שתף קטע נבחר

נדיר ביותר: רופאים הוציאו 12 אלף אבנים מכיס מרה

תושב הודו שסבל מכאבי בטן עזים עבר ניתוח בו נדהמו הרופאים לגלות כי בכיס המרה שלו הצטברה כמות עצומה של כ-12 אלף אבנים. "בגלל כמות האבנים יוצאת הדופן", אמרו הרופאים, "מכשיר הסי-טי לא הצליח להבחין בהן"

במהלך ניתוח של תושב הודו שסבל מכאבי בטן עזים, נדהמו הרופאים לגלות כי בכיס המרה שלו הצטברה כמות אדירה של כ-12 אלף אבנים. לדברי הרופאים, מרוב אבנים לא הצליח מכשיר ה-CT להבחין בהן.

 

המקרה התרחש בשבוע שעבר, כשגבר הודי בן 46 הגיע לבית החולים לאחר שהתלונן מעל שנתיים על כאבי בטן עזים. הוא הועבר לבדיקת CT של הבטן, שלא הצליחה להתחקות אחר הסיבה לכאבי הבטן.

 

קראו גם:

התלוננה על צרבת - הכירורג מצא אלפי אבנים בכיס המרה

בלי תרופות: הפתרון הטבעי שיעלים כולסטרול ושומנים בדם

כולסטרול: מה תפקידו - ומתי הוא עלול להיות מסוכן?

 

בשלב זה החליטו הרופאים להעביר את האיש לחדר הניתוח. כשבדקו את כיס המרה, הם נדהמו לגלות בו 11,816 אבנים, בגדלים שונים, מקוטר של 2 מילימטרים ועד 33 מילימטרים. "כיס המרה היה מלא בכל-כך הרבה אבנים, עד שסריקת ה-CT לא הצליחה לדגום אותן", אמרו הרופאים.

 

מתוך הניתוח: אבן שנמצאה בכיס המרה של האיש, וברקע אלפי האבנים הנוספות ()
מתוך הניתוח: אבן שנמצאה בכיס המרה של האיש, וברקע אלפי האבנים הנוספות

 

כיס המרה הוסר, האיש הועבר לאשפוז לשם השגחה, ולבסוף שוחרר לביתו במצב טוב. לדעת הרופאים, הסיבה להצטברות רבה כל-כך של האבנים היא מחלת הסוכרת ממנה סבל הגבר, שהייתה לא מאוזנת.

 

אבנים בכיס מרה: מכאבי בטן ועד חסימה

כיס המרה הוא איבר קטן בחלקו הימני של חלל הבטן, מאחורי הכבד. הוא משמש לאגירת מיץ המרה אותו מייצר הכבד, שאחראי בין היתר על פירוק מזון שומני.

 

מיץ המרה הוא נוזל חום צהבהב המיוצר בכבד, ומכיל מים, כולסטרול, שומנים ומלחי מרה שמפרקים שומן. יחד איתם נמצא בכיס המרה גם הצבען בילירובין, המעניק למיץ המרה וגם לצואה את הצבע החום. הכבד מסוגל לייצר מיץ מרה בנפח של כשלושה ספלים מדי יום, וכיס המרה מסוגל לאחסן בכל רגע כמות של ספל מלא של מיץ מרה מרוכז.

 

כ-20 עד 30% מהאוכלוסיה סובלים מהצטברות של אבני מרה, גושים של חומר מוצק שנוצרים בכיס המרה כשהחומרים שמרכיבים את מיץ המרה, ובראשם כולסטרול, מתגבשים. גודלן של האבנים האלה אינו קבוע. הן יכולות להיות קטנות מאוד, בגודל גרגר חול, אבל עלולות להגיע אפילו לגודל של כדור פינג פונג. לפעמים מתפתחת בכיס המרה אבן גדולה יחידה, ולפעמים אבנים קטנות שמספרן עלול להגיע לעשרות בודדות, או במקרה חריג כמה מאות.

 

אבני מרה נוצרות בדרך כלל עקב שילוב של כמה גורמים: תהליכים כימיים בכבד, עודף משקל, הפרעה בתנועתיות כיס המרה, נטייה משפחתית והרגלי אכילה. לפעמים הן נוצרות בגלל התרוקנות לא מלאה של כיס המרה.

 

ברוב המקרים אין לנוכחות האבנים כל תסמינים. במקרים האלה הן מכונות "אבנים שקטות". נוכחותן בגוף אינה גורמת לבעיה רפואית כלשהי ואינה מחייבת טיפול. אבל לפעמים האבנים נודדות מכיס המרה אל דרכי המרה – שמחברות בין כיס המרה לכבד – שם הן עלולות לגרום להפרעה בזרימת המרה ואף לחסום כליל את דרכי המרה. במקרה כזה עלולים להופיע סיבוכים שונים, כגון דלקת בכיס המרה וצהבת.

 

את האבנים שנמצאות בכיס המרה ניתן לאבחן באמצעות בדיקת אולטרסאונד פשוטה. אבל אבנים שנדדו לדרכי המרה קשות לפעמים לזיהוי ודורשות אמצעי אבחון מתוחכמים יותר, כגון אולטרסאונד אנדוסקופי או מכשיר תהודה מגנטית – אמ.אר.איי. במקרה כזה הטיפול באבנים מתבצע באמצעות סיב דק שמוחדר אל דרכי המרה ומאפשר לשלוף, להמיס או לרסק את האבנים כדי להבטיח זרימה תקינה של נוזל המרה מהכבד למעי.

 

הטיפול השכיח במקרה של הצטברות אבני מרה הוא כריתת כיס המרה בשיטה הלפרוסקופית, ללא פתיחת הבטן. "הוצאת כיס המרה מהגוף אינה משפיעה על פעולת העיכול וגופנו מפצה על חסרונו ומפריש את מיץ המרה שקודם לכן נאגר בכיס המרה – ישירות מהכבד לדרכי המרה.

 

צפו: כך נוצרות אבנים בכיס מרה

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הגודל אינו קבוע, וגם לא המספר. אבנים בכיס המרה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים