שתף קטע נבחר

בלי עגבניות ואלכוהול: לעבור את חנוכה בלי צרבת

הסופגניות, הלביבות וכל שאר הדברים המטוגנים ונוטפי השמן אולי משמחים את ליבנו אבל גורמים לנו לבעיות אחר כך. איך להמשיך ליהנות מהמאכלים של החג בלי לסבול?

בשיתוף סופר-פארם

 

צרבת היא אחת מהתופעות השכיחות ביותר במערכת העיכול עם אחוז גבוה של אנשים שסובלים ממנה. באנגלית צרבת נקראת HEARTBURN שם המציין בעירה ב"אזור הלב", ולמעשה הסימפטומים של צרבת הם תחושת בעירה או צריבה באזור הושט עם כאבי בטן או אי נוחות באזור הקיבה.

 

היא מתרחשת בדרך כלל בגלל חזרה אחורה של מיצי קיבה ובעיקר חומצה שגורמת לתחושה הזאת. לעתים יכול להתלוות לתחושה גם טעם של חומצה בפה. סימפטומים נוספים שיכולים להתלוות לצרבת, כוללים כאבי גרון וכאבים בבליעה וכן עלייה בחזרה של מזון מהושט אל הפה. גם כאב בבטן ובחילות והקאות עלולים להופיע.

 

קראו עוד כתבות במדור פארם נט

  

למה זה קורה?

צרבת יכולה להיות סימפטום של מחלות שונות כגון רפלוקס קיבתי-ושטי, כיב עיכולי (אולכוס) ואף של סרטן בוושט או בקיבה ולכן אנשים שסובלים מצרבת ממושכת או צרבת שמחמירה עם הזמן צריכים לבקש הפניה לרופא גסטרואנטרולוג כדי לעבור בדיקה מקיפה ואבחנה לבעייתם.

 

כמו כן, צרבת יכולה לפעמים להיות סימן לבעיה בלב ולכן אם מדובר בכאב חד מאוד שהופיע פתאומית והוא גם מקרין לזרוע או לגב יש לפנות מיידית לקבלת טיפול רפואי.

 

כמו כן, צרבת יכולה להתרחש כאשר קיימת הטיה של הגוף לעמדת כיפוף, על רקע פעילות גופנית לא נכונה המובילה ללחץ על הקיבה וגם בזמן שישנים, אחרי ארוחת גדולות ולאחר עלייה במשקל.

 

בנף, צרבת שכיחה בהריון עם כמעט מחצי הנשים בהריון שסובלות מצרבת, כאשר בנשים הרות מעל גיל 30 הסיכוי לצרבת גבוה יותר. בהריון קיים לחץ תוך בטני וגם אי יכולת של הסוגר התחתון של הושט להגיב ללחץ זה וכן רמות גבוהות של פרוגסטרון שיכולות לגרום לצרבת.

 

טיפול תזונתי

אוסי בוברוב, דיאטנית לייף, מסבירה איך למנוע את הצרבת:

 

ישנם כמה דברים שגורמים לצרבת - ארוחות גדולות וארוחות עם אחוז שומן גבוה. בנוסף, אם אנחנו אוכלים אותם לפני השינה, זה גם יגרום לנו לכל התופעות הללו.

 

הארוחה הגדולה גורמת למתיחה של הקיבה ועלייה של חומצה לוושט ואז אנחנו מרגישים את הצרבת. בנוסף, השומן מתעכל לאט ונמצא זמן רב בקיבה, מה שמגביר את הסיכוי לצרבת אפילו יותר.

 

בנוסף ישנם גורמים שמגבירים את הסיכוי לצרבת: שתיית אלכוהול, אכילת מאכלים חריפים ומתובלים, אכילת שוקולד (קקאו), שתיית מיץ תפוזים, קפה ומשקאות המכילים קפאין.

 

ולכל מי שאוהב עגבניות, שיידע שאכילה מוגברת של עגבניות עלולה לגרום לעלייה בצרבת.

 

לעומת זאת, לעיסת מסטיק יכולה להביא להקלה בצרבת בגלל שלעיסת מסטיק מייצרת רוק, מדללת את החומציות ומקלה על חזרת החומציות למטה.

 

בובורוב מוסיפה כי להימתח ולהתיישר עוזר למניעת צרבת בגלל מתיחת מערכת העיכול, לכן מומלץ מאוד להתמיד בפעילות גופנית, אבל אם היא כוללת הרבה כפיפות ולחצים לכיוון הקיבה - זה פחות מומלץ בזמן צרבת.

 

איך לטפל מה הטיפול?

אליעז רז, רוקח סופר-פארם, מסביר כי יש כמה תכשירים שיכולים לעזור, הן באופן מיידי והן לאורך זמן.

 

1. סותרי חומצה

סותרי חומצה מהווים טיפול מיידי שמנטרל את החומצה אולם איננו מונע את הפרשתה. מדובר בדרך כלל במלחים בסיסיים שביכולתם לסתור את החומציות הגבוהה בקיבה.

 

קיימים מלחים על בסיס נתרן וסידן (גביסקון), סידן (טאמס, צרבת של לייף צרבת X, ), מגנזיום וסידן (רני), מגנזיום ואלומיניום (מאלוקס, מאלוקס פלוס)

 

לעתים נוהגים להוסיף לתכשירים אלו מרכיבים נוספים כגון חומרים נוגדי גזים (מאלוקס פלוס) כדי להקל על כאבי הבטן.

 

2. תכשירים בעלי השפעה ממושכת

בין השאר ניתן למצוא את פאמוטידין (גסטרו, פאמוטידין טבע, פאמו) ורניטידין (זרידקס). כל אלה הם בעלי פעולה ממושכת יותר בהשוואה לסותרי החומצה אולם תחילת ההשפעה איננה מיידית. התכשירים הללו מונעים הפרשה של חומצה ולכן יעילים יותר.

 

3. תכשירים לטיפול לטווח ארוך

תרופה שנמכרת ללא מרשם רופא היא אומפרזול (לוסק, אומפרדקס, אומפרה). בגלל שהן דורשות סביבה חומצית על מנת להיות פעילות, יש ליטול אותן כחצי שעה לפני הארוחה.

 

לתרופות אלו יש טווח פעילות ארוך טווח ואפקט מקל יעיל מאוד. בשימוש ממושך עלול להופיע מחסור בוויטמין B 12 ולכן אנשים שנוטלים את התרופה הזאת מעל שנה צריכים לבדוק את רמות ויטמין B12 בדם.

 

   

בשיתוף סופר-פארם




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
להימנע מצרבת במהלך חנוכה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים