שתף קטע נבחר

קצין המשטרה שהודיע למשפחות על הרוגים - הוכר כנכה בגלל הלחץ

פ' שימש בתפקיד המודיע למשפחות הרוגים בתאונות דרכים מטעם המשטרה במשך כארבע שנים. בתביעה שהגיש לבית המשפט טען כי בשל התפקיד אליו לא קיבל הכשרה מתאימה, הפך לנכה נפשית ולסובל מלחץ דם גבוה. בית המשפט קיבל את טענותיו

הוכרע בגלל הלחץ הנפשי: במשך ארבע שנים מדי יום עסק פ', קצין לשעבר במשטרת התנועה בטיפול במשפחות של הרוגי תאונות דרכים. 400 משפחות הוא פקד והודיע להם על מות יקיריהן. לאט, לאט ספג אל תוך עצמו את כל הכאב והסבל של אותן משפחות והפך בעצמו לנכה מבחינה נפשית. לאחר מאבק משפטי ארוך, הוכר באחרונה כנכה של משרד הביטחון.

 

התצהיר של פ. שהוגש לבית המשפט במסגרת התביעה שלו, חושף עד כמה עמוקה הייתה הפגיעה שספג. "הייתי נושא הבשורה המרה, הייתי המקיש בדלת, פעלתי כמכונת מוות", כותב פ. בתצהיר שלו לבית המשפט, "נפגשתי באופן יומיומי עם השכול והמוות. כמות האירועים היומית היא בלתי נתפסת והיא חייבה אותי לפעול על אוטומט ולהציג כלפי חוץ 'עסקים כרגיל', תמיכה ואמפתיה באנשים כשבפנים אצלי הכל חנוק ומוצף.

 

"את העבודה הזאת ביצעתי ביום ובלילה כשלא יכולתי לישון באופן נורמלי. לילות שלמים עברתי ללא שינה וללא תזונה נכונה. לעתים בגלל אופי האירועים לא יכולתי להירדם גם אחרי העבודה. הבכי וזעקות הקרובים מלווים אותי עד היום ואני שומע את הקולות של המשפחות להם מסרתי הודעת מוות. אני זוכר עד היום לפרטי פרטים את האירועים שחוויתי. עם השנים הפכתי לעצוב יותר, חרד, מפוחד וסובל מסיוטים קשים. הנפש לא מרפה ומדי פעם תוקף אותי בכי לא מוסבר".

 

המראות הקשים לא מרפים. תאונת דרכים (צילום: תיעוד מבצעי מד"א) (צילום: תיעוד מבצעי מד
המראות הקשים לא מרפים. תאונת דרכים(צילום: תיעוד מבצעי מד"א)

 

"הרגע לפני הנקישה בדלת - הוא הקשה ביותר"

פ. מספר בתצהירו, כי לא קיבל שום הכשרה מקצועית לעסוק בנושא הקשה הזה ומעולם לא היה בטיפול מתאים, כדי להקל עליו את המשא הכבד שנשא. הוא מציין, כי אחד הרגעים הכי קשים בתפקיד הזה הוא הרגע לפני שהוא היה מקיש על הדלת כאשר הוא מחזיק אצלו את הידיעה הקשה ביותר, שתוך מספר שניות יהפכו את חייה של אותה משפחה, ללא היכר.

 

"באותם רגעים מול הדלת שני כוחות טלטלו אותי, מצד אחד הידיעה שהמשפחה נמצאת עכשיו עדיין במצב התמים של אי הידיעה, לפעמים באמצע של שנת לילה שקטה ומצד שני הצורך לאסוף את כל הכוחות שלי, כדי להודיע על הבשורה המרה ולהעביר את אותה למשפחה בדרך מכובדת למצב אחר. הניסיון שצברתי למד אותי שאופן מסירת ההודעה הוא רגע קריטי חשוב ביותר שמשפיע אחר כך על עצם ההתמודדות עם האבל".

 

פ' חווה לא פעם אחת תגובות אלימות מצד המשפחות האבלות, כתגובה להודעת המוות שבישר להן. הוא ספג צעקות, מכות וקללות. באחד המקרים מספר פ. כי כאשר הודיע לאב על מות בנו בתאונה, האב דחף אותו קילל אותו ולבסוף גם ירק עליו והוא עצמו הרגיש באותם רגעים קשים מאוים, פגוע ומרוסק מבחינה נפשית.

 

יש לציין, כי בשונה מנושאי תפקיד דומה בצה"ל, במשטרה גם צריכים לאחר מסירת ההודעה למשפחה ללוות את המשפחה לחדר המתים, כדי לבצע זיהוי של הגופות. כמו כן. לעתים פ. נאלץ למסור את הודעות המוות ללא כל ליווי של בעלי מקצוע אחרים.

 

עו"ד יואב אלמגור. משרד הביטחון קיבל את הערר והכיר בנכות הנפשית (צילום: אייל אורלי) (צילום: אייל אורלי)
עו"ד יואב אלמגור. משרד הביטחון קיבל את הערר והכיר בנכות הנפשית(צילום: אייל אורלי)

 

פ. בן ה-48 החל את המאבק שלו להכרה כנכה בשל פוסט טראומה ובגלל לחץ דם גבוה שהתפרץ אצלו לפני שנים. קצין התגמולים של משרד הביטחון דחה את בקשתו, אך בעקבות הגשת ערעור לוועדת הערר, באמצעות עו"ד יואב אלמגור, הסכים משרד הביטחון להכיר בו כנכה בנושא הפוסט טראומה.

 

בהמשך, קבע בית המשפט בניגוד לעמדת משרד הביטחון, כי יש בנוסף להכיר בפ' כנכה גם בנושא לחץ הדם. אבל, בנושא זה משרד הביטחון יישא באחריות רק לגבי 50 אחוזים מהנכות. לפי בית המשפט, יתר חמישים אחוזים של הנכות, מקורם ברקע הבריאותי האישי והגנטי המיוחד של פ'.

 

בית המשפט קבע, כי לא ניתן להתעלם מכך שקיים קשר אפשרי בין סטרס פסיכו סוציאלי לסיכון גובר ללחץ דם גבוה, במיוחד כאשר מדובר בשוטר שהוכר כסובל מפוסט טראומה והוכר כפגוע נפש על רקע זה.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
בגלל ההודעות הקשות - הלחץ הכריע
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים