שתף קטע נבחר

עצמאי? בקרוב גם הפנסיה שלך תהיה חובה

רבים מקרב ציבור העצמאים חוסכים מעט מאוד לפנסיה, אם בכלל. משנת 2017 ההפרשה לפנסיה תהפוך לחובה, כפי שקיימת בקרב ציבור השכירים

בשיתוף מנורה מבטחים

 

להיות עצמאי זו משימה לא פשוטה. מצד אחד קיים חופש פעולה רחב - אין בוס ש"עומד על הראש", אך עם זאת מלוא האחריות על ניהול והצלחת העסק מוטלת על הכתפיים של העצמאי.

 

ואמנם, האחריות אינה מסתכמת רק בדאגה לעסק, אלא בצורך לדאוג לעצמך ולעתידך הכלכלי גם אחרי שנות העבודה.

 

בעוד אצל שכירים החיסכון לפנסיה מנוכה משכרם באופן אוטומטי על ידי המעסיק, הרי שעצמאי צריך לדאוג לכך בעצמו. יתרה מכך, הוא נדרש להחליט כמה כסף להפריש תוך ידיעה כי הפרשה גדולה יותר תשאיר לו פחות כסף בכיס בשלב זה.

 

במובן מסוים חשיבות החיסכון לפנסיה גדולה יותר אצל העצמאי מאשר אצל השכיר, מדוע? כי קיימת נטייה לקצץ דווקא בחיסכון לעתיד או אפילו במקרים בהם ההכנסות גדלות – זמן בו רצוי להגדיל את ההפרשה לפנסיה – החיסכון דווקא נשאר סטטי.

 

כידוע, חוק פנסיה חובה קובע כי על כל מעסיק להפריש עבור העובד שלו לביטוח פנסיוני. שינוי המדיניות בשנת 2008 הוביל לכך שכלל השכירים במשק מחויבים ונהנים מביטוח פנסיוני שמקנה להם ולמשפחתם הן קצבה הולמת בעתיד והן הגנה מפני אבדן כושר עבודה או מקרי מוות.

 

מאות אלפי עצמאים בישראל המהווים כ-13% מציבור המועסקים, נותרו ללא ביטחון פנסיוני וזאת למרות שהם סובלים מאותם תחלואים של ציבור השכירים, רמת חיסכון נמוכה וחוסר מודעות.

 

המציאות הזו עומדת להשתנות בקרוב. החל משנת 2017, יהיה חובה על עצמאים להפריש עבור עצמם מדי חודש לחיסכון פנסיוני.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

על פי החוק הצפוי, חובת ההפקדה לפנסיה תחול על עצמאים בין הגילאים 21 ל- 55. שיעור ההפקדה לפנסיית חובה לעצמאים יעמוד על 4.45% מההכנסה וזאת עד חצי מהשכר הממוצע במשק (כ-4,732 שקל). על כל שקל מעבר לסכום זה יצטרך העצמאי להפריש 12.55% עבור החיסכון.

 

כך לדוגמה, עצמאי בעל הכנסה חודשית של 6,000 שקל יהיה חייב בהפקדה לפנסיה של 369 שקל מדי חודש.

 

בנוסף, על מנת לעודד את החיסכון ארוך-הטווח, תוגדל הטבת המס של העצמאים לזיכוי בהפקדה לפנסיה בשיעור של 0.5%. בנוסף, בניגוד לעבר, תינתן הטבת מס נוספת בהפקדה לקרן השתלמות. כך עצמאי יוכל להפקיד 4.5% מהכנסתו לקרן השתלמות ולהיות זכאי להטבת מס, ללא תלות בהפקדה של 2.5% הנוספים לקרן השתלמות אשר אינם זכאים להטבת מס.

 

במועד הפקדת הכספים יסווגו הכספים ככספי תגמולים המיועדים לתשלום הקצבה החל מגיל הפרישה, אך שליש מהכספים יסווג לרכיב ייעודי למצבי אבטלה. חלוקת הכספים היא בדומה להבחנה הקיימת אצל השכיר בין הפקדות התגמולים להפקדות הפיצויים.

עצמאי אשר סגר את עסקו, יוכל למשוך את הסכום הצבור למצבי אבטלה בתנאים מסוימים כפי שייקבעו.

 

חיסכון זה מיועד לסייע לעצמאי בתקופות של אבטלה והן לסייע במימון הקמת עסק נוסף לצורך השתלבותו בשוק התעסוקה.

 

עם זאת, בדומה למשיכת פיצויים, גם משיכת כספים אלו יקטינו את החיסכון הצפוי לעצמאי לגיל פרישה ולכן יש לשקול היטב את הצורך במימושם.

 

היכן יוכלו העצמאים לחסוך? ניתן לפנות ישירות לקרן הפנסיה או ליועץ פנסיוני או סוכן ביטוח ולהיעזר בהם בפתיחת החיסכון.

 

כדאי לדעת כי קיימים גם ממשקים דיגיטליים המאפשרים פתיחה והפקדה לחיסכון באמצעות האינטרנט בצורה קלה ופשוטה. כך לדוגמה מערכת "פנסיה בקליק" של מנורה מבטחים - מערכת תשלום אינטרנטית לפנסיית חובה. המערכת מחשבת באופן אוטומטי את אחוזי ההפקדה הנדרשים לפנסיה והסכום החודשי יורד מחשבון הבנק באמצעות הוראת קבע.

 

בשיתוף מנורה מבטחים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים