שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

הקרב על השופט אלרון

בעוד השופטים לוחצים שלא למנות לבית המשפט העליון את נשיא בית המשפט המחוזי בחיפה יוסף אלרון, הגיעו לחברי הוועדה לבחירת שופטים שני מכתבי המלצה חמים מבכירי המערכת, המתארים אותו כ"ידען, חריף, נעים הליכות וישר". ניצחון לנשיאת בית המשפט העליון מרים נאור: הפוליטיקאים בוועדה לא יוכלו לקיים פגישות אישיות עם המועמדים לשפיטה - אבל יקבלו יותר חומר רקע עליהם

המועמדות של נשיא בית המשפט המחוזי בחיפה יוסף אלרון הולכת ומסתמנת כסלע המחלוקת הכבד ביותר בדרך לדיל על מינוי ארבעה שופטים לבית המשפט העליון.

 

למקומות, היכון, רוץ / המדור מהשבוע שעבר

 

את מועמדותו של אלרון מקדם בכל הכוח שר האוצר משה כחלון, המכהן כחבר הוועדה לבחירת שופטים, חרף התנגדותם של נציגי השופטים בוועדה שטוענים שהמועמד פשוט "לא קורץ מהחומר של העליון".

 

בזמן שהשופטים מפעילים על כחלון לחץ כבד לוותר על אלרון, התקבלו בימים האחרונים אצל חברי הוועדה לבחירת שופטים שני מכתבי תמיכה מאוד לא שגרתיים הקוראים להם להתעקש על המינוי.

השופט אלרון. במרכז המחלוקת (צילום: אתר בתי המשפט) (צילום: אתר בתי המשפט)
השופט אלרון. במרכז המחלוקת(צילום: אתר בתי המשפט)
 

המכתב הראשון הגיע מעו"ד עמית אייסמן, המשנה לפרקליט המדינה ולשעבר פרקליט מחוז חיפה, שעבד רבות מול אלרון. וכך כותב עו”ד אייסמן: “מדובר במשפטן מצוין, בעל ידע רב במשפט הפלילי, הן המהותי והן הדיוני, כמו גם בעל ידע בתחומי משפט אחרים. בתפקידי כפרקליט המחוז נחשפתי לעבודתו של כבוד הנשיא אלרון, שהקפיד להפגין בקיאות וידע נרחבים, יכולת ניתוח משפטית טובה וחריפה, כתיבה בהירה ויכולת התמודדות גבוהה עם סוגיות משפטיות שונות ומורכבות.

 

"נחשפתי לאדם ישר, הגון ויעיל, המכבד את הצדדים המופיעים בפניו ושומר על כבודם של פרקליטים, סנגורים, נאשמים ועדים כאחד. ניכר שטובת המערכת והאינטרס הציבורי עומדים לנגד עיניו, הוא אינו ירא מעבודה קשה, מהתמודדות עם סוגיות חדשות ומורכבות ומהבעת ביקורת כאשר יש צורך בכך, כפי שהדברים מצאו את ביטויים בהחלטות ופסקי דין שנכתבו על ידו. מעבר לסגולותיו המקצועיות הרבות ולחריצותו, ניחן אלרון גם בראיה מערכתית וביכולת לגלות הבנה רבה לצרכים ולקשיים של הגופים המשיקים עם בית המשפט".

ד"ר חן קוגל. "מעולם לא נתקלתי בשופט שחקר את המקרה ביסודיות, בהתעמקות, בנחישות ובאומץ לב כפי שעשה השופט אלרון" (צילום: גבריאל בהרליה ) (צילום: גבריאל בהרליה )
ד"ר חן קוגל. "מעולם לא נתקלתי בשופט שחקר את המקרה ביסודיות, בהתעמקות, בנחישות ובאומץ לב כפי שעשה השופט אלרון"(צילום: גבריאל בהרליה )

המכתב השני התקבל ממנהל המכון לרפואה משפטית, ד"ר חן קוגל, שכתב: "אני עושה המלצתי זו בנפש חפצה, ואף מתוך שמחה על הזכות שניתנה לי לספר על מעלותיו ויכולותיו. השופט אלרון הפגין תמיד למדנות וידענות. הוא הרשים אותי בבקיאותו הרבה בתחומים מגוונים שאינם בהכרח קשורים לתחום עבודתו המשפטית. תמיד התרשמתי מתפיסתו המהירה, שבאה בשילוב עם יכולת ניתוח יסודי של בעיות. אחת התכונות הבולטות אצלו היא נכונותו לדקדק בפרטים קטנים כגדולים על מנת להגיע לחקר האמת. מעולם לא נתקלתי בשופט שחקר את המקרה ביסודיות, בהתעמקות, בנחישות ובאומץ לב כפי שעשה השופט אלרון.

 

"אלרון הוא בעל סקרנות אינטלקטואלית והתעניינות מופלגת בנושאים המערבים אתגר מחשבתי וניחן במעוף ויצירתיות. וחשוב מכל, השופט אלרון ישר כסרגל. הוא בעל מוסר גבוה וניחן ביושרה מקצועית ואינטלקטואלית. הוא אובייקטיבי וניטרלי, דבק תמיד באמת ומוכן לשנות את דעתו כאשר הוא נתקל בעובדות חדשות.

 

"עליי לציין כי ברוב המקרים בהם העדתי בפניו הוא דווקא לא קיבל את חוות דעתי, אך כשקראתי את פסק הדין השתכנעתי כי בסופו של דבר הצדק אכן נעשה. והרי זוהי מעלה עצומה – היכולת להסביר ולשכנע בבהירות כי דעה מנוגדת היא היא הנכונה. את כל זאת עושה השופט אלרון בחביבות ובמאור פנים, הוא תמיד קשוב ונעים הליכות. בכל עדויותיי באולמו הוא הפגין תמיד סבלנות אין קץ והבנה. הוא ניחן ברגישות גבוהה מאוד, ואינטליגנציה רגשית מפותחת. אישיותו חמה ואוהדת והוא חביב ומשרה רוגע באולם.

 

"אסיים מכתבי זה באנקדוטה שיכולה להאיר על יכולותיו של השופט אלרון: באחד המקרים שהעדתי בפניו נכנס לאולם נהג המונית שהסיע אותי וישב בקהל. בדרכנו חזרה הביתה אמר לי הנהג ‘אף פעם לא החזקת' מבתי המשפט, אבל היום ראיתי שבית המשפט הוגן ועושה צדק’. והאמון הזה של הציבור - זה בדיוק מה שמערכת המשפט צריכה".

השופטת נאור וח"כ אילטוב. ידה על העליונה (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
השופטת נאור וח"כ אילטוב. ידה על העליונה(צילום: אלכס קולומויסקי)
 

במהלך החודש הבא, אחרי שיסתיימו השימועים ל-27 המועמדים, יתכנסו חברי הוועדה לבחירת שופטים כדי לנסות להגיע להחלטה. פרסום הפרוטוקול החסוי מדיוני הוועדה, שחשף את העימות הסוער בין ח”כ רוברט אילטוב (ישראל ביתנו) לנשיאת בית המשפט העליון מרים נאור בשאלה אם חברי הוועדה יוכלו להיפגש ביחידות עם המועמדים, עורר סערה שרק תלך ותגבר.

 

באותו ויכוח הייתה בסופו של דבר ידה של נאור על העליונה, כשבסופו של דבר הוחלט שלא יתקיימו פגישות אישיות וכי הפגישות עם השופטים ייערכו רק במסגרת הוועדה לבחירת שופטים. כך, להבנתה, יימנעו סיטואציות שבהן חברי כנסת ישאלו את המועמדים לעמדותיהם הפוליטיות ויפסלו מועמדים שהשקפתם הפוליטית שונה משלהם.

 

עם זאת, על מנת לאפשר לחברי הוועדה לקבל החלטה מושכלת יותר, סוכם שהם יקבלו מידע מקיף יותר על המועמדים, מעבר לקורות החיים שלהם, ויכלול גם תמונה צבעונית, תמצית המלצת ועדה פנימית של הנהלת בתי המשפט, נתונים סטטיסטיים על הספקים בעבודה, פסקי דין של השופט ועמדת נשיא בית המשפט שבו הוא מכהן. עוד סוכם כי כל המועמדים - גם לערכאות הנמוכות - ירואיינו על ידי ועדת המשנה של הוועדה לבחירת שופטים.

 

בעשורים האחרונים עלה שיעור השופטים חובשי הכיפה או המתגוררים בהתנחלויות. אלא שלמעט מינוי אחד או שניים שגרר הרמות גבה, כל המינויים נעשו על פי שיקולים ענייניים של בקיאות משפטית, מזג שיפוטי וכיוצא באלה. בעניין זה הקפידה גם שרת המשפטים איילת שקד, ובמקרים שבהם המועמד הגיע מהמגזר שלא אבל לא נמצא ראוי למשרה הרמה - היא ויתרה. נאור, בזמן הקצר שנותר לה בתפקידה, נחושה שלא לסטות מהקו הזה ולא לאפשר הכנסת שופטים גרועים למערכת, רק משום שהם מחזיקים באג’נדה הפוליטית הנכונה. בעיניה, מניעת פוליטיזציה של מערכת המשפט היא ייהרג ובל יעבור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אתר בתי המשפט
השופט אלרון
צילום: אתר בתי המשפט
מומלצים