שתף קטע נבחר

מתגרשים? כל הדרכים להצליח בהליך הגישור

זוגות שמתגרשים ובוחרים בהליך גישור, מייחלים שהתהליך יהיה יעיל ויסתיים בהסכם טוב, כזה שיאפשר לכל אחד מהצדדים ולמשפחה כולה להמשיך לפרק הבא בחייהם. עו"ד נילי שילה עם כל הטיפים החשובים שיעזרו לכם לצלוח את התהליך במהירות ובאחריות

זוגות שמתגרשים ובוחרים בהליך גישור, מייחלים שהתהליך יהיה יעיל ויסתיים מהר ובהסכם טוב, כזה שיאפשר לכל אחד מהצדדים ולמשפחה כולה להמשיך לפרק הבא בחייהם. בתור התחלה, בואו נודה שזהו תהליך קשה ברמה הרגשית. לא משנה מי החליט להתגרש, במיוחד כשיש ילדים משותפים, יש כאב, תסכול ותחושת כישלון, אולי אפילו פספוס. לעיתים קרובות יש האשמות הדדיות בין בני הזוג, עד לכדי יצירת זרמים תת-קרקעיים של נקמה, חוסר אמון הדדי ופחד מהלא נודע. אז איך אפשר לצלוח את התהליך?

 

בחרו מגשר קשוב ורגיש 

יכול להיות שתקבלו המלצות מחברים או קרובי משפחה, יכול להיות שתמצאו ברשת. בכל מקרה, כדאי לדבר עם המגשר או המגשרת לפני הפגישה הראשונה, או בפגישה הראשונה, כדי להתרשם ולבחון את הכימיה האישית ביניכם, לבחון האם הוא או היא מצליחים לגעת ברבדים הרבים של החיים שלכם. שאלו את עצמכם האם תרגישו נוח לדבר איתו או איתה על החששות שלכם? האם המגשר הנבחר מספיק פנוי אליכם או רץ בקצב שאינו מתאים לכם? רק אתם תדעו את התשובה לכך.

 

לעיתים אחד מבני הזוג נחוש ללכת למגשר מסוים. הדבר עשוי להעלות חשש בקרב הצד השני, שמא המגשר יהיה מוטה לטובתו של בן או בת הזוג שבחרו בו. עם חשדנות קשה להתמודד, ועל כן, אם אתם דואגים, הציגו בפניו את השאלה והקשיבו היטב לתשובה. המחויבות של המגשר היא כלפי שני בני הזוג וגם כלפי הילדים שאינם יושבים בחדר. איש מקצוע הגון יעשה את עבודתו נאמנה, ללא קשר לשאלה מי פנה אליו.

 

הניחו את האגו בצד

ברוב המקרים קיימים פערים בין עמדות בני הזוג, חלקם משמעותיים מאד. בסוגיות שנוגעות למרכיבים העיקריים של החיים כמו ילדים ורכוש, לעיתים אחד הצדדים יצטרך לוותר, לעיתים שניהם יצטרכו לוותר, ואולי בכלל ימצא פתרון אחר. כדי לקיים דיון יעיל ולהגיע להחלטות מושכלות חשוב להיות פתוחים לפתרונות שונים. מאבקי אגו ועמידה עיקשת על פתרון מסוים ושלילת אפשרויות אחרות, רק יקשו על גיבוש ההסכם.

לעיתים אחד הצדדים ייאלץ לוותר ()
לעיתים אחד הצדדים ייאלץ לוותר
 

סבלנות וחמלה

הדבר הכי חשוב הוא סבלנות. אתם תשמעו הרבה חששות מצד בן או בת הזוג שלכם: החל מדאגה שאתם לא תעמדו בהתחייבויות שלכם ועד לפחד מהעתיד. אולי אף יטיחו בכם האשמות ויטילו עליכם את האחריות לפירוק הנישואין. כדי להגיע לפתרונות חשוב לנשום עמוק, להקשיב ולזכור שגם כעת עדיין יש מטרה משותפת והיא להיפרד בשלום. רק סבלנות, ואולי גם סוג של חמלה, יאפשרו לחפש דרך ולאתר פתרונות שיובילו להסכם.

 

אל תשכחו – גם אתם כאלה. גם אתם תשמיעו חששות, גם אתם אולי תשמיעו האשמות, גם אתם לא תהיו תמיד קלים לעיכול. אם הכל היה כל כך טוב ביניכם, הרי לא הייתם מגיעים לגישור, נכון? ועם כל הקושי ולמרות סערת הרגשות, כדאי לעשות מאמץ לקיים דיון מעשי ולהימנע מהטחת עלבונות. בעניין זה נחזור רגע לאגו: אם הוא ינצח על התהליך יהיה הרבה יותר קשה להגיע להסכם. כשהרגש בכל זאת גובר, סמכו על המגשר או המגשרת שיעזרו לתרגם אתכם לבן הזוג באופן שיאפשר שיח ענייני, ולא ימחזר את המריבות.

 

שקיפות - יש דבר כזה

אם יש בידיכם מידע, חלקו אותו עם בן הזוג שלכם. אתם יודעים מהן עלויות החיים שלכם? תשתפו את בן הזוג והמגשר, אחרת תתווכחו עד קץ הימים. סודיות כלכלית רק תסבך אתכם. ואם זה לא מספיק, גם הקומבינות מתגלות בסוף. אתם עומדים להיות פרודים או גרושים למשך כל שארית חייכם, וכשהדברים יצאו לאור, בן או בת הזוג שלכם ימצאו דרך לדאוג שגם לכם יהיה לא נוח או לא נעים.

מגשר טוב יאפשר שיח ענייני ולא ימחזר את המריבות (צילום: ShutterStock) (צילום: ShutterStock)
מגשר טוב יאפשר שיח ענייני ולא ימחזר את המריבות(צילום: ShutterStock)

 

הגינות ותום לב

בסופו של דבר, כדי שתהליך הגישור יצליח, כדאי לנהל אותו בהגינות ובתום לב. תחשבו פעמיים אם אתם מדברים על הזמן שלכם עם הילדים, אבל מתכוונים בעצם להשפעה שאתם רוצים שתהיה לזה על גובה המזונות. תחשבו שוב אם אחת המטרות שלכם היא שבן הזוג שלכם יסבול כתוצאה מהפרידה ומה תהיה ההשפעה של הסבל הזה על הילדים ודרכם עליכם. אם הגישור הוא הקרב שלכם על העלבון, תראו בעיקר את הצרכים שלכם והרבה פחות את הצרכים של הילדים שלכם ושל בן הזוג שלכם. גישור שבו צד אחד "מנצח" את הצד האחר, הוא גישור שנגמר ברע.

 

חשבון רווח והפסד

חשבון הרווח וההפסד אינו נמדד כולו בכסף. ביניכם לבין עצמכם תחשבו כמה שווה לכם החופש שלכם, או הידיעה שהילדים שלכם נשארים מוגנים רגשית וכלכלית בתוך מהומת הפרידה. בנוסף, הניסיון לעשות חלוקה מדויקת לחלוטין של הרכוש יכול להיות כרוך בהוצאות כספיות גדולות (שמאים, אקטוארים, יועצי מס ועוד), וגם אז, לא תהיו בטוחים שהמספר שהגעתם אליו מדויק. לפעמים טוב לעשות הערכות, להגיע לתוצאה של "בערך", אבל לקצר את התהליך ולהגיע כבר לסיום.

 

ניירת מלאה תפשט את התהליך

חלק גדול מהסכם הגירושין נוגע לפן הכלכלי, וכדי לטפל בו חשוב שהמידע יהיה נגיש. הביאו אתכם דו"חות מקרנות השתלמות, קופות גמל וביטוחי חיים, ריכוזי יתרות בחשבונות בנק, יתרת משכנתא לפירעון ועוד. אפשר להשיג את המסמכים האלה, זה לא מסובך, וזה מפשט את התהליך מאד.

 

הסכם פרידה הוגן יהיה טוב לשני הצדדים וגם לילדים. ההסכם הזה ילווה אתכם הרבה שנים, והפרידה הזו תהיה חלק בלתי נפרד מהחיים שלכם לנצח. לכן מוטב שההסכם יהיה כזה, שגם אתם וגם הצד השני תוכלו לחיות איתו בשלום. שהוא לא יהיה פתח לעוד מריבות ועוד מרירויות בשנים שתבואנה.

 

בחוץ השמש זורחת. לפעמים נדמה לכם שלא יהיה לזה סוף, שהקושי בלתי נסבל, אבל אתם בדרך לפרק הבא בחיים שלכם. בחרתם בדרך אמיצה שמחייבת אתכם להתמודד עם השאלות ומטילה עליכם את האחריות לתוצאות. הניסיון מראה שבסוף זה יגמר ואתם תצאו לדרך חדשה. החיים ממשיכים ואתם תחזרו למקצב החיים הרגיל. הכל יהיה בסדר, למה לא בעצם?

 

הכותבת הינה מגשרת-עו"ד בתחום המשפחה, בעלת הכשרה בטיפול זוגי ומשפחתי. 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
זה גם ככה מצב מתסכל, הכי חשוב להקל
צילום: Shutterstock
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים