שתף קטע נבחר

 

בנט לקראת עידן טראמפ: "נחיל את החוק על מעלה אדומים ונתקדם משם"

יו"ר הבית היהודי אמר לאולפן ynet כי אחרי כניסת טראמפ לבית הלבן יש "להחיל את החוק על האזורים היהודים ביו"ש". חברו לקואליציה אלקין על סיפוח: "לא נקבעה מדיניות ממשלה". ח"כ אורן מכולנו: "להכשיר קרקעלפתרון שתי מדינות". עריקאת: "טראמפ לא יכול להיות מתווך הגון"

 

 

  

יו"ר הבית היהודי נפתלי בנט התראיין הבוקר (יום ה') לאולפן ynet ואמר כי "תם עידן המדינה הפלסטינית". שר החינוך התייחס לתאריך 20 בינואר שבו ייכנס דונלד טראמפ לבית הלבן, ואמר כי ביום זה "נוריד את פלסטין מסדר היום". התוכנית של בנט: "להחיל את החוק על האזורים היהודים ביהודה ושומרון". על נאומו אמש של מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי, אמר: "יש לו אולי כוונות טובות, אבל הנאום היה כמו המדיניות - מנותק לגמרי מהמציאות".

 

השר בנט הוסיף ואמר כי "ממשלת ישראל תקדם את תוכנית הריבונות 'מעלה אדומים תחילה'. הוא אמר כי בכוונתו לפעול כדי "להחיל את החוק על האזורים היהודים ביהודה ושומרון - מעלה אדומים, בקעת הירדן, אריאל, עפרה. בשאר השטח - אוטונומיה פלסטינית". הוא שב והדגיש כי "יש לפלסטינים כבר מדינת פלסטין בעזה, הם בחרו להפוך אותה לחמסטן".

 

מבחינת בנט המדינה הפלסטינית היא עזה "ולא תקום עוד אחת. מי שרוצה להקים את פלסטין חמישה קילומטרים מכפר סבא - לא יוכל להישאר בממשלה. צריך להחיל את החוק על האזורים היהודים ביהודה ושומרון שזה מעלה אדומים, בקעת הירדן, אריאל, עפרה, שיש שם חצי מיליון יהודים ו-70 אלף ערבים. בשאר השטח אוטונומיה פלסטינית בהפרדה שיש שם בערך 1.2 מיליון ערבים ואף לא יהודי אחד. המדיניות הישראלית הולכת להשתנות. אם נחיל אתה חוק על שטחי c ברמה האסטרטגית התמונה תהיה הפוכה".

 

בנט. "עזה היא המדינה הפלסטינית" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בנט. "עזה היא המדינה הפלסטינית"(צילום: רויטרס)

מייקל אורן באולפן. "מציאות של שתי מדינות יש בשטח" ( ) ( )
מייקל אורן באולפן. "מציאות של שתי מדינות יש בשטח"

 

חבר הכנסת מייקל אורן אמר כי הוא מסכים עם הקביעה של בנט ולפיה נאום קרי היה מנותק מהמציאות. "הוא עוד חי בשנות התשעים, בלי לראות את התמורות שחלו במזרת התיכון, את האינתיפאדה השנייה, הוא לא רואה את הנסיגה מעזה שבגללה קיבלנו תמורה של טילים. אין הצעות שלום, של ברק, של אולמרט, שנדחו על ידי הפלסטינים, אין שמונה שנים שהם מסרבים לשבת איתנו", אמר אורן. "אנחנו חוזרים כל יום בואו לשבת איתנו בלי תנאים מוקדמים. כל זה לא שייך לעולמו וצר לי, כי אנו זקוקים למדיניות מפוכחת יותר".

