שתף קטע נבחר

הג'יהאדיסטים במצור. בין חלב למוסול

גם בעיר חלב הסורית וגם בעיר מוסול העיראקית נלחמים המשטרים המקומיים בארגוני מורדים בסיוע מעצמות ובעלי ברית מפוקפקים. החדשות הטובות הן שסופם של הג'יהאדיסטים מתקרב. הרעות - שאיראן היא המרוויחה הגדולה

 

 

העיתונות הערבית מתמקדת בימים אלה בעיקר בשתי ערים, המהוות מוקד של שתי מלחמות - חלב בסוריה ומוסול בעיראק. בשתיהן מתרכזים ארגונים איסלאמיים ושתיהן נמצאות כעת תחת מצור. החדשות הטובות הן שהסוף המר של הג'יהאדיסטים ידוע מראש. החדשות הרעות הן שהמרוויחה העיקרית היא איראן. מה צפוי לקרות בערים אלה בתקופה הקרובה? מה צפוי אחרי ההכרעה? כיצד יושפע מכך האזור?

 

דם ואש ותמרות עשן

משתי הערים מוסול וחלב עלו באחרונה לרשת סרטוני וידאו עם תמונות קשות ביותר. המחיר של כיבושן מחדש הוא איום. המטוסים האמריקניים מפציצים מהאוויר באזור מוסול והמטוסים הרוסיים בחלב. בשני המקומות עלו מחירי המזון מאוד ורוב האוכלוסייה סובלת מרעב מתמיד. האזרחים בשתי הערים נהפכו למגן אנושי של הג'יהאדיסטים, התשתיות הרוסות ואין אינטרנט וחשמל.

 

החורף שהגיע בימים אלה מחמיר את המצב באופן משמעותי. תמונות קשות במיוחד שהגיעו מחלב צולמו כנראה בעידודם של ארגוני המורדים על מנת לזעזע את העולם ולהביא להפסקת אש. בתמונות נראים בתים הרוסים וברחובות מוטלים גופות וחלקי איברים. הפצועים אינם מקבלים טיפול כי כל בתי החולים הרוסים, וכל העת נשמעים זעקות של אימהות וקולות בכי של ילדים. בהפוגות הקצרות שבין ההפצצות מנסים אנשים לחלץ פצועים וגופות מההריסות. גם אם המצפון העולמי מתעורר מדי פעם, אין סיכוי לסיים את הגיהינום הזה עד שתושג הכרעה.

 

המחיר של כיבושן מחדש של חלב ומוסול הוא איום (צילום: AP) (צילום: AP)
המחיר של כיבושן מחדש של חלב ומוסול הוא איום(צילום: AP)
לאמריקנים ולקואליציה בעיראק אין סיבה להפסיק את המלחמה נגד "המדינה האיסלאמית" (דאעש) ויש להם תמיכה בינלאומית להמשך הלחימה עד הסוף. בסוריה הרוסים מתאמצים לחסל סופית את מעוז המורדים בחלב ולתת לכוחות בשטח יתרון על ידי הפצצות בלתי פוסקות מהאוויר. זו הסיבה שרוסיה מטילה וטו באו"ם על כל הצעה לשביתת נשק עם המורדים בחלב.

 

הקרב האחרון

ביחסי הכוחות קיים יתרון משמעותי לטובת המשטרים בשתי הזירות. מדובר בכמה אלפי ג'יהאדיסטים מול עשרות אלפי חיילים. הצבא העיראקי נעזר בחיילי ה"פשמרגה" הכורדים המפגיזים את מוסול מהצפון. באחרונה פרסמו הכורדים כי הם הקריבו מאז ראשית מלחמתם בדאעש בעיראק לא פחות מ-1,600 לוחמים. הקורבנות בקרב הצבא העיראקי גדולים יותר. לפי פרסומי הצבא העיראקי, יותר מ-2,000 חיילים נהרגו מאז החל המבצע לשחרור מוסול ב-17 באוקטובר.

