליות והעיניים - היו רבים יותר בקרב חולי סוכרת עם מחלת חניכיים. אך טיפול במחלת חניכיים יכול להועיל באופן משמעותי לחולה הסוכרתי.

 

בסדרת מחקרים, נמצא שטיפול לא-ניתוחי במחלת חניכיים שיפר את מדד איזון הסוכר בדם ב-0.4% - ותוצאה זו שווה לאפקט של הוספת תרופה שנייה לטיפול בסוכרת. כלומר - טיפול במחלת החניכיים בחולי סוכרת הוא בעצם טיפול גם במחלת הסוכרת.

 

מה ההמלצות הטיפוליות לחולי סוכרת בכל הקשור למחלות חניכיים?

אנשים הסובלים מסוכרת מוגדרים כבעלי סיכון לפתח מחלת חניכיים וצריכים להיות מודעים לכך.

 

מרבית המחקרים אומנם סוקרים אוכלוסייה בוגרת - אולם נמצא כי גם ילדים ובני נוער החולים בסוכרת מסוג 1 (סוכרת הנעורים) הם בעלי נטייה לפתח מחלת חניכיים באחוז גבוה יותר, לעומת הילדים הבריאים.

 

גם בחולי סוכרת - אבחנה וטיפול מוקדמים של מחלת החניכיים יכולים לעצור את המחלה וההידרדרות המביאה לאובדן שיניים.

 

על מנת למנוע הידרדרות של מצב השיניים וגם הידרדרות מואצת של מצב הסוכרת - לכל חולי הסוכרת מומלץ להיבדק אחת לשנה אצל מומחה לרפואת חניכיים (פריודונט) לאיתור וניטור מחלת חניכיים, ולטפל במחלה באופן תדיר - תוך שמירה קפדנית על צחצוח שיניים מיטבי, ופגישות ניקוי ותחזוקה רציפים אצל השיננית או הרופא אחת ל-3 חודשים באופן קבוע.

 

הקפדה על טיפול במחלת החניכיים וטיפול מניעתי לאורך כל החיים - תוכל למנוע מצבים בהם יהיה צורך בניתוחי חניכיים והשתלות שיניים - אשר סיכויי ההצלחה שלהם בחולי סוכרת הינם פחותים.

 

 במצבים בהם יש יובש פה קיצוני או קאנדידיאזיס (זיהום פטרייתי) - כדאי לפנות למומחה ברפואת הפה.

 

יש לזכור: טיפול נכון בחלל הפה תורם לשיפור באיזון מדדי הסוכר, ובכך תורם למניעת סיבוכי סוכרת נוספים ושיפור הכללי בבריאות הגוף.

 

הכותבת היא מומחית לרפואת חניכיים (פריודונטיה) וחברה ב פורום המומחים ברפואת שיניים





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הקשר בין מחלת החניכיים לשיניים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים