שתף קטע נבחר

המחקר שעשוי לסייע לנפגעי שבץ מוחי

חוקרים באוניברסיטת תל אביב הצליחו לשפר ביצועי תנועת יד מבלי להפעיל אותה כלל, וזאת בעזרת טכנולוגיה של מציאות מדומה. החוקרים מקווים שהשיטה החדשה תסייע לנפגעי שבץ מוחי

חוקרים באוניברסיטת תל אביב מצאו, כי אדם יכול לאמן את ידו ולשפר את ביצועיה גם מבלי להפעיל אותה באופן רצוני - כל זאת באמצעות שיטות תרגול ש'מערימות' על המוח, בעזרת טכנולוגיה של מציאות מדומה.

 

המחקר נעשה בקרב נבדקים בריאים, אך לדברי החוקרים פרופ' רועי מוכמל ותלמיד המחקר אורי אוסמי מביה"ס למדעי הפסיכולוגיה ומבית ספר סגול למדעי המוח באוניברסיטת תל אביב, הוא עשוי לסייע בעתיד לנפגעי שבץ מוחי.

 

כך זה עובד

 

לדברי פרופ' מוכמל, תהליך השיקום של נפגעי מוח בכלל, ונפגעי אירוע מוחי בפרט, מתבסס כיום על אימון פעיל של האיבר הפגוע. "הקושי מתבטא בכך שאותו איבר, לדוגמה היד, חלש מאוד בעקבות הפגיעה הנוירולוגית, ולכן האימון מפרך, מתיש ואיטי. במחקר שלנו, שנערך בשלב זה עם קבוצות של נבדקים בריאים, ביקשנו לבחון דרכים חלופיות לשיפור ביצועיה של היד, מבלי להפעיל אותה באופן רצוני".

 

כך התבצע המחקר

בשלב הראשון התבקשו 18 נבדקים לחבוש משקפי מציאות מדומה. במשקפיהם הוצגו ידיים וירטואליות, שנראו להם כהמשך טבעי של גופם, אך תנועתן נשלטה על ידי החוקרים בעזרת תוכנה מיוחדת. בנוסף לבשו הנבדקים כפפות עם חיישני תנועה, שאפשרו לחוקרים לעקוב אחר תנועותיהן של האצבעות האמיתיות של הנבדק. במצב זה קיבלו הנבדקים מטלה: לאמן את יד ימין לבצע רצף נתון של נגיעות של האצבעות באגודל.

 

מתוך המחקר (צילום: פרופ' רועי מוכמל, אורי אוסמי - אוניברסיטת תל אביב) (צילום: פרופ' רועי מוכמל, אורי אוסמי - אוניברסיטת תל אביב)
מתוך המחקר(צילום: פרופ' רועי מוכמל, אורי אוסמי - אוניברסיטת תל אביב)

 

במהלך האימון הפכו החוקרים את התמונה שהוצגה לנבדקים במשקפיים: בעודם מתרגלים את יד ימין, ראו המשתתפים דווקא את יד שמאל (הווירטואלית) מבצעת את התנועה בזמן אמת. בדיקה בסיום האימון העלתה כי ביצועיה של יד שמאל (האמיתית), שלמעשה לא נעה כלל לאורך כל האימון, השתפרו משמעותית על פי המדד שנקבע במחקר: עלייה של כ-15% במספר הביצועים המדויקים של המטלה ב-30 שניות.

 

יד ימין זזה - יד שמאל השתפרה ב-30%

בשלב השני של המחקר הוסיפו החוקרים מתקן נוסף: 18 נבדקים חדשים התבקשו להניח את שתי הידיים בתוך מכשיר שמונע מהם להניע רצונית את יד שמאל, אך מניע אותה באופן אוטומטי על פי תנועותיה של יד ימין. במילים אחרות: הנבדק מאמן בצורה רצונית את יד ימין, ויד שמאל מחקה את פעולותיה במדויק, אך באופן פסיבי לחלוטין.

 

על פי החוקרים, השילוב בין שתי הטכניקות - צפייה במציאות וירטואלית ותנועה פסיבית של יד שמאל, הניב את התוצאות הטובות ביותר, כאשר ביצועיה של יד שמאל השתפרו בקרוב ל-30% נוספים בעקבות האימון המשולב, אף על פי שבפועל אימן הנבדק פיזית אך ורק את ידו הימנית. בימים אלה עוסקים החוקרים במחקר המשך, המתמקד בנבדקים עם פגיעה מוחית, שעוברים הליכי שיקום. המטרה היא לבחון אם השיטה, שפעלה היטב בנבדקים בריאים, תוכל לסייע גם לחולים עם פגיעה נוירולוגית - ולשפר את תפקודה של הגפה הפגועה על ידי אימון הגפה הבריאה.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: פרופ' רועי מוכמל, אורי אוסמי - אוניברסיטת תל אביב
שיפור ביצועי תנועת יד מבלי להפעיל אותה
צילום: פרופ' רועי מוכמל, אורי אוסמי - אוניברסיטת תל אביב
מומלצים