שתף קטע נבחר

שבדיה זקוקה לעוד מהגרים - אחרת מי יעבוד?

מבין מדינות אירופה שבדיה היא המדינה שקלטה הכי הרבה מבקשי מקלט ביחס לגודלה בשנה שעברה, ובתוך עשור גדלה אוכלוסייתה כמעט ב-10%. למרות הדאגה של שבדים רבים מבוא המהגרים, עכשיו סוכנות התעסוקה שלה טוענת: זה לא מספיק - אנחנו חייבים להביא עוד

שבדיה זקוקה למהגרים רבים יותר משיש לה כעת כדי להצליח לשמר את מערכת הרווחה שלה ולדאוג לאוכלוסייה המזדקנת – כך אמר בכיר בשירות התעסוקה השבדי לסוכנות הידיעות רויטרס. הוא אמר את הדברים אף שבשנת 2015 קלטה שבדיה 163,000 מבקשי מקלט – המספר הגבוה בתולדותיה – והייתה המדינה האירופית שקלטה הכי הרבה מבקשי מקלט ביחס לגודל אוכלוסייתה.

 

הגידול החד בהגירה לשבדיה הדאיג חלק מהשבדים, וגידול חל בתמיכה במפלגת "השבדים הדמוקרטים" המתנגדת להגירה. המדינה גם העבירה חוקים קשים יותר בכל הנוגע למבקשי המקלט, וההערכה היא שמספר המהגרים שנכנסו לשבדיה השנה היה נמוך בכ-80% מאשר ב-2015. על כל פנים, הקאן גוסטבסון, האחראי על התחזית בסוכנות התעסוקה הציבורית של שבדיה, אמר כי אם לא תהיה הגירה משמעותית לשבדיה יחסרו לה בשנים הבאות ידיים עובדות.

שטוקהולם. שבדיה גדלה ב-9% בתוך עשור ()
שטוקהולם. שבדיה גדלה ב-9% בתוך עשור

"הוספת כוח העבודה מחו"ל הקלה את המחסור שאנחנו עדיין מתמודדים איתו", הסביר. "היא הגבירה את הפעילות הכלכלית במדינה, איך שלא תסתכלו על זה, והעובדה שקלטנו כל כך הרבה אזרחים זרים הייתה לנו לנכס. הדרך להתקדם היא לא להפחית את ההגירה".

 

שיעור הילודה בשבדיה נמוך ושיעורם של הגמלאים באוכלוסייה הולך ועולה. לדברי גוסטבסון, כדי לשמור על איזון בין אלה שעובדים לבין הגמלאים המקבלים דמי גמלאות זקוקה שבדיה ל-64 אלף מהגרים בשנה.

 

אוכלוסיית שבדיה צפויה לחצות את קו העשרה מיליון בשנה הבאה – עלייה של כ-800,000 איש (כ-9%) בעשור. הסיבה העיקרית לגידול הזה היא ההגירה, אבל פניית הפרסה שעשתה שבדיה בשנה שעברה בכל הקשור לחוקים הנוגעים למבקשי מקלט עשויה להביא לירידה נוספת במספר האנשים הכשירים לכוח העבודה. לפי הערכת הסוכנות מספר מבקשי המקלט שהגיעו מאז 1 בינואר יעמוד כשתסתיים שנת 2016 על 30,000, ובשנה הבאה יגיעו כ-50,000-30,000 מבקשי מקלט.

 

אתגר גדול יהיה לשלב אותם בשוק העבודה. שיעור האבטלה בשבדיה ברבעון השלישי היה 6.3% ושיעור האבטלה בקרב שבדים ילידי חו"ל קרוב יותר ל-15%. ילדי אסיה ואפריקה מתמודדים עם שיעור אבטלה גבוה עוד יותר – 21% ו-29% בהתאמה.

 

גוסטבסון אומר שמהגרים רבים באים ללא חינוך והשכלה, והדבר מקשה עליהם להשתלב בשוק העבודה השבדי, שבו אין הרבה משרות הדורשות מיומנויות בסיסיות בלבד. "אנחנו עדיין צריכים את האנשים האלה", הוא אומר. "האתגר הוא בשילוב. חינוך הוא חלק מזה אבל הוא לא הכול. יש לשלב כה תחומי מדיניות זה עם זה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Gettyimages
מה עושים עם האבטלה?
צילום: Gettyimages
מומלצים