 

 

 

לדברי אורן, במציאות כבר יש מצב של שתי מדינות ובישראל צריכים דווקא עם כניסת טראמפ לשאוף להפרדה. "במקום ללכת ולספח זה דווקא הזמן להתקדם לפתרון שתי המדינות. אין מישהו בצד השני שעוד מסוגל או מוכן לחתום איתנו הסכם. אבו מאזן לא. אבל חשוב בכל זאת שנשמור על צביונה של המדינה כיהודית ודמוקרטית ונספק אופק מדיני כלשהו לנו ולפלסטינים", אמר. "בהיגוד למה שאומר קרי שהם נמצאים תחת כיבוש אכזרי, תשעים אחוז מהפלסטינים לא מגיעים למגע איתנו. יש מאה אלף פלסטינים שנכנסים כל יום לישראל, לא מחכים שעות, מחכים שבע דקות בדרך כלל. יש מצב של דו קיום, של שתי מדינות, צריך לפתח את המציאות הזאת. אפשר להתקדם. לתת אופק, להכשיר קרקע לפיתרון של שתי מדינות".

 

מעלה אדומים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מעלה אדומים(צילום: רויטרס)

 

ח"כ הכנסת ציפי לבני (המחנה הציוני) אמרה כי זכותו של קרי לומר את אשר על לבו, אך את ההחלטה צריכה לקבל ממשלת ישראל. "אם מנהיג אמריקאי חושב ששתי מדינות לאום זו בחירה שעל ישראל לעשות או שהוא אומר לציבור: תחליטו בין מדינה אחת דו לאומית לבין שתי מדינות לאום זה ממש בסדר", אמרה. "אני רוצה לשמוע פעם אחת מראש הממשלה הישראלי מה הוא רוצה לעשות. מספיק עם ההתבכיינות של 'מה הם רוצים מאיתנו'. תגיד מה אתה רוצה, שתי מדינות לאום או התנחלויות מבודדות. אנחנו באזור שבו צריך לקבל החלטה. האם אנו רוצים לספח את כל השטחים, לתת זכויות אזרחיות לכל הפלסטינים. הגיע הזמן להחליט".

 

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 

שרת המשפטים איילת שקד (הבית היהודי) אמרה כי היא רואה עין בעין עם בנט. "אני מקווה ומצפה שנגיע לתקופה אחרת ובהחלט סיפוח והחלת החוק על מעלה אדומים זה משהו שצריך לדבר עליו, אבל אנחנו כרגע במציאות של ממשל מסוים, יש נשיא שנקרא אובמה. צריך להתנהל באחריות בכל תקופה. לא סוד שגם בממשל אובמה חשבנו שצריך לבנות יותר בוודאי בירושלים, ראש הממשלה בחר להיות זהיר יותר. אנחנו למרות הזהירות קיבלנו החלטה חדד צדדית נגד ישראל באו"ם ולכן האני מאמין שלי שאנו צריכים לעשות מה שטוב לישראל, תחת כמובן המגבלות של המציאות שנמצאים בה אבל לעשות מה שטוב לישראל".

 

השר זאב אלקין אמר כי הממשלה לא קבעה מדיניות של סיפוח. לדבריו, נאום קרי חידד את הקושי שאיתו התמודדה ישראל בשמונה השנים האחרונות. "כדאי להקשיב היטב למה שנאמר עכשיו על כל פיסת אדמה מעבר לקווי 67 הוא שטח כבוש. נישאר בכותל ובעיר העתיקה אלפי שנים לפני קרי ונשאר גם אחרי קרי כשאף אחד לא יזכור מי זה קרי. זה חלק ממציאות חיינו". לדבריו, "הפלסטינים מתקדמים במימוש השאיפות הלאומיות שלהם ואנו לא, זה מצב לא נכון. לכן הגיע הזמן דברים שהם בקונצנזוס לקדם באופן חד משמעי. אל שוב, מול הממשלה הזה זו לא מעלה אדומים אלא ירושלים. קרי לא מכיר בשום דבר בירושלים. הוא אמר שאנחנו הממשלה הכי ימנית במעשים? אני מקבל זאת כציון כבוד".

 

 

 

סאיב עריקאת, יו"ר צוות המשא ומתן של הפלסטינים, אמר כי קרי צודק בכך שהתמקד בהתנחלויות. לדבריו, הפלסטינים יהיו מוכנים להמשיך במשא ומתן אם נתניהו יחליט להפסיק לבנות בהתנחלויות. "אנחנו מוכנים לבוא ולהמשיך במשא ומתן. הוא רוצה שנבוא לכנסת, אנחנו מוכנים, בתנאי שנתניהו יקפיא את ההתנחלויות, שהן מכשול לפתרון שתי המדינות", אמר לאולפן ynet.

