שתף קטע נבחר

דובר צה"ל בערבית עם יותר ממיליון עוקבים: "נוכחים בסלון הערבי"

רס"ן אביחי אדרעי, ראש מדור תקשורת ערבית בדובר צה"ל, נחשב למקור שעליו מסתמכים אמצעי תקשורת ערביים, ומצד שני זוכה לקללות, חיקויים ואזהרות. "אני רק הדמות שמובילה את הפלטפורמה שמגיעה למיליוני קוראים וצופים בעולם הערבי"

 

אם יש מישהו שכנראה לא יוכל להסתובב בחופשיות במדינות ערב בתקופה הקרובה, הוא ראש מדור תקשורת ערבית בדובר צה"ל רס"ן אביחי אדרעי (34). אחרי פעילות של יותר מעשור, כולל כארבע שנים וחצי במרחב הווירטואלי בניסיון להגיע לגולשים במדינות ערב, הפעילות שלו הניבה מיליון ו-40 אלף עוקבים בפייסבוק, 160 אלף עוקבים בטוויטר, עשרת אלפים עוקבים באינסטגרם וכמה מיליוני צפיות ביוטיוב. אדרעי הפך למקור מידע שעליו מסתמכים אתרי חדשות מובילים בעולם הערבי, אבל יחד עם החשיפה הגבוהה הגיעו גם הביקורת, האזהרה מפעילותו של אדרעי, קריקטורות, חיקויים, וקללות בתקשורת הערבית וברשתות החברתיות בעולם הערבי.

 

ביום שישי האחרון בירך אדרעי בחשבונות הטוויטר והפייסבוק שלו את העולם המוסלמי לרגל יום הולדתו של הנביא מוחמד שצוין אתמול. הברכה זיכתה אותו בכותרות באחד מכלי התקשורת הנפוצים בעולם הערבי, "אל-יום א-סאבע". בכתבה זכה אדרעי, שאמר כי המאורע חל ביום שבת הקדוש ליהודים, לתגובות קצת פחות נעימות ואנטי-ישראליות, דבר שאדרעי כבר מורגל אליו.

 

רס"ן אדרעי. "מצליחים לפרוץ חסמים שהיו עד כה" ()
רס"ן אדרעי. "מצליחים לפרוץ חסמים שהיו עד כה"
גם ברשת אל-ג'זירה הקטארית, שבה הפך אדרעי למרואיין קבוע, בעיקר בעתות מלחמה ואירועים ביטחוניים דרמטיים, ציינו את ההישג שלו בפייסבוק בכתבה מיוחדת על פועלו. לאורך השנים התעמת אדרעי לא אחת עם שדרי התחנה הקטארית, שידועה בתמיכתה באג'נדה של האחים המוסלמים ובתנועת חמאס בעזה.

 

- יותר ממיליון עוקבים, סערות, ברכות, וגם חיקויים ואיומים אחרי יותר מעשור של כהונה בתפקיד. אתה כמעט סלב.

"זה מביך קצת אבל כן, בסופו של דבר הצלחנו לייצר בדובר צה"ל איזו שהיא פלטפורמה שהיא מאוד משמעותית, מגיעה למיליונים של קוראים וצופים בעולם הערבי, ואני רק הדמות שמובילה את זה. הפכנו להיות נוכחים בסלון של הערבים".

 

- מצד שני ראינו את החיקויים שלך, אתה מושך אש ומנסים לעשות ממך קצת צחוק.

"אני חושב שזה בדיוק הנושא של האנשה, במובן שאתה נוכח, שמדברים עליך. הרי תמיד שואלים בכל שיעור במבוא לתקשורת: מתי אתה רואה שאתה מצליח לייצר איזשהו שיח? כשעושים עליך חיקויים, כשאתה שותף בתוכניות האירוח, הסאטירה וכולי. אז כשעושים את זה, זה אומר שההשפעה שלנו חצתה את הדובר הרגיל והפשוט שרק מעביר איזשהו מסר או מדווח על אירועים מסוימים".

 

- בטלוויזיה של חמאס מייחסים לך ערמומיות, ידעת שאתה כזה?

"ערמומי? בסופו של דבר אני חושב שאנחנו צריכים לנצל את הפלטפורמות. הרשתות החברתיות נותנות לנו הזדמנות להגיע לציבור שעד כה לא הצלחנו להגיע אליו. צריך לעשות את זה בחוכמה, בתבונה מסוימת. אנחנו רואים שהמספרים עולים ויש קמפיינים שלמים שמיועדים לגרום לאנשים לעשות 'אנלייק' לעמוד שלנו, לא לעקוב אחרינו. בשבוע האחרון רשת אל-ג'זירה עשתה איזשהו אייטם על הפעילות שלנו ברשתות החברתיות. אתמול, ברשתות החברתיות של חמאס, העלו שאלה לציבור הרחב: האם אתה רוצה לראות את האנשים האלה - שאני אחד מהם - על המסך שלך בעולם הערבי? אם לא היינו מצליחים להביא משהו אחר שלא התרגלו לשמוע ולקרוא עליו בעולם הערבי, אז כנראה רק אפשר היה לצחוק עלינו. אבל כנראה זה משהו אחר ובסופו של דבר אנחנו מצליחים לפרוץ איזה שהם חסמים שהיו עד כה בנושא הזה".


קריקטורות של אדרעי באמצעי תקשורת ערביים ()
קריקטורות של אדרעי באמצעי תקשורת ערביים
 

- עד מתי תמשיך בתפקיד הזה? כבר יותר מעשור ויש גם איומים לצד כל הדברים הטובים, עד מתי?

"עד מתי זו שאלה שחיילים בדרך כלל לא אוהבים, אבל בסופו של דבר אני מאוד נהנה. אני בכל פעם מוצא עניין ועולם התקשורת משתנה. מי היה מאמין לפני עשור שניכנס לעולם הרשתות החברתיות והן יהוו משקל כל כך משמעותי בעשייה היום-יומית? מה שיפה לראות זה שיש התפתחות והתקדמות מאוד גדולה בתחום הזה גם במשרדי הממשלה השונים. רק לדוגמה, לפני כתשעה חודשים משרד מתאם פעולות הממשלה בשטחים של האלוף פולי מרדכי, הבינו את המשמעות הזו, הקימו עמוד פייסבוק לציבור הפלסטיני ורואים את השיח הרחב שזה מייצר. תוך תשעה חודשים היו 100 אלף לייקים פחות או יותר".

 

- מהו הרגע הכי גדול מבחינתך בעשור הזה?

"הרשתות החברתיות זה דבר מאוד נחמד אבל מה שחשוב זה שאתה שותף לאירועים בעלי משמעות לאומית. יצא לי להיות במלחמת לבנון השנייה, שזו הייתה טבילת האש הראשונה שלי, במבצע עופרת יצוקה, עמוד ענן, צוק איתן. אלפי הופעות טלוויזיוניות. זה מאוד מרגש כשאתה יודע שאתה מייצג את המדינה והצבא שלך, זה סיפוק משמעותי. היה לי עימות עם דובר חמאס על סוגיה, וכשאתה יוצא מראיון אתה אומר: היו לי חמש דקות, זה היה כמו מיני מלחמה. אם הצלחת להעביר את המסר ואתה יודע שעשרות מיליונים של צופים ראו את זה, אז אתה תרמת משהו בשביל הביטחון של המדינה שחשובה לך".

 

פועל לשינוי השיח בעולם הערבי

בשיחה עם ynet מסביר אדרעי מה עומד מאחורי פעילותו ברשתות החברתיות: "המטרה היא להגיע לתקשורת במדינות שלא מקיימות יחסי עבודה מול דובר צה"ל. בסופו של דבר צריך לזכור שצה"ל זוכה לחשיפה הרחבה ביותר בפעילות מול העולם הערבי".

 

בנוסף לאותו יעד חשוב מסתתר יעד אחר וקריטי לא פחות, שהוא שינוי השיח בתקשורת הערבית וברשתות החברתיות: "בסופו של דבר הדמות של 'הדובר אביחי' נוכחת בסלון של הערבים.

 מעין 'האנשה' של הישראלים, מדברים עלינו ולא רק על 'הכיבוש'. הרצון הוא לייצר שיח, תגובות חיוביות או שליליות, שמבטאות בעיקר חשש. בפעילות שלי יש שילוב בין מסרים 'רכים' ויותר אישיים לבין מסרים צבאיים קלאסיים".

 

מעבר למעקב השוטף של התקשורת הערבית הקלאסית אחר פעילותו של אדרעי ברשתות החברתיות, יש לא מעטים שניסו לנתח את התופעה שלו לאורך השנים. "מלכודת אביחי אדרעי", נכתב לפני שנתיים במאמר של פובליציסט בעיתון המצרי הממסדי "אל-אהראם", שהזהיר בייחוד את הצעירים מכך שלאדרעי יש שורה של מטרות, בהן לפגוע בביטחון הלאומי הערבי. עמדה זו משקפת את החשש  מ"חדירה ישראלית" ומתיאוריית המזימה.

 

אם זה לא מספיק, אז באוניברסיטת פטרה בירדן זכתה הפעילות של אדרעי והדסק שלו לדוקטורט של אקדמאית, תחת הכותרת: "מדיניות ההסברה הישראלית בבמת הרשתות החברתיות: ציוציו בערבית של הדובר הרשמי של צבא הגנה לישראל כמשל". אדרעי זכה גם לשלל חיקויים ואנימציות בתוכניות סאטירה ברשתות החברתיות ובכלי התקשורת השונים.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים