שתף קטע נבחר

איפה משיגים וכמה זה עולה: הכל על הטיפול שמונע הדבקה ב-HIV

בארה"ב, צרפת ומדינות נוספות מקבלים הומוסקסואלים ואנשים בקבוצות סיכון נוספות להדבקה את הטיפול, שמונע הדבקה בנגיף ה-HIV כמעט במאה אחוז. האם הטיפול בטוח, מה תופעות הלוואי שלו, כמה הוא עולה ואיך אפשר להשיג אותו בישראל? כל התשובות - לרגל יום האיידס העולמי

היום כבר לא מתים מאיידס, אבל נגיף ה-HIV ממשיך להתפשט. הטיפול, שמכונה PrEP ואושר על ידי ה-FDA כבר ב-2012, מצליח למנוע את ההדבקה גם בקיום יחסי מין לא מוגנים, לאנשים שאינם נשאי הנגיף.

 

אולם בישראל עדיין לא ניתן להשיגו באופן חופשי. איך בכל זאת אפשר לקבל מרשם לטיפול, כמה זה עולה, איך נוטלים אותו, למשך כמה זמן ומה תופעות הלוואי?

 

מה זה PrEP?

מדובר בכדור שמכיל תרופות אנטי רטרו ויראליות, שנועדו לעכב את שכפול נגיף ה-HIV ולהביא אותו לרמה אפסית בדם ("רמה בלתי מזוהה) בקרב נשאי הנגיף. ביחס למי שאינו נשא, אותו כדור יכול כאמור למנוע את הדבקתו.

 

שם הוא ראשי תיבות של "טיפול מניעתי טרום חשיפתי" – Pre Exposure Prophylaxis.

 

קראו גם:

לחיות עם HIV: השינוי בטיפול ותופעות הלוואי

"להיות נשא HIV זה לא סוף העולם"

לחיות עם HIV כמחלה כרונית

 

מה שמן של התרופות במשפחת ה-PrEP בישראל?

התרופה נקראת טרובדה ובגרסה הגנרית בישראל - אמטריביור.

 

היום כבר לא מתים מאיידס, אבל הנגיף ממשיך להתפשט (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
היום כבר לא מתים מאיידס, אבל הנגיף ממשיך להתפשט(צילום: shutterstock)

 

מה מצאו המחקרים בתרופות?

מחקרים מצאו כי אנשים בסיכון שקיבלו את הטיפול בתרופות הפחיתו משמעותית את הסיכון להדביק אחרים ביחסי מין לא מוגנים. 

 

אילו תופעות לוואי יש לתרופות?

תופעות הלוואי הנפוצות מהתרופה (בשיעור של עד 9% מהנחקרים) כללו שלשולים, בחילות, הקאות, עייפות, סינוסיטיס וזיהומי מערכת הנשימה, כאבי ראש, סחרחורות, דיכאון, בעיות שינה או פריחה בעור. במרבית המקרים, כאמור, תופעות הלוואי, הנדירות בלאו הכי, חולפות מאליהן במהלך הטיפול.

 

האם בגלל הטיפול ב-PrEP אני בסיכון להידבק בנגיף שיפתח עמידות?

תרופות ה-PrEP עצמן אינן גורמות להתפתחות עמידות. עם זאת, ייתכן שמאחר שאתה מטופל ב-PrEP ומקיים יחסי מין לא מוגנים, תידבק בנגיף שפיתח בעצמו עמידות לטרובדה לפני שחדר לגופך.

 

כמה זמן נמשך הטיפול?

אין הגבלה על משך הזמן שבו מותר ליטול PrEP. לרוב ההמלצה היא לכל משך התקופה שבה מתקיימים יחסי מין בלתי מוגנים.

 

מה הסכנה המרכזית בנטילת PrEP?

אנשים שנוטלים PrEP מקיימים יחסי מין לא מוגנים, ולכן הסכנה המרכזית שלהם איננה התרופה עצמה, אלא אורח החיים שמוביל לסיכון מוגבר להידבק במחלות מין אחרות כמו הפטיטיס, פפילומה, סיפיליס ואחרות.

 

למה היא עדיין לא בסל התרופות? טרובדה ()
למה היא עדיין לא בסל התרופות? טרובדה

 

אם אני נוטל PrEP אני צריך להשתמש גם בקונדום?

כאמור, PrEP מפחית את סיכון ההדבקה מנגיף ה-HIV, אך הוא אינו מפחית אותו לאפס, ולכן קיים עדיין סיכון מסוים להדבקה. בנוסף, התרופה אינה מונעת הדבקה במחלות מין אחרות, ולכן תמיד מומלץ להשתמש בקונדום.

 

איך אפשר לקבל מרשם לתרופה בישראל וכמה זה עולה?

התרופה טרובדה ניתנת לנשאי HIV, וגם כטיפול חירום למשך כחודש לאנשים שקיימו יחסי מין לא מוגנים עם נשא HIV, וקיים חשש שנדבקו. נכון להיום התרופה איננה נמצאת בסל התרופות הישראלי למניעה קבועה של הדבקה. עם זאת, רופא יכול לתת לך מרשם פרטי לרכישת התרופה, שעלותה כ-3,000 שקלים בחודש.

 

היכן ניתן לרכוש את התרופה בחו"ל?

מדינות מערביות אחדות כבר החלו במתן טיפול ה- PrEP לאוכלוסיות בסיכון. בארצות הברית הטיפול זמין מאז יולי 2012 ומכוסה על ידי כל חברות הביטוח הרפואי.

 

כל אדם בקבוצת סיכון יכול לפנות לרופא המשפחה ולקבל מרשם לתרופה. הטיפול המניעתי אושר גם בקנדה, צרפת, נורווגיה ודרום אפריקה. מדינות נוספות באירופה מתכוונות להכניס את הטיפול לשימוש קבוע בשנה הקרובה.

 

מדוע בישראל אי אפשר להשיג את התרופה בקלות?

התרופה במתכונתה, כמניעה, עדיין לא הוגשה לסל. עם זאת, המומחים לרפואת איידס בישראל תמימי דעים כי יש להכלילה בסל התרופות לכל קבוצות הסיכון, מהלך שיחסוך מיליוני שקלים מדי שנה למערכת הבריאות ויפחית משמעותית את ההדבקה ב-HIV בקבוצות הסיכון.

 

בקרוב יתחיל משרד הבריאות בפיילוט, בו תחולק התרופה טרובדה בעיקר להומואים, כמהלך ראשון להכללת הטיפול בסל התרופות לקבוצות הסיכון.

 

נכון שהיום כבר לא מתים מאיידס, אבל למי נגיף ה-HIV עדיין מסוכן במיוחד? צפו:

 

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מרשם פרטי יעלה לכם 3000 ש"ח בחודש
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים