שתף קטע נבחר

המשימה: להציל את המוח. הבעיה: כל דקה קריטית. מערך המוח החדש של שערי צדק מתכנן לעמוד באתגר ולהוביל את התחום

כאשר מתרחש שבץ מוחי, כל דקה קריטית. עבור מי שחווה שבץ, טיפול רפואי מיידי ואיכותי עשוי למנוע נזק חמור ובלתי הפיך, ובמקרים רבים גם להציל ממוות. כעת גם תושבי ירושלים זוכים לקבל מענה מיידי ויעיל למצבים של שבץ - במערך המוח החדש של 'שערי צדק'. מה היו השיקולים בהקמת המערך החדש והמתקדם, שהופך את בית החולים לאחד מהמובילים בישראל בתחום? וכיצד שואף בית החולים לשפר ולקדם את הטיפול באירועים מוחיים במדינה?

הדבר החשוב ביותר במקרה של אירוע מוחי הוא תגובה מהירה ככל הניתן. אדם החווה שבץ מוחי מאבד בכל דקה כ-2 מיליון תאי מוח, כך שניתן להגיד כי כל שניה היא קריטית.

 

תגובה מהירה ויעילה לאירוע מוחי - החל מהגעה מהירה לבית החולים, דרך הטיפול המותאם לאירועים מסוג זה, ועד המעקב אחרי האירוע - תורמים להפחתת נזקים בלתי הפיכים ובמקרים רבים מצילים את חיי המטופל.

 

המערך הרפואי החדיש והמתקדם ביותר בישראל בתחום המוח, שנפתח בחודשים האחרונים על ידי מיטב הרופאים בתחום, הוא מערך המוח החדש של בית החולים שערי צדק בירושלים. 15,000 איש בישראל לוקים בשבץ מוחי בכל שנה, כ-2,000 מהם תושבי ירושלים והסביבה. לכן, מערך שנותן מענה מיטבי למצבים של שבץ חריף ונושא בשורה בתחום הטיפולים בשבץ מוחי בישראל - מהווה שיפור משמעותי בשירות הרפואי שמקבלים תושבי עיר הבירה וסביבתה.

מימין: ד"ר יעקב אמסלם, פרופ' נתן בורנשטיין, ד"ר רוני אייכל, ד"ר נבו מרגלית (צילום: ג'ארד ברנשטיין) (צילום: ג'ארד ברנשטיין)
מימין: ד"ר יעקב אמסלם, פרופ' נתן בורנשטיין, ד"ר רוני אייכל, ד"ר נבו מרגלית(צילום: ג'ארד ברנשטיין)

מדוע התגובה המהירה לשבץ היא כל כך קריטית?

שבץ מוחי הוא מצב חירום רפואי מסכן חיים, הנגרם מהפרעה בזרימת הדם למוח. חלון הזמן מרגע הופעת הסימנים לאירוע מוחי, הוא עד 4.5 שעות למתן טיפול תרופתי תוך-ורידי להמסת קריש הדם, ועד כ-8 שעות לטיפול בצנתור מוח דחוף לשליפת קריש הדם מהמוח. עם זאת, חשוב לציין שצנתור מוח רלוונטי רק לחלק קטן מהמטופלים.

 

עד היום, רבים מהלוקים בשבץ מוחי לא קיבלו טיפול רפואי בזמן אמת - בעיקר בעקבות עיכובים בהגעה לחדר המיון. לכן, המיקום המרכזי והנגישות של בית החולים שערי צדק מהווים גורם קריטי למתן מענה מהיר ומיטבי לשבץ מוחי ולהצלת חיים.

 

לשם שיפור הטיפול בתחום, שערי צדק מציג את 'המסלול המהיר לטיפול באירוע מוחי' - גישה ייחודית המאפשרת אבחון מיידי וטיפול מהיר, יעיל וקריטי, מצמצם את נזקי השבץ ואת מספר המטופלים שנגרם להם נזק מתמשך ובלתי הפיך. הגישה כוללת קליטה מהירה של המטופל בבית החולים ללא המתנה, קבלת מידע בזמן אמת כבר מהאמבולנס באמצעות אפליקציה ייחודית שפותחה על ידי בית החולים בשיתוף מד"א, כניסה של המטופלים ליחידת טראומה ייעודית הערוכה לבצע אבחון מהיר, וקביעת תוכנית טיפולית תרופתית או פולשנית בהתאם לצורך.

