שתף קטע נבחר

הילד עוד לא הולך? הפעולות שיעזרו לו

מודאגים מכך שהילד שלכם עדיין לא הולך? יש הרבה מאוד פעולות שאתם יכולים לעשות כדי לעזור לו לעבור מזחילה להליכה. למה לא צריך למהר לקנות לו נעליים ומאיזו פעולה שאתם עושים באופן אוטומטי עדיף להימנע?

הליכה היא אבן דרך משמעותית מאוד לתינוק ולמשפחה כולה. עבור הורים, ההליכה היא אחד מסימני ההיכר הכי נראים לעין שילדם מתפתח ובריא, ומשחרר אותם מהמעמסה הפיזית של לשאת אותו בידיים או בעגלה לכל מקום.

 

על אף שלהליכה יש מספר וריאציות להתפתחות "תקינה", היא עדיין מאפיין מאוד חיצוני וקשה להורים שלא להשוות את הליכת ילדם לילדים אחרים. חברים, משפחה, ואפילו זרים מרבים לשאול שאלות ולתת עצות על הליכה, בייחוד אם הילד מאחר ללכת ("האם הוא כבר הולך? לא? אתם פשוט צריכים לקנות לו נעליים נוחות").

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

בואו נעשה סדר:

 

הגיל להתחיל

90% מהילדים הבריאים שמתפתחים כמצופה יתחילו ללכת בין הגילאים 9 חודשים עד 18 חודשים. בממוצע ילד יעשה את צעדיו הראשונים ממש אחרי יום ההולדת הראשון שלו, אבל זה משתנה מילד לילד. זה לא אומר שמשהו בהכרח לא בסדר אם ילדך לא מתחיל ללכת עד גיל 18 חודשים. יש סיבות שונות לעיכוב בהליכה, למשל, חוסר בשיווי משקל, גמישות יתר ועוד. יש לקחת בחשבון שבמקרים מסוימים הליכה מאוחרת יכולה להעיד על בעיה נוירולוגית או התפתחותית אחרת, ולכן אם ילדך לא התחיל ללכת עד גיל 18 חודשים יהיה זה רעיון טוב לגשת למלווה בהתפתחות או לרופא הילדים.

 

לכתבות וטורים נוספים - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

האם התינוק מוכן?

הליכה היא מיומנות שמשלבת מספר מערכות גופניות שונות. כדי שתינוק יעשה את צעדיו הראשונים הוא צריך להיות מסוגל להחזיק את גופו ולהזיז את רגליו אחורה וקדימה. המוח משדר לגוף את השדרים הנכונים, מערכת החישה צריכה לשלוח חזרה למוח מסרים על איך נראית הסביבה והתינוק צריך להיות בעל מוטיבציה ללכת. עד שהתינוק יחוש חזק ויציב דיו כדי להתרומם וללכת הוא משכלל בלי הפסקה את כל יכולותיו המוטוריות: שכיבה על הבטן, הרמת הראש, התהפכות, זחילת גחון, זחילת שש וישיבה. אפילו מבנה הגוף וצורתו משחקים כאן תפקיד. השורה התחתונה היא - זה לא משנה עד כמה "חכם", "חזק" או "נחוש" תינוקך, הוא לא יתחיל ללכת עד ששאר מערכות גופו יהיו מוכנות.

 

תרגילי חיזוק

 

 

• התכופפו אל הילד לגובה הכתף שלו. שימו לב, כשאנו נותנים יד לתינוק מהגובה שלנו, אנו מושכים אותו מעלה וכך הוא מתאמץ פחות. כדי שהילד יאמץ את שריריו ולא ישען עלינו יש לרדת לגובה שלו.

• הגישו לו יד פעם לימין ופעם לשמאל, כדי למנוע העדפת צד.

• חזקו את שיווי המשקל של התינוק בעזרת רוטציה של סיבוב המותן והמבט לאחור. שיווי משקל הוא כלי משמעותי מאוד שמחזק את הביטחון שחשוב כל כך להליכה, לכן כשהתינוק עומד בתמיכת רהיט עודדו אותו בעזרת צעצוע להסתכל לאחור ולהושיט את היד לכיוון הצעצוע.

• גוונו במשטחי ההליכה. תנו לתינוק לחוש הליכה על דשא, חול, שטיחים שונים, שיפועים וכו'.

• עודדו אותו להגדיל את צעדיו. הרחיקו לו רהיטים אחד מהשני במרחק קטן אבל עדיין מאתגר כדי לעודד אותו לפרוש את הידיים לצדדים ולהגדיל את הצעד כדי להגיע אליהם במקום לרדת לזחילה.

• משחקי העברות משקל - השעינו את תינוקכם כנגד קיר והגישו חפץ כמו טבעת שיושיט אליו את ידיו ויעביר את משקלו קדימה. על אותו העיקרון תנו לו כדור קטן והראו לו כיצד לגלגל אותו.

 

זמן בטן

הדרך הטובה ביותר לעזור לתינוקך ללמוד ללכת היא "זמן בטן". ראשית, בשינה יש לפעול על פי הוראות משרד הבריאות למניעת מוות בעריסה ועל פיהן שכיבה על הגב – תנוחת השינה הבטוחה ביותר. שימו לב, הוראה זו היא רק אחת מתוך רשימה של דגשים עליהם יש להקפיד. בזמן ערות, יש לבחון שכיבה על הבטן מנקודת המבט של התפתחות התינוק.

 

כיום תינוקות שוכבים פחות ופחות על הבטן, אבל לא רק בגלל הוראות משרד הבריאות, אלא בעיקר בגלל ששוק מוצרי הצריכה לתינוקות רווי בעזרים וטרמפולינות שאמורים "לתמוך" בתינוק. יש להבין כי שלבי ההתפתחות מגורים בשכיבה על הבטן ולכן בזמן ערות חשוב להשכיב כמה שיותר על הבטן. כל פעם שהתינוק מתעייף גלגלו אותו לגב והחזירו שוב לבטן כשהוא מוכן. שני דברים שקודמים בחשיבותם לשכיבה על הבטן הם: הראשון, הוא האופן שבו התינוק מגיע לתנוחת השכיבה על הבטן, והשני - שכיבה על כל ארבעת צדדיו (בטן, גב ושני הצדדים).

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

הרבה מההורים רגילים לסובב את התינוק באוויר ולהניח אותו על הבטן. התינוק, שפתאום הפכו אותו, לא מבין מה עומד לקרות וכל הרפלקסים שלו מתעוררים, מכיוון שהוא נכנס למצב אי נוחות שמבהיל אותו. שכבו איתו על הרצפה או המשטח, חשוב שתהיו בגובה שלו, קרבו את רגליו וידיו אחת אל השנייה ובתנוחה המכווצת ככדור, העבירו אותו לצידו. הישארו עימו כמה רגעים בתנוחה זו, ואז לאט לאט ובקשב רב העבירו אותו אל הבטן. עשו זאת גם כשאתם מחזירים אותו חזרה לשכב על גבו. כיום, אנו נוטים להעדיף שכיבה על הגב שנראית לנו טבעית יותר אבל בזמן עירות חשוב מאוד לתת לתינוק לחוות את כל צידיו. הגב, הבטן ושני הצדדים חשובים כולם באותה המידה. כבדו את תינוקכם, אם הוא מתנגד לתנוחה מסוימת, יש סיבה וצריך לחקור את הסיבה כדי לעזור לו ולא לדחוף אותו לתנועה כפויה.  

