שתף קטע נבחר

אחרי הסערה: כך תטפלו בכשלי האיטום בבית בעצמכם

הבית הוצף מים? הגג דולף? אם לא הכנתם את ביתכם לחורף, ההפוגה של הימים הקרובים תאפשר לכם להיערך טוב יותר אל מערכת הגשמים הבאה. אתר "המקצוענים" עם טיפים לאיטום הבית במוצרי עשה זאת בעצמך

התעוררתם בארבע לפנות בוקר וגיליתם שהשטיח בסלון ספוג במים, שהגג מוצף בשלוליות מים או שיש נזילה בתקרה? אם החורף הזה תפס אתכם לא מוכנים, הנה כמה דברים שחשוב לעשות אחרי שהסערה תחלוף ולפני מערכת הגשמים הבאה.

 

עוד כתבות בנושא:

ליקויי איטום בבית - כיצד מתמודדים?

אל תזרקו את הכסף שלכם מהגג

סימנים של רטיבות

 

לפני הכל: לפתוח מרזבים

"כמובן שאין לעשות זאת לבד אם אין גישה נוחה ובטוחה למרזב, ובמקרה כזה לא תהיה ברירה אלא לקרוא לבעל מקצוע ולוודא שיש לו היתר עבודה בגובה", אומרים במוקד השירות של אתר "המקצוענים". "זו הפעולה הכי הכרחית בעונה זו של השנה מפני שמרזב סתום הוא צרה צרורה שיכולה לגרום להצפות של ממש. ברגע שאין ניקוז תקין של מים, הנזק לתשתית הבית יכול להיות גדול ויקר מאוד לתיקון".

 

רטיבות בקרבת החלון  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
רטיבות בקרבת החלון (צילום: shutterstock)

 

לא חייבים בעל מקצוע: אטום את הגג בעצמך  

אם יש גישה בטוחה לגג שלכם והוא מכוסה בזפת או ביריעות ביטומניות, כדאי לבדוק את מצבם. בגגות בהם השיפועים אינם תקינים והמים לא מנוקזים בצורה טובה, שלוליות נקוות באזורים מסויימים בגג. במקרה כזה, חשוב לחכות יום-יומיים עד שהשמש תייבש אותן. "כשהגג יבש מומלץ למרוח חומר פוליאוריטני. זהו חומר שמגן על תשתית הבניין מפני כשלי איטום בגג", מסביר רפי גואטה, מנהל תחום חברות בנייה וקבלנים בנירלט. "הוא קיים במספר חברות שונות בשוק ועלותו כ-30-40 שקל למ"ר. היתרון הגדול שלו הוא עמידותו בפני מצב של מים עומדים. גם אם המים יעמדו במשך חודשיים הם לא יחלחלו אל תשתית המבנה דרך החומר הזה".

 

לדבריו, "זהו חומר בגוון לבן, שמונע את התחממות הגג בשמש והוא מחזיק מעמד למשך כמה שנים. הוא מומלץ כשכבת ציפוי מעל זפת או יריעות ביטומניות שמתייבשים בשמש. אין צורך בבעל מקצוע, וכל עוד יש גישה בטוחה לגג ניתן ליישם אותו לבד באמצעות מגב או רולר. חשוב למרוח את כל הגג, ובייחוד בנקודות התורפה של החיבורים בין היריעות, מקומות שבהם הזפת נסדקה וכן באזור של מעקה דוודים או קולטי שמש. חשוב לחכות עד שהגג יהיה יבש, שכן החומר הזה לא נאחז טוב על גג רטוב או לח".

 

קירות חיצוניים: כך תאטמו אותם ותמנעו רטיבות בקירות

"על קירות חיצוניים המחופים באבן טבעית או בשליכט מינרלי טבעי, מומלץ להתיז סילר שיאטום אותם", מציע גואטה. "זהו חומר על בסיס סילוקסן (חומר אטימה שקוף, שהוא כמו סיליקון דליל במיוחד). מיישמים אותם על הקיר בעזרת מרסס גינה והוא נספג לתוך הקיר ואוטם אותו. הוא מחזיק מעמד כשנתיים-שלוש, בהתאם למיקומו של הקיר ביחס לשמש".

