שתף קטע נבחר

סטרידור או שיעול יבש: סוגי השיעול והטיפול היעיל

החורף כבר כאן ויחד איתו השיעול שעלול להישאר לזמן רב. איזה סוגי שיעול קיימים, מתי הוא עלול להיות מסוכן ומה הטיפול שיעזור?

בשיתוף סופר-פארם


השיעול הוא רפלקס הנוצר בתגובה לגירוי שיכול לנבוע מאזורים שונים בגוף כגון: הלוע, קנה הנשימה, קרומי הריאות, הוושט, הסרעפת ואפילו האוזניים. כתוצאה מהגירוי מתרחשת התכווצות של שרירי הסרעפת, שרירי הנשימה והבטן ושרירים נוספים.

 

התכווצות זו גורמת ליציאה מהירה של אויר מהריאות והשמעתו של קול השיעול. המטרה העיקרית של רפלקס השיעול היא הוצאה של חומר שהצטבר בדרכי הנשימה אך לפעמים היא גם תגובה לגירויים חיצוניים כגון: גירוי באוזניים, בוושט ועוד, כך מסביר ד"ר דורון כרמי רופא ילדים ומומחה לאנדוקרינולוגיה.

 

אפשר לחלק את השיעול לקטגוריות שונות בהתאם לגורם, לגיל ההופעה, לאופי השיעול ואופן ההופעה, לחומרתו הרפואית ולדרכי האבחון והטיפול בו. כמו במצבים אחרים ברפואה לא ניתן לחלק בין סוגי השיעול בצורה חדה ויש חפיפה בין הקטגוריות השונות.  ד"ר כרמי מפרט:

 

קראו עוד כתבות במדור פארם נט

 

שיעול מתגלגל

מופיע בצורה התקפית עד כדי הכחלה של התינוק. נגרם על ידי חיידק השעלת (או ע"י חיידק אחר מאותה משפחה שהוא פחות אלים). ההתקף מסתיים בשאיפה ארוכה שמשמיעה רעש צפצופי.

 

הסכנה העיקרית בשיעול כזה אצל תינוקות קטנים היא של דימום מוחי ואי ספיקה נשימתית. לאחרונה דווחו מקרים של שעלת ועל כן חשוב להקפיד ולהתחסן כנגד המחלה.

 

סטרידור

לעתים קרובות נובע מדלקת באזור מיתרי הקול ונגרם על ידי וירוסים. אולם יכול להיגרם גם על ידי זיהומים חיידקיים של אזור הלוע, שאיפת גוף זר במיוחד אצל תינוקות, התקף אלרגיה הגורם לבצקת באזור מיתרי הקול או בעיה מולדת של דרכי הנשימה וכלי הדם בבית החזה. השיעול יהיה בעל אופי נבחני ובמקרים הקשים ילווה בצפצוף בעת השאיפה ולפעמים גם בנשיפה.

 

סטרידור יכול להוות סכנת חיים כאשר הבצקת באזור מיתרי הקול מחמירה וגורמת לחנק ולכן בכל מקרה של סטרידור מומלץ לפנות לרופא. במצבים הקלים אוויר קר מקל על הסימפטומים אולם במצבים בינוניים וקשים יש לפנות מיד לטיפול רפואי כי נדרש טיפול תרופתי באמצעות סטרואידים ובהתאם לגורם נדרש טיפול נוסף באנטיביוטיקה ואדרנלין.

 

אירועים של סטרידור נוטים להופיע בשעות הלילה ובמקרים רבים מוקלים במהלך היום. עם זאת יש לשים לב לכך שבחלק מהמקרים הסטרידור עלול לחזור בלילות הבאים ולפעמים בעוצמה רבה יותר.

 

שיעול יבש וטורדני

יכול לנבוע מדלקת ויראלית, אלרגיה, גוף זר, רפלוקס (זרימה חוזרת של מיצי קיבה לוושט) ושיעול פסיכוגני דמוי טיק על רקע נפשי. גם בשלבים הראשונים של דלקת ריאות עלול להופיע שיעול יבש עד להיווצרות הליחה.