 

ללכת יחפים

הליכה בכפות רגליים יחפות או נעליים עם סוליה גמישה ורכה היא הכי טובה לתינוקות בתחילת דרכם בהליכה. עדיף שהתינוק יהיה יחף כמה שיותר וממש אין צורך לקנות נעלים יקרות. הנעליים מומלצות רק אחרי כמה שבועות שבהן התינוק מבסס את ההליכה שלו. וגם הן משמשות יותר לשמירת כף רגלו של התינוק כאשר יוצאים מהבית. נעל צעד ראשון צריכה להיות עם סוליה גמישה ורכה, קלה לנשיאה ועוטפת טוב את כף הרגל ללא לחץ על הבהונות. לתינוקות עם גמישות יתר במפרקים מומלצים לבחור נעלים גבוהות, שמחזיקות היטב את העקב. ההמלצה הטובה היא לקנות נעלים לרגעים בהם יוצאים החוצה אבל בבית להמשיך לחמם ולתת לילד כמה שיותר לצעוד יחף. הטרה היא לתת לו לחזק כמה שיותר את שרירי כף רגלו ללא העזרה של הנעל העוטפת.

 

עוד בערוץ הורים:

- "התייסרתי שלא הייתי שם כשבתי נפצעה"

- להחליט ללדת בגיל 36 ולגדל תאומות לבד

- חנוכה 2016: אטרקציות לילדים

 

שימוש בהליכונים

הליכונים אינם מומלצים ואינם עוזרים לתינוקות ללמוד ללכת. מלבד אזהרות בטיחות שיש על הליכונים ועובדות כמו זו שכבר מספר שנים הליכונים אסורים במדינות שונות, למשל קנדה. מחקרים מראים כי תינוקות שמבלים זמן רב על או בתוך הליכונים נוטים להתחיל ללכת מאוחר יותר מתינוקות שלא עשו זאת. שימוש בהליכונים גורם לילד להיות בתנוחת הליכה שאינה טבעית, הם מעלימים מעינו של התינוק את הרגליים וכפות הרגליים שלו.

 

ואם הילד מוותר על זחילה ומדלג ישר להליכה?

ובכן, מומחים רבים מציגים דעות מנוגדות. יש הטוענים שדילוג על שלב זה הוא אינו עניין גדול ויש שיעידו, ואני ביניהם, כי על חשיבות הזחילה אין לערער ובין כל שלבי ההתפתחות, הזחילה היא החשובה מכולם ואחראית על המספר הרב ביותר של תפקודי המוח השונים. זחילה מקנה ביטחון, יציבות, חגורת כתפיים חזקה ועוד. מחקרים רבים מראים שזחילה גם היא קשורה בתנוחת השינה. לרוב, תינוקות שבילו הרבה זמן על הבטן גם זחלו, ולכן על אף שאין קונצנזוס ברור על חשיבות הזחילה כולם מסכימים על כך ששכיבה על הבטן שמובילה להתהפכות שמובילה לזחילה היא חלק בלתי נפרד מהמשוואה ולעתים תינוקות מדלגים על זחילה פשוט כי הם לא רגילים להיות על הבטן.

 

בין 8-12 חודשים תינוקות לומדים להכליל מניסיונות העבר כדי לפתור בעיות חדשות – לזחול כדי להשיג משהו, לדחוף מחסום. דילוג על שלב התפתחות אחד הוא בדרך כלל אינו סיבה לדאגה, אבל אם התינוק מדלג על או מתעכב בזחילה ונראה שהוא משתמש בגופו באופן מוגבל חשוב להגיע לבדיקה אצל מלווה בהתפתחות או רופא הילדים.

 

לסיום, זכרו שהמוח והגוף המתפתחים הם תהליך מדהים. למשל, גם גילי, הבת שלי, התחילה ללכת יחסית מאוחר בגיל 15 חודשים מכיוון שיש לה גמישות יתר במפרקים. עבדנו הרבה מאוד על זחילת שש מזחילת גחון וגם על ההליכה. המסע אל ההליכה הוא שונה עבור כל ילד.

 

הכותבת היא מאבחנת ומטפלת בשיטת ורדי ומורה למחול לגיל הרך



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
המסע את ההליכה שונה עבור כל ילד
צילום: shutterstock
מומלצים