כיצד יודעים מתי הגיע הזמן לחדש את הסילר? גואטה: "מתיזים מים על הקיר ורואים שהמים פשוט מחליקים על הקיר ולא נספגים בו. באזורים שבהם החומר התכלה כבר בשמש, ייווצר כתם-מים על הקיר, וכך יודעים היכן דרוש חידוש של החומר". 

 

לדבריו, "בבתים פרטיים, אם האדמה צמודה לקיר, לעתים רואים על קירות הבית רטיבות קפילארית (מים שעולים מכיוון הרצפה אל הקירות). במקרה כזה, צריך לחפור בעומק של כ-30 ס"מ אל תוך האדמה, בצמידות לקיר החיצוני של הבית ולאטום את החלק התחתון של הקירות בחומר ביטומני אותו מורחים בעזרת מברשת. לאחר התייבשות, החומר מחזירים את החול".

 

אם יש נזילה ורטיבות בתוך הבית, סביר להניח שהחול שמתחת לריצוף יהיה רטוב. "אם יש כתמי רטיבות בחלק התחתון של הקירות, אין טעם למהר ולצבוע אותם, שכן כל עוד ישנה רטיבות הכתמים יחזרו" אומר גואטה. "ניתן להסיר מרצפת אחת ולהשאיר אותה פתוחה למשך כחודשיים, כדי שהמים שמתחת לריצוף יתאדו החוצה. רק כשהחול שמתחת לריצוף יבש, כדאי לשפשף את הקירות באזור הרטיבות ולצבוע מחדש".

 

האם צריך לאטום סדקים בקירות חיצוניים בבית? גואטה: "בעיקר מבחינה אסתטית, מפני שזהו מצב חריג שבו מים חודרים אל תוך הקיר דרך הסדק. לרוב, הם ייכנסו דרך פתח של צינור חשמל שהוכן כתשתית ונותר פתוח, אותו כדאי לאטום עם קצף פוליאוריטני".

 

חלונות: להחליף לבד את הסיליקון כדי למנוע חדירת מים לבית

נקודת תורפה נוספת היא ספי חלונות. "לרוב, מים שעומדים על סף החלון מחלחלים דרך סיליקון שהתכלה בשמש והצטמק. צריך להסיר את הסיליקון הישן בעזרת מברג, מסביב לחלונות, בחלקם החיצוני. לאחר מכן, יש למרוח חומר יסוד על בסיס מים ועליו למרוח סיליקון ניטראלי. חשוב להקפיד על סיליקון ניטראלי משום שיש הרבה חברות שמשוקות סיליקון סניטרי. הבעיה היא שזהו חומר מדולל, אשר יש בו כל מיני חומרים ממיסים המייצרים כתמים. את הסיליקון כדאי למרוח בעזרת אקדח סיליקון. כדי שהעבודה תהיה נקייה ואסתטית כדאי לעבוד עם קערת מים ומעט סבון כלים. וכך, מיד לאחר שמורחים את הסיליקון טובלים את האצבע במים ועוברים על שכבת הסיליקון. המים מונעים מהסיליקון להידבק ומתקבלת פאזה ברמת גימור הרבה יותר יפה".

 

כיצד מחדשים את חומר האיטום בחלק הפנימי של החלונות? גואטה: "בתוך הבית לרוב לא אוטמים עם שכבת סיליקון, אלא עם מרק אקרילי. גם אותו מורידים בעזרת מברג. זהו חומר גמיש שנתלש בקלוש יחסית. לאחר מכן, ממלאים בחומר אקרילי, ולאחר הייבוש צובעים באותו הצבע של הקיר".

 

מחפשים איש איטום? לרשימה המלאה

 

ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבישי זיגמן
רטיבות בתקרה
צילום: אבישי זיגמן
מומלצים