 

לצד הצבא העיראקי נלחמות גם מיליציות "אל-חשד א-שעבי" (הריכוז העממי) השיעיות, המואשמות במעשי נקם ובפשעי מלחמה נגד אזרחים סונים. מכיוון שמיליציות אלה נלחמות נגד השטן - דאעש - הביקורת של העולם הסוני כלפי מעלליהן אינה מהדהדת בתקשורת העולמית.

 

הצבא הסורי מחזיק ב-40% מהשכונות המזרחיות של חלב (צילום: AP) (צילום: AP)
הצבא הסורי מחזיק ב-40% מהשכונות המזרחיות של חלב(צילום: AP)

הזירה הסורית בחלב דומה בכמה אופנים לזו של מוסול. גם שם נלחם המשטר בסיוע אווירי של מעצמה - רוסיה, ובסיוע קרקעי של מיליציה שיעית - חיזבאללה הלבנוני, שאינו מוסרי יותר מ"הריכוז העממי" העיראקי. חיזבאללה לא רק מואשם בפשעים נגד האנושות, אלא גם בגירוש שיטתי של אוכלוסיות סוניות מאזורי שליטתו. בחודשיים האחרונים בלבד נהרגו בחלב 440 אזרחים.

 

ההפצצות האכזריות וחסרות ההבחנה בחלב נובעות מהמצב המתמשך בעיר זה שלוש שנים. מלחמת האזרחים הוכיחה כי הצבא הסורי, חיזבאללה, "משמרות המהפכה" ויתר המתנדבים והלוחמים האיראנים אינם מסוגלים לנצח בקרב נגד המורדים הסונים. הדרך היחידה להביסם היא באמצעות מדיניות האדמה החרוכה, כלומר השמדה כללית של אזורי שליטתם. למרות הלחץ הבינלאומי והתמונות המזעזעות שמדליפים המורדים, אין סיכוי שצבא המשטר ותומכיו יוותרו בשעה זו, כשהם על סף ההכרעה נגד המורדים.

 

אחרי שמערבה של חלב נפל כולו לידי המשטר, כבר 40 אחוזים ממזרח העיר נכבש בחודשים האחרונים והמורדים מוקפים מכל עבר. בצעד נואש הכריזו המורדים על איחוד כל הפלגים תחת השם "צבא חלב" (ג'יש חלב) בהנהגתו של אבו עבד א-רחמן נור, לשעבר ממפקדי "צבא סוריה החופשי". האיחוד יכול רק לעכב את התבוסה, לא למנוע אותה.

 

לאחר נפילת מוסול יעברו הג'יהאדיסטים למוקד הלחימה הבא - א-רקה הסורית (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
לאחר נפילת מוסול יעברו הג'יהאדיסטים למוקד הלחימה הבא - א-רקה הסורית(צילום: Gettyimages)
המצב בעיר חלב אינו מאפשר את פינוי האוכלוסייה האזרחית. האזרחים אינם מסוגלים לצאת ולברוח לחלקים שבשליטת המשטר, תחת גשם ההפצצות של הטילים הרוסיים וחביות הנפץ של הצבא הסורי. לעומת זאת, התקשורת התומכת במשטר מאשימה את המורדים בכך שהם מונעים מהאזרחים לצאת וכי הם משתמשים בהם כמגן אנושי.

 

הקרבות הבאים: א-רקה ואידליב

בעיראק נסוגים לוחמים של דאעש לזירת הקרב הבאה - העיר א-רקה, הבירה השנייה של דאעש שנמצאת בסוריה. לפי דיווחי רשת אל-ג'זירה, אין לדאעש שום כוונה לפנות את מוסול ואנשיו יילחמו עד החייל האחרון, אך יש להניח כי בכירי הארגון, כולל מפקדו אבו בכר אל-בגדדי, כבר נמלטו לא-רקה.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
בסוריה, הלוחמים שנמלטים מחלב או מזירות הלחימה האחרות בדמשק ובחומס נוהרים למעוז הלחימה הבא בתור - מחוז אידליב שמדרום לחלב, הנתון כבר שנתיים לשליטתם של המורדים.

 

המלחמה תעבור לסוריה

בניגוד לזירה המזרחית, שם ההכרעה במוסול תהיה התחלת הסוף של דאעש בעיראק, הזירה המערבית של סוריה תסתבך ותימשך עוד זמן רב. בשל מעבר אנשי דאעש לא-רקה, יתחוללו על אדמת סוריה שתי מלחמות גדולות, האחת נגד דאעש בא-רקה, בצפון-מזרח המדינה, והשנייה נגד "ג'בהת פתח א-שאם" (לשעבר ג'בהת א-נוסרה) ותומכיו באידליב במערב.

 

המעורבות הטורקית מהווה כעת בעיה רצינית. הצבא הטורקי שפלש לסוריה בחודשים האחרונים הוא תקוותם האחרונה של המורדים בחלב. הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן אמנם התבטא כמה פעמים בתקיפות נגד המשטר הסורי כשקרא להדחתו של בשאר אסד, וקרא לו "פושע מלחמה", אך הטורקים חוששים ממלחמה עם הכוחות הרוסיים.



עתידו של האזור יוכרע אך ורק על ידי רוסיה ואיראן. פוטין וחמינאי בטהרן (ארכיון) ()
עתידו של האזור יוכרע אך ורק על ידי רוסיה ואיראן. פוטין וחמינאי בטהרן (ארכיון)

ברחובותיה של טורקיה מתרבות ההפגנות בקריאה לסייע למורדים בחלב ולהציל את תושביה מטבח. המעורבות הטורקית עלולה גם לסבך את הזירה של א-רקה, בשל הדרישה הטורקית לחסל את הישות הכורדית יחד עם זו של דאעש. הכורדים הם בעלי בריתם הקרובים ביותר של האמריקנים בזירה הסורית.

 

המרוויחה - איראן

להכרעה במוסול ובחלב יהיה מחיר אנושי כבד. הניצחונות של צבא עיראק וצבא סוריה לא יהוו סוף פסוק משום שאחריהם יהיו קרבות נוספים. הם לא יפתרו את הבעיה המרכזית של שתי האוכלוסיות המקופחות, המיעוט הסוני במערב עיראק והרוב הסוני בסוריה.

 

המעורבות של הקואליציה בראשות ארה"ב בעיראק וזו של הצבא הרוסי בסוריה אמנם מחלישות את הארגונים הג'יהאדיסטים הסוניים, אך הן באותה מידה גם מחזקות את יריביהם השיעים, בעלי בריתם של האיראנים. בעיראק נשלטת הממשלה על ידי גורמים שיעיים פרו-איראניים. בסוריה המשטר העלווי תלוי לחלוטין בבעלי בריתו השיעים, וחיזבאללה כבר הקים בסיס קבע באל-קוסייר שבמערב המדינה. באחרונה פרסמו כלי תקשורת סעודיים כי גם בכוונת איראן להקים בסיס קבע בחופי סוריה.

 

בזמן שעתידו של האזור המצוי תחת שליטת דאעש במזרח סוריה לא ברור, נראה כי לאחר חמש שנות לחימה מסתמן כי במערב סוריה עומדים המורדים הסונים להפסיד במערכה, אך גם ספק רב אם אזור זה יישאר תחת שלטונם הבלעדי של אסד והעדה העלווית כפי שהיה בעבר. עתידו של אזור זה יוכרע אך ורק על ידי רוסיה ואיראן.

 

ד"ר ירון פרידמן, פרשן ynet לענייני העולם הערבי, הוא בוגר אוניברסיטת סורבון בפריז, מרצה על האיסלאם במחלקה ללימודים הומניסטיים בטכניון ובמכללת הגליל ומורה לערבית בטכניון ובחוג להיסטוריה של המזרח התיכון בחיפה. ספרו "העלווים - היסטוריה, דת וזהות" יצא לאור באנגלית בהוצאת בריל-ליידן בשנת 2010

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
המשטר הסורי יורה בתושבים הנמלטים ממזרח חלב?
צילום: AFP
צילום: ירון פרידמן
תמונות קשות מחלב. ד"ר ירון פרידמן
צילום: ירון פרידמן
מומלצים