 

שיעול לח

נובע מפינוי הליחה הנוצרת בריאות ובדרכי הנשימה החוצה. אופייני בצינון, דלקת ריאות, סינוסיטיס, אך יכול להופיע בכל אחד מהמצבים שהוזכרו קודם לכן. קשה לקבוע באופן חד משמעי על פי השיעול אם מדובר בדלקת ריאות או צינון.

 

על כל פנים דלקת ריאות תתבטא בדרך כלל בחום גבוה (39 מעלות ומעלה), שיעול מתמשך (בתחילה יכול להיות יבש ובהמשך לח). שיעול הנובע מדלקת ריאות מטבע הדברים אצל תינוקות קטנים הסימפטומים יהיו קשים יותר ועלולים לגרום להתדרדרות במצבו הכללי של התינוק עד כדי צורך באשפוז.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

  

כך מאבחנים את סוג השיעול?

האבחון נעשה על ידי רופא הילדים שיבקש ללמוד על ההיסטוריה של השיעול ולברר האם השיעול הוא כרוני, ואם כן באיזה גיל הופיע לראשונה, אילו תרופות הביאו לשיפור בעבר, האם הוא מלווה בחום בקוצר נשימה בתופעות אלרגיות, האם יש סיפור משפחתי מה אופי השיעול ועוד.

 

שיעול טורדני שהופיע פתאום יש לשלול במיוחד אצל ילדים קטנים שאיפת גוף זר. בהמשך הרופא יבדוק את המטופל ובין היתר יעריך את צורת הנשימה הצבע יאזין לבית החזה, יבדוק את הלוע האוזניים ואיברים נוספים בהתאם למצבו של המטופל.

 

בהמשך יחליט האם צילום חזה יכול לתרום לאבחנה. בחלק גדול של המקרים אבחנה של דלקת ריאות או אסטמה תתבצע ללא צורך בצילום חזה.

 

הטיפול שיעזור

אפשרויות הטיפול בשיעול רבות ומגוונות. החל בתה עם דבש (לתינוקות וילדים מעל גיל שנה וחצי) למצבים של צינון קל, דרך טיפול תרופתי הניתן ע"י הרופא, כגון: אנטיביוטיקה לדלקת ריאות חיידקית, אינהלציות ומשאפים של מרחיבי סמפונות, סטרואידים ומכייחים כגון: מוקוליט לאסטמה ועד להתערבות כירורגית בבית חולים במקרים כגון: מומים מולדים, שאיפת גוף זר וגם טיפול נפשי כשהשיעול הוא פסיכוגני. הכול בהתאם לאבחנה ולמצבו של המטופל.

 

אליעז רז, רוקח ספר-פארם מפרט:

 

התרופות נגד שיעול נחלקות לתרופות הפועלות על המוח ותרופות הפועלות על מערכת העצבים ההיקפית. התרופות הפועלות על המוח נחלקות גם הן לתרופות נרקוטיות ולתרופות שאינן כאלו.

 

תכשירים נפוצים:

 

סירופים

1. מוקוליט (כצט) – סירופ/כדורים לבליעה/לכסניות למציצה. מיועד לטפל בליחה בכך שמפרק אותה מבחינה כימית. חשוב לציין שהסירופ אינו מתאים לשיעול יבש, כיוון שייבש את הלחות הטבעית של הריריות ויחמיר את השיעול.

2. סימפוקל (טבע) – סירופ המיועד לשיעול יבש, המבוסס על החומר אוקסולמין, המדכא את רפלקס השיעול. הסירופ אינו מכיל סוכר ומתאים לסוכרתיים.

3. תרודקס (תרו) - סירופ המתאים לשיעול יבש. מבוסס על החומר דקסטרומטורפן

4. KUFFEX (לייף) – סירופ המתאים הן לשיעול יבש והן ללח. מבוסס על החומרים גואייפנזין ודקסטרומטרופן. יודע לרכך ליחה או ללחח במקרה של יובש בריריות.

5. טוסופדרין (תרימה) – סירופ מתאים הן לשיעול יבש והן ללח. מבוסס על נגזרת של אפדרין, דקסטרומטופן ומועשר בדבש.

6. היסטפד אקספקטורנט – סירופ המיועד לשיעול ולתסמיני צינון וגודש.

7. ברונכו-D – סירופ המיועד לשיעול לח במיוחד, או לשיעול הנשאר בסוף מחלה. אינו מכיל סוכר ומתאים לסוכרתיים.