 

מערך מוח מתקדם, שהוקם על ידי מיטב המוחות

הבשורה של המרכז הרפואי שערי צדק ושל פרופסור יונתן הלוי העומד בראשו, היא מערך נוירולוגי-נוירוכירורגי חדש, שגייס לשורותיו את טובי הרופאים בתחום.

 

בראש המערך עומד פרופ' נתן בורנשטיין, מחלוצי הטיפול המתקדם בשבץ מוחי בישראל, לשעבר מנהל יחידת השבץ והמחלקה הנוירולוגית בבית החולים איכילוב.

 

החזון של פרופ' ברנשטיין הוא "להקים בשנים הבאות מערך שגם ייצור קשרים אקדמיים עם האוניברסיטה, כדי להביא כוחות צעירים לתחום ולפתח אותו. המטרה היא ליצור מארג שכולל את כל התחומים שקשורים למוח, ונמצאים היום בשערי צדק כמו: פסיכיאטריה, נוירולוגית ילדים ועוד, שישתפו פעולה לטובת המטופלים".

 

יחידת טיפול נמרץ - לתחום המוח בלבד

חלק ממערך המוח החדש בשערי צדק יכלול את השירות הנוירולוגי הקיים בבית החולים, בראשות פרופ' איזבל לובצקי. לפני כשנה הוקמה גם יחידת השבץ המוחי, המהווה מרכז טיפול נמרץ נוירולוגי, בניהול ד"ר רוני אייכל, מומחה לנוירולוגיה וטיפול נמרץ, והראשון בישראל עם שילוב התמחויות אלו. ד"ר אייכל היה בין מקימי יחידת השבץ המוחי והאחראי על שירות הטיפול הנמרץ הנוירולוגי בבית החולים הדסה.

 

"אנחנו בית החולים היחיד בארץ, שמקבל מטופל בשבץ מוחי היישר לחדר הטראומה - כשרופא ואחות כבר מחכים לו. זה מה שמאפשר הצלת חיים ומניעת נכות, או צמצום הנזק הנוירולוגי. האפליקציה שפיתחנו עם מד"א מסייעת לנו להיערך לקראת המטופל ולהגדיר מצבו, ובכך לקצר הליכים של פתיחת תיק רפואי, הזמנת בדיקות נוספות, בירור מחלות רקע, ועוד". עוד מבהיר ד"ר אייכל כי "למיקום של בית החולים יש חשיבות גבוהה. באירוע מוחי כל דקה היא קריטית. ולכן חולה שגר במרכז העיר, יכול לחסוך לפחות רבע שעה נסיעה אם יגיע לשערי צדק".

 

מימין: ד"ר יעקב אמסלם, פרופ' נתן בורנשטיין, ד"ר רוני אייכל, ד"ר נבו מרגלית (צילום: ג'ארד ברנשטיין) (צילום: ג'ארד ברנשטיין)
מימין: ד"ר יעקב אמסלם, פרופ' נתן בורנשטיין, ד"ר רוני אייכל, ד"ר נבו מרגלית(צילום: ג'ארד ברנשטיין)
 

צנתור מוח - טיפול מיידי ויעיל למקרים הקשים

רוב מקרי השבץ מצריכים טיפול תרופתי בלבד להמסת קריש הדם החוסם. עם זאת, במקרים קשים יותר, הצוות הרפואי עשוי להחליט לבצע טיפול מכאני – הכולל כניסה לכלי הדם ושחרר החסימה- או הבילים אחרות, צנתור מוח. בראש היחידה לנוירו-רדיולוגיה פולשנית (צנתור מוח) עומד ד"ר יעקב אמסלם, שלמד רפואה באיטליה, עבר הכשרה בתחום הנוירו-רדיולוגיה פולשנית בצרפת, ושימש ב-8 השנים האחרונות בראש היחידה לנוירו-רדיולוגיה בבית החולים רמב"ם, אותה הקים.

 

גם ניתוחי ראש מורכבים - במחלקה הנוירוכירוגית החדשה של שערי צדק

הקמת מערך המוח המתקדם של שערי צדק מושלמת בימים אלו עם פתיחתה הקרובה של מחלקה נוירוכירוגית חדשה, בראשות ד"ר נבו מרגלית, מומחה לניתוחי בסיס גולגולת.

 

לאחר התמחות בתל השומר, תת-התמחות בגידולי בסיס הגולגולות בניו יורק ותפקוד בתור סגן מנהל המחלקה הנוירוכירוגית באיכילוב מאז 2008, הגיע ד"ר מרגלית להקים את המחלקה החדשה בשערי צדק. המחלקה תטפל בכל סוגי הגידולים בראש, יחד עם מענה לכל חבלות הראש שיגיעו למרכז הרפואי. המחלקה תעבוד בשיתוף פעולה מלא עם המחלקה ניתוחי עמוד שדרה, היחידה לשבץ מוחי ומחלקת צנתורי המוח –-על מנת לתת טיפול מקיף ויעיל לכלל המטופלים.

 

טיפול למניעת שבץ מוחי - חלק בלתי נפרד מפעילות המערך החדש

המרכז הרפואי שערי צדק לא מסתפק במתן טיפול למי שלקה בשבץ מוחי, אלא גם מפעיל מרפאה למניעת שבץ מוחי והישנות האירוע למי שכבר לקה בו.

 

על פי הסטטיסטיקה, כרבע מהלוקים בשבץ מוחי בכל שנה, חוו אירוע מוחי חולף בשבועות שקדמו לשבץ. לרוב מדובר באירועים קצרים הנמשכים דקות וכוללים סימנים מקדימים כמו: הפרעת ראייה, דיבור, חולשה, או הרדמות גפיים במחצית הגוף אשר נמשכים עד 24 שעות וחולפים לחלוטין, לכן אסור להתעלם מהם. "אירוע מוחי חולף הוא סימן אזהרה חשוב, שיכול לנבא שבץ מוחי עתידי", מסביר ד"ר אייכל ומדגיש כי "במהלך השבועות שלאחר האירוע החולף, המטופל נמצא בסיכון מוגבר ללקות בשבץ מוחי משמעותי. הרפואה שואפת לאתר מטופלים הנמצאים בסיכון ללקות בשבץ מוחי בעתיד ולמזער את סיכונם באופן מיטבי".

 

על פי נתוני מחקר שפרופ' בורנשטיין היה בין מחבריו, הסיכוי ללקות בשבץ מוחי בטווח של יומיים עד שנה לאחר אירוע מוחי חולף פחת ב80%, בזכות הערכה מיידית על ידי נוירולוג אשר התווה תכנית טיפולית מותאמת לאחר בירור ראשוני.

לכן, החליט המרכז הרפואי שערי צדק להיות הראשון בישראל המעניק שירות אשר במסגרתו מטופלים שלקו באירוע מוחי חולף או שבץ מוחי קל, יקבלו הערכה מיידית על ידי נוירולוג מוסמך, שגם יתווה תכנית טיפולית אופטימלית בעזרת בדיקות עזר מותאמות ובתיאום עם הרופא המפנה.

 

אם כן, אין ספק שמדובר בבשורה של ממש בתחום הטיפול בשבץ מוחי ורפואת המוח בישראל - מערך המוח החדש של שערי צדק, בהובלת מיטב הרופאים המומחים, מספק שירות יעיל, מהיר ואיכותי ביותר, מתוך מחשבה על בריאותו הכוללת של המטופל, והוא אף לוקח חלק פעיל בניסיון למנוע מקרים עתידיים של שבץ מוחי בקרב קבוצות הסיכון. מערך המוח של שערי צדק שואף להוות את חוד החנית בטיפול בתחום המוח, להוות דוגמה עם גישות חדשניות ויעילות בתחום, ולהוביל את הרפואה בישראל לדרגות חדשות של קדמה.

 

לפרטים נוספים על מערך המוח החדש של המרכז הרפואי שערי צדק, היכנסו  

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ג'ארד ברנשטיין
בית חולים שערי צדק ירושלים
צילום: ג'ארד ברנשטיין
מומלצים