 

לדברי עריקאת, נשיא ארה"ב הנבחר טראמפ לא יכול להיות מתווך הגון במשא ומתן בין ישראל לפלסטינים ולכן יש צורך בפיקוח בינלאומי. "אתם סומכים על ממשל חדש שיתמוך בהתנחלויות ובכיבוש. טראמפ אמר פעם שהוא רוצה למצוא פיתרון הוגן. האם פיתרון הוגן הולך להיעשות דרך מינוי של פרידמן כשגריר? אדם שתומך בהתנחלויות, שלא יכול לקרוא לגדה המערבית פלסטין כי הוא לא מאמין במדינה פלסטינית. הוא רוצה להעביר את השגרירות לירושלים. האם הציוצים של מר טראמפ מאפשרים לו להיות מתווך הגון בין ישראלי והפלסטינים?", אמר. "הצעד הבא שלנו הוא לעבוד קרוב עם הצרפתים. ועידה בינלאומית במסגרת זמן שנוכל להמשיך את המשא ומתן בנושאים ומנגנון מעקב בינלאומי כי טראמפ לא יכול להיות מתווך הוגן. לא רק הוגן, הוא לא יכול להיות מתווך. ולמה שנבוא למשא ומתן שיובל על ידי אדם שתומך בהתנחלויות. לכן, אנחנו צריכים בצרפת לומר לקהילה הבינלאומית שאם טראמפ הולך לכיוון הזה - אנחנו צריכים למצוא מנגנון מעקב חדש".

 

 

קרי ונתניהו. מהלומות מילוליות פומביות (צילום: MCT, EPA) (צילום: MCT, EPA)
קרי ונתניהו. מהלומות מילוליות פומביות(צילום: MCT, EPA)

 

אתמול הציג שר החוץ של ארה"ב ג'ון קרי את חזון השלום שלו, שכולל שתי מדינות על בסיס קווי 67 וחילופי שטחים. על פי קרי, ירושלים תוכרז כבירת שתי המדינות ולא תחולק מחדש, והגדרת שתי מדינות לשני עמים תהיה עם הכרה הדדית וזכויות אזרחיות מלאות ושוות בין האזרחים. קרי קרא לספק פתרון הוגן לסוגיית הפליטים הפלסטינים, עם סיוע בינלאומי שכולל פיצויים וסיוע לדיור קבע. העיקרון האחרון שהציג הוא "לספק את צרכיה הביטחוניים של ישראל, ולהביא סוף לכיבוש של העם הפלסטיני".

  

נאומו של קרי זכה למענה חריף מצד ראש הממשלה בנימין נתניהו. "הסכסוך הוא על זכותה של ישראל להתקיים. לכן הקריאות הקודמות שלי לשבת עם הנשיא עבאס לשיחות שלום לא נענו. לכן ההזמנה שלי אליו להגיע לכנסת לא נענתה", אמר נתניהו. "לכן, הממשלה הפלסטינית ממשיכה לשלם שכר חודשי לרוצחי יהודים. ההתעקשות הפלסטינית להכיר במדינה היהודית נשארה ליבת הסכסוך. אני יכול להביע צער ולהגיד שזו בושה שמזכיר המדינה קרי לא ראה את האמת הפשוטה הזו".

 

גיבוי לעמדה הישראלית התקבל משניא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ, שצייץ בטוויטר: "ישראל, הישארי חזקה, 20 בינואר תיכף מגיע". טראמפ

אף הוסיף כי היחס לישראל באו"ם "מאוד לא הוגן". על האו"ם אמר: "ראיתם את האו"ם פותר בעיות? הוא לא, הוא יוצר אותן. אם הוא היה ממצה את הפוטנציאל זה היה דבר נהדר ואם לא - זה בזבוז של זמן וכסף". 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים