שתף קטע נבחר

גורם משפטי בכיר: ספק אם היועמ"ש יוכל להגן על חוק המואזין

הצעת החוק המקורית נפסלה במערכת המשפטית בשל פגיעה בשוויון ובחופש הפולחן. ההצעה החדשה כוללת איסור גורף על בתי תפילה להשתמש במערכות כריזה, עם החרגה לבתי כנסת. בצמרת משרד המשפטים טוענים שאין צורך בחוק ושיש ספק אם הוא יעבור את מבחן בג"ץ

 

מסגד בכפר קאסם. החוק החדש כולל את כל בתי התפילה (צילום: גיל לרנר) (צילום: גיל לרנר)
מסגד בכפר קאסם. החוק החדש כולל את כל בתי התפילה(צילום: גיל לרנר)

גורם משפטי בכיר מעריך כי ספק אם היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, יגן על הממשלה והכנסת בבג"ץ אם "חוק המואזין" יעבור במתכונת המחריגה את כריזת בתי הכנסת. לדבריו, חוק המאפשר אפליה ופגיעה בחופש הדת והפולחן נחשב חוק לא חוקתי.

 

בשל הסערה שחולל בשבוע שעבר "חוק ההסדרה", ההתנגדות של משרד המשפטים לחקיקת חוק המואזין של ח"כ מוטי יוגב (הבית היהודי) עברה מתחת לרדאר. אחרי שהחל את דרכו כחוק המיועד לעסוק רק במפגעי רעש שמקורם במסגדים, נפסלה הצעת החוק לפני כמה חודשים על ידי המערכת המשפטית, בשל הפגיעה בשוויון ובחופש הפולחן. בעקבות זאת, היא שונתה על ידי חבר הכנסת יוגב כך שהיא תאסור על כל בתי התפילה להשתמש במערכות כריזה.

היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט(צילום: גיל יוחנן)

חבר הכנסת מוטי יוגב, יוזם ההצעה (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
חבר הכנסת מוטי יוגב, יוזם ההצעה(צילום: גיל יוחנן)

בוועדת השרים לחקיקה עבר החוק עבר פה אחד, למעט שרת המשפטים איילת שקד שנמנעה, אך שר הבריאות יעקב ליצמן הגיש עליו ערר. לבסוף, בניסיון להשיג חוק שמשפטית יהיה "נוח" יותר, הוחלט להכניס סעיף חדש הנוגע להחרגת צפירת השבת בבתי הכנסת, שאמור לחדד את האיסור על כריזה רק בשעות הלילה, כך שהצפירה המושמעת בשעות ערב מוקדמות לא תיכלל במסגרת האיסור. כמו כן, אפשרות ההחרגה תחול רק על ערים ויישובים חרדיים, כך שתוכל לכאורה לעבור את מבחן בג"ץ בטיעון שמדובר בעילה מידתית.

 

הסעיף טרם הוכנס בשל בדיקה משפטית שנערכת, כדי שהחוק יוכל לעבור גם את מבחן בג"ץ, אם יידרש. לאחר שיוכנס הסעיף והשר יעקב ליצמן יסיר את הערר שהגיש – יובא הדיון ישירות לכנסת ולא יידרש דיון בממשלה. ביום רביעי צפוי החוק להגיע למליאת הכנסת לקריאה טרומית בגרסתו החדשה.

 

גם אחרי שינוי ההצעה, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, אבי ליכט, הציע לחברי ועדת השרים לחקיקה שלא לקיים הצבעה על החוק בטיעון שאין בו צורך. הוא הבהיר כי כבר היום קיימת הסדרה בחוק של מפגעי רעש וניתן להסתפק בה ובאכיפתה. אולם שר הקליטה זאב אלקין עמד על כך שתתקיים הצבעה על החוק. הוא אף פנה אישית לראש הממשלה בנימין נתניהו שייתן אור ירוק לקיים הצבעה על החוק בישיבת הממשלה, אך לבסוף היא לא נערכה שם. 

 

נתניהו התייחס לחוק המואזין בישיבת שרי הליכוד: "אנחנו נעביר את החוק כי זה חוק חשוב. הוא מבטיח שלא תהיה פגיעה באיכות חייהם של תושבים רבים. החוק הזה יעבור". ח"כ יוגב: "החוק המוצע מביא תפיסת עולם שלפיה חופש הדת לא צריך לפגוע באיכות החיים, ומציע כי בבתי תפילה ייאסר השימוש במערכות כריזה כדי לקרוא למתפללים, להעביר מסרים דתיים או לאומיים ולעיתים אף דברי הסתה".

 

גם אם החוק יעבור בשלוש קריאות, ח"כ אחמד טיבי מ"הרשימה המשותפת" כבר הודיע שיפנה לבג"ץ ואז תתחולל סערה חדשה על ההגנה עליו ועל פסיקת בג"ץ שתגיע בעקבותיו.

 

ואילו מנהיג חמאס חאלד משעל אמר בעקבות יוזמת החקיקה, כי האיסור להשמיע את קריאת המואזין בירושלים הוא משחק באש, והזהיר כי הוא יזכה לתגובה חריפה של העם הפלסטיני ושל האומה האיסלאמית כולה.

 

אליאור לוי השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי מועלם
מסגד בלוד
צילום: אבי מועלם
מומלצים