שתף קטע נבחר

ארוחה חמה ביום: כולם מבינים כמה זה חשוב

מה קורה למנות החמות שנשארו מארוחת הצהריים בעבודה? במקומות רבים מעבירים אותן ללקט ישראל על מנת שיועברו לנזקקים - כיצד נעשה התהליך, מה ההיענות ואיך גם אתם, כבודדים, יכולים לעזור להציל את האוכל בישראל?

בשיתוף לקט ישראל

 

 

אתם נהנים מארוחת צהריים חמה במקום העבודה שלכם מדי יום, יחד עם מאות ולעיתים אלפי עובדים נוספים. אבל מה קורה למזון שנשאר אחרי שכולם סיימו לאכול? מדי שנה נרשם בישראל אבדן מזון הנאמד בכ-2.5 מיליון טון - המהווים 35% מהיקף ייצור המזון בישראל, כך עולה מדו"ח הצלת אבדן והצלת מזון בישראל לשנת 2015, של ארגון לקט ישראל ו-BDO זיו האפט.

 (צילום: הדס שאול) (צילום: הדס שאול)
(צילום: הדס שאול)

יחד עם זאת, מדי חודש נאספות מאות אלפי ארוחות חמות מבתי מלון, בסיסים צבאיים ומוסדות גדולים -  62,669 ארוחות מ-32 בתי מלון, 40,169 ארוחות מ-37 בסיסים צבאיים ו-85,379 ארוחות מ-52 מוסדות - זה מה שלקט ישראל מצליחים להציל במטרה להאכיל נזקקים.

 

לדברי פיני פפר, מנהל מחלקת עמותות בלקט ישראל, ישנן לא מעט פניות לתרומת מזון מבושל, אשר מגיעות לארגון בתכיפות של אחת לשבוע בערך.

 

"רוב הפניות מגיעות מגופים שרוצים לתרום באופן קבוע, לא חד פעמי, כמו אולמות אירועים, חברות מסחריות ועוד, ששמעו עלינו מגופים אחרים או דרך התקשורת, ורוצים להפוך לתורמים קבועים שלנו", מספר פפר. "אחת לכמה שבועות יש פניות לתרומה חד פעמית, כמו: "אני מתחתן בתאריך זה וזה, בואו לאסוף את העודפים".

 

"בעקבות הפנייה אנחנו מגיעים למקום עצמו ובודקים את האוכל, ומוודאים שהמקום עומד בקריטריונים לתרומה - כלומר, אם הוא עומד בתקנות בטיחות המזון שלנו. לפי מיקום אנחנו מקשרים בין נקודת האוכל לעמותה שזקוקה לו, ואז מתחילה הפעילות. אנחנו מבקרים שם בקביעות, לבדוק ולוודא שהתורמים עדיין עומדים בכל הכללים הנדרשים".

 

שיתוף הפעולה של לקט ישראל וחברת הקייטרינג ISS, למשל, החל כבר לפני 13 שנים. עוז רדומסקי, אז עובד זוטר בחברת הקייטרינג, שמע על הארגון ועל מטרתו - והקשר בין שני הארגונים החל להתגלגל.

 

"שיתוף הפעולה בינינו היה טבעי לשני הצדדים", מספר רדומסקי, היום מנהל חטיבת ההסעדה של חברת הקייטרינג. המטרות של לקט ישראל תאמו בדיוק לערכי הארגון שלנו, וצמחנו במהירות מתרומה בנקודה אחת לתרומה יומית מ-20 נקודות איסוף שלנו - בהן אינטל, חברת החשמל, מכון ויצמן, שטראוס ועוד. אנשי לקט ישראל מגיעים לנקודות שלנו מדי יום לאסוף את המזון, והאנשים שלנו מכינים עבורם את החבילות ועוזרים להם להעמיס את המשאיות".

 

"מדי יום אנחנו מעבירים את כמות המזון שנשארה - ולכל יום חוקים משלו. בממוצע מדובר בכמות של בין 10,000-15,000 מנות מדי חודש".

 

היענות מרשימה מצד ארגונים וחברות

לקט ישראל הוא בנק המזון הלאומי, ארגון ללא מטרת רווח שהוקם בשנות 2003 ועוסק בהצלת מזון אבוד והעברתו לנזקקים באמצעות 195 עמותות ברחבי הארץ. ב-2015 הציל הארגון מזון בהיקף של 15,000 טון, בשווי של 78 מיליון שקל - כמות המהווה, בינתיים, רק שבריר מהכמות אותה ניתן להציל.

 (באדיבות לקט ישראל) (באדיבות לקט ישראל)
(באדיבות לקט ישראל)
  

על פי הערכות הארגון, כמחצית מהמזון האבוד בישראל הינו מזון בר הצלה, כלומר מזון הראוי למאכל אדם – כ-1.3 מיליון טון מזון, בשווי של 8 מיליארד שקל. הצלה של רבע בלבד מתוך המזון האבוד תאפשר הצלת מזון בשווי 3 מיליארד שקל.

 

בארגון מעריכים עוד כי עד סוף השנה יגיעו למספר של 2,230,000 ארוחות שנתרמו. המזון נתרם מגופים שונים - בהם בתי מלון, בסיסי צה"ל, חדרי אוכל של חברות גדולות, אירועי חברות ועוד. המזון שנאסף מועבר לעמותות.

 

למרות המספרים הגבוהים וההיענות המרשימה, כמות המזון שנתרם היא רק 2% מסך המזון המתבזבז בישראל מדי שנה - ובארגון מתכוונים להעצים את המספר גם בשנה הבאה. לדברי רדומסקי, היענות הלקוחות שלו ליוזמה היא מלאה ומאפשרת לפתח ציפיות לצמיחה ב-2017.

 

"הלקוחות שמחים להירתם", הוא מספר. "הם מבינים שכל מה שלא יועבר הלאה יגיע לפח, ולכן שמחים מאוד לעזור, גם במקרים של השגת אישורים. לא היה לקוח אחד שלא הבין את חשיבות העניין ושיתף פעולה".

 (באדיבות לקט ישראל) (באדיבות לקט ישראל)
(באדיבות לקט ישראל)
 

בזכות ראיון קצר ברדיו

דוגמה נוספת לשיתוף פעולה מוצלח הוא זה שמתקיים בין לקט ישראל לחברת החשמל מזה שנה וחצי, אשר במסגרתו נאסף מזון עודף מחדר האוכל בחיפה ומחולק למשפחות ויחידים. כיום נתרמות במסגרת שיתוף הפעולה כ-5,000 ארוחות בממוצע מדי חודש.

 

שיתוף הפעולה החל בעקבות כתבה על 'לקט ישראל' ששודרה ברדיו. בעקבות השידור פנה אוהד לוי, עובד מחלקת ההולכה והשנאה בחברת החשמל, בהצעה להצטרף לפעילות הצלת המזון העודף. אוהד העלה את הרעיון בפני הנהלת אגף משאבי אנוש בחברת החשמל, והכדור החל להתגלגל.

 

עמית אוברקוביץ, סמנכ"ל משאבי אנוש וארגון בחברת חשמל מספר: "לאחר שהציגו בפניי את היוזמה, והבנתי כי הפעילות נעשית באופן מקצועי ובהקפדה על נהלי בטיחות המזון, נערכנו לאיסוף קבוע של מזון עודף ממטבחי חברת החשמל כדי להעבירו לחברי העמותה".

 

 

כך מתבצע איסוף מזון מבסיסי צה"ל, צפו:

 

בשיתוף לקט ישראל