שתף קטע נבחר

חקלאים חסרי אונים, המאגרים דלים: 8 חודשי בצורת בצפון

לתקופה שחלפה מאפריל האחרון עד היום קוראים בצפון "הקיץ הארוך ביותר בתולדות המדינה", ואפילו באוקטובר-נובמבר לא ירד גשם. המאגרים מתרוקנים, הכנרת קרובה לשפל והחקלאים לא יודעים מה לעשות: "יש מטעים שחייבים מים". אפילו המערכת החורפית שצפויה בסוף השבוע לא מעודדת אותם

 

הרוחות המזרחיות העזות שמנשבות בכל רחבי הארץ בשבוע האחרון יהיו אולי אקורד סיום לקיץ הארוך ביותר בתולדות המדינה. מאז אפריל האחרון – כמעט שמונה חודשים – לא ירדה טיפת גשם בצפון הארץ, אזור המשווע למים. היובש ניכר בכל מקום, לא רק באתרי הטבע שבהם אמורים היו לזרום הנחלים, אלא גם בשדות החקלאיים – שם נאלצים לפתוח את הממטרות ואת קווי ההשקיה בעונה שאמורה הייתה להיות חורף.

 

מאגרי המים בגולן ריקים. לאורך כל הרמה ממוקמים מאגרים שבהם אמורים להצטבר מים בחורף כדי שישמשו להשקיה בקיץ. במאגר הגדול מכולם, "בני ישראל" שבין היישובים חיספין ונוב, נותרו רק כ-300 אלף קוב במקום המיליונים כמצופה. גם הנחלים והמפלים יבשים.

 

"לצערי האסטרטגיה שלנו היא שכל שנה היא שנת בצורת, עד שלא הוכח אחרת", אומר איתן שדה, מנכ"ל אגודת מי הגולן האחראית על אספקת המים לחקלאי הרמה. "בכל אוקטובר-נובמבר ירד בגולן אולי חצי מילימטר של גשם. בדרך כלל אלה חודשים שבהם לא משקים. זה גם הסוף של המכסות. אבל הפעם לא הייתה ברירה כי יש מטעים שחייבים כעת לקבל מים: זיתים, תפוחי פינק ליידי שקוטפים מאוחר, קיווי.

 

"החלום שלנו הוא שבקרוב לא נדע מה לעשות עם עודפי המים. שנצטער על כל הכסף שהוצאנו ועל כל המים ששאבנו מקידוחי שמיר, מחמת גדר. זו התקווה, אבל בפועל אנחנו נערכים לעוד שנת בצורת. אתה לא יכול לשנות את הגידולים והמשחק מוגבל, כי מדובר על מטעים. השיטה בנויה על כך שאין מים, ואם יש – אז מוסיפים גידולי שדה. הכול מתוך תקווה שמתישהו נקבל גם מים משמים".

 (צילום: אלי סגל) (צילום: אלי סגל)
(צילום: אלי סגל)

כרם יבש בדרום רמת הגולן (צילום: אלי סגל) (צילום: אלי סגל)
כרם יבש בדרום רמת הגולן(צילום: אלי סגל)

מאגר בני ישראל ריק (צילום: אלי סגל) (צילום: אלי סגל)
מאגר בני ישראל ריק(צילום: אלי סגל)

מפל סער יבש (צילום: אלי סגל) (צילום: אלי סגל)
מפל סער יבש(צילום: אלי סגל)

רשות המים הלאומית הסירה לפני כמה שנים את מדיד הברזל שבאמצעותו היו מודדים בכל בוקר את מפלס הכנרת. כבר עשרות שנים מהווה המפלס את מדד החורף, ואת מצב הרוח הלאומי. כעת מתבצעת המדידה באופן אלקטרוני, אולם הנתונים מטרידים.

 

הבוקר (ג') עמד המפלס על 213.82- מתחת לפני הים, 82 סנטימטר מתחת לקו התחתון. המשמעות היא כי עד לקו העליון חסרים יותר מחמישה מטרים של מים – שלא נראה שייכנסו לאגם בחודש הקרוב.

 

היובש המתמשך ומיעוט המשקעים בחודשי הסתיו – ספטמבר, אוקטובר ונובמבר – הביאו לספיקות נמוכות ביותר בנחלים המזינים את הכנרת ובראשם הירדן. הספיקות, אומרים ברשות המים, נמוכות וקרובות לשפל של כל הזמנים. גם מפלס נמוך כל כך לא נמדד כבר עשר שנים.

 

ברשות לא אופטימיים לגבי המערכת החורפית הצפויה בהמשך השבוע, שתהיה ככל הנראה ממוצעת. המפלס יעלה אולי ב-3-2 סנטימטרים בעקבות גשם שיירד ישירות על האגם. הסיוע שיקבלו הבניאס והדן אולי ימנע את שבירת השיא השלילי ברמת הספיקה, אולם לזרימות משמעותיות אין עדיין מה לצפות, שכן היובש המתמשך ייבש גם את הקרקע שצריכה לרוות לפני תחילת הזרימה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי סגל
יבש במפל סער
צילום: אלי סגל
מומלצים