שתף קטע נבחר

לא קיבל נשיקה צרפתית. הנפילה של סרקוזי

אוהב כסף וחיים טובים, חם מזג וקשור לפרשיות שחיתות: לנשיא צרפת לשעבר היה חלום לחזור לארמון האליזה עם רעייתו קרלה ברוני. אולם החלום התנפץ לרסיסים לאחר שלא העפיל לסיבוב ה-2 בפריימריז של המפלגה השמרנית עם הקמפיין הפופוליסטי שלו - וכעת הוא פורש מהפוליטיקה

 

 

הצרפתים אמרו Au Revoir (בעברית: להתראות) לאקס הנשיאותי שלהם: ניקולא סרקוזי חלם לשוב לארמון הנשיאות בפריז, אולם חלומו התנפץ אתמול (יום א') לרסיסים כבר במשוכה הראשונה - אחרי שהוא לא הצליח להעפיל לסיבוב השני בפריימריז של המפלגה השמרנית בצרפת, ולנער מעליו את המוניטין שדבק בו של אחת הדמויות השנויות ביותר במחלוקת בצרפת.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

הפוליטיקאי בן ה-61 דיבר על מדיניות הגירה קשוחה, על ביטחון ועל זהות לאומית, והוא ניסה למשוך לכיוונו את הבוחרים שמתפתים להצביע למפלגת "החזית הלאומית" מהימין הקיצוני של מרין לה פן באמצעות קמפיין פופוליסטי חסר בושה.

 

אלא שהאיש שנודע בעולם בכינוי "סרקו" הושפל בפריימריז של מפלגת "הרפובליקנים" מהמרכז-ימין כשסיים במקום השלישי מאחורי האיש ששירת תחתיו כראש ממשלה - פרנסואה פיון - וראש ממשלה לשעבר נוסף - אלן ז'ופה. "אין בי מרירות, אין בי עצבות ואני רוצה את הטוב ביותר למדינה שלי", אמר סרקוזי בנאום ההפסד המכובד שלו.

 

"נשיא הבלינג-בלינג"

סרקוזי ניסה לקבור את תדמית ה"בלינג-בלינג" שלו מתקופת נשיאותו בשנים 2012-2007, תדמית של אדם שאוהב כסף ואת החיים הטובים. כדי לעשות זאת הוא הציג את עצמו במהלך קמפיין הבחירות כמגן השכבות הנמוכות וכמי שיוצא נגד האליטות.

 

חיבתו לאורח חיים גבוה - הוא נשוי לזמרת-דוגמנית קרלה ברוני ושמו נקשר לא פעם בפרשיות שחיתות - וכישלונו לקיים את רוב הבטחותיו, גרמו לכך שסרקוזי כיהן כהונה אחת בלבד כנשיא צרפת אחרי שהפסיד בבחירות ב-2012 לפרנסואה הולנד הסוציאליסטי.

 

לא יחזרו לארמון האליזה. ניקולא סרקוזי ורעייתו קרלה ברוני (צילום: EPA) (צילום: EPA)
לא יחזרו לארמון האליזה. ניקולא סרקוזי ורעייתו קרלה ברוני(צילום: EPA)
במהלך ניסיון הקאמבק שלו לא נרתע סרקוזי ממחלוקות, והוא החריף את הרטוריקה שלו נגד מהגרים לאחר הטבח בניס ביום הבסטיליה שגבה את חייהם של 86 בני אדם. בן המהגר מהונגריה אמר בחודש ספטמבר את המשפט מעורר המחלוקת: "ברגע שאתה הופך לצרפתי, אבותיך הם הגאלים". דברים אלה פנו לבסיס של מפלגת "הרפובליקנים", אולם גרמו לניכור בקרב המצביעים המתונים מהימין ואנשי המרכז.

 

המזג החם ומימון הבחירות שמוטל בספק

מעריציו מחשיבים את הסגנון הלוחמני של סרקוזי לנכס, אבל מבקריו לא ראו זאת בעין יפה והאשימו אותו בחוסר שליטה עצמית.

 

רבים בצרפת זוכרים את ביקורו של סרקוזי ביריד חקלאות בפריז ב-2008, אז אמר "לך מכאן, חתיכת אידיוט שכמותך" לאדם שסירב ללחוץ את ידו.

 

המזג החם של הנשיא לשעבר חזר שוב ביום חמישי, במהלך העימות הטלוויזיוני האחרון של מפלגת "הרפובליקנים". סרקוזי נשאל על הטענות החדשות שלפיהן הוא קיבל מיליוני אירו למימון קמפיין הבחירות שלו ממשטרו של שליט לוב המנוח מועמר קדאפי. הוא דחה את השאלה ואמר שהיא "מבישה".

 

העפילו לסיבוב השני בפריימריז של המפלגה השמרנית. פיון (מימין), המועמד המוביל, וז'ופה, שני ראשי ממשלה לשעבר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
העפילו לסיבוב השני בפריימריז של המפלגה השמרנית. פיון (מימין), המועמד המוביל, וז'ופה, שני ראשי ממשלה לשעבר(צילום: AFP)

סרקוזי נולד ב-28 בינואר 1955 ונחשב למעריץ מושבע של כדורגל ואופניים, תחביבים הכרחיים כמעט לכל פוליטיקאי בצרפת. יש לו תואר במשפטים, אולם בניגוד לרוב עמיתיו בפוליטיקה הוא לא למד ב"בית הספר הלאומי הצרפתי למנהל" (ENA) שנחשב לפס הייצור של מנהיגי המדינה.

 

הנשיא הראשון שהתגרש, נישא מחדש והביא ילד לעולם

סרקוזי היה הנשיא הצרפתי הראשון שהתגרש, נישא מחדש והביא לעולם ילד - הרביעי שלו במספר - בעת כהונתו בארמון האליזה.

 

הנשיא לשעבר ז'אק שיראק, המנטור לשעבר של סרקוזי, אמר עליו פעם ש"אין לו ספקות לגבי שום דבר, כל שכן לגבי עצמו".

 

סרקוזי נבחר בגיל 28 לראש הפרוור הפריזאי האמיד נואי-סור-סיין, היה חבר פרלמנט במשך שש שנים ושר בממשלה בגיל 38. לאחר שנבחר לנשיא בגיל 52, הוא נתפש בתחילה כמי שמזריק למערכת את הדינמיות הנחוצה לה, עשה גלים בזירה הבינלאומית, וחיזר אחר עולם התאגידים.

 

הייתה זו בין היתר מערכת היחסים של סרקוזי עם ברוני שזיכתה אותו בכינוי "נשיא בלינג-בלינג" - ביטוי השאול מהצליל של קופה רושמת.

 

הקמפיין הפופוליסטי לא שכנע. סרקוזי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הקמפיין הפופוליסטי לא שכנע. סרקוזי(צילום: רויטרס)

בעבר ציפו מנשיאי צרפת להיות מעל הקלחת הפוליטית, אבל מתנגדיו של סרקוזי האשימו אותו בזילות התפקיד. בציבור הצרפתי עדיין זועמים על חמש שנות כהונתו בארמון האליזה בפריז, שנשלטו על ידי המשבר הכלכלי העולמי ב-2008 והנפילה שבאה לאחר מכן.

 

רק הולנד הסוציאליסטי הקדים אותו בשפל בפופולריות

סרקוזי אוהב לטעון שהוא "הציל את אירופה, אם לא את העולם, ממשבר גדול". אלא שבסיום כהונתו הוא זכה לאחד משיעורי התמיכה הנמוכים ביותר של נשיא צרפתי מאז תום מלחמת העולם השנייה. רק יריבו הפוליטי הולנד זכה לשיעור תמיכה נמוך ממנו.

 

לאחר הפסדו המשפיל ב-2012 להולנד הסוציאליסט, זוכרים לסרקוזי את הבטחתו המפורסמת "לא תשמעו ממני יותר" לפני שפנה לסבב הרצאות בינלאומי מכניס ביותר. מסיבה זו לא מעט אנשים הופתעו כשהוא שב לזירה הפוליטית ב-2014, התמודד ונבחר לראשות מפלגת המרכז-ימין UMP, ששמה שונה למפלגת "הרפובליקנים".

 

שורה ארוכה של הסתבכויות משפטיות לא הרתיעה את סרקוזי לרוץ שוב לתפקיד נשיא צרפת כדי לסיים את מה שהוא הגדיר "עסקים לא גמורים".

 

סרקוזי היה ראש המדינה הראשון לשעבר שנלקח לחקירה לאחר שהואשם ביולי 2014 בשחיתות ובהפרת סודיות משפטית. בתיק החמור ביותר הוא נאשם בקשירת קשר עם עורך דינו לסדר ג'וב מכניס ביותר בתמורה לקבלת מידע פנימי על חקירת שחיתות שמתנהלת נגדו. השניים, כך לפי כתב האישום, שוחחו בטלפון סודי שנרשם תחת שם בדוי. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
יורד מהבמה הציבורית. סרקוזי
צילום: רויטרס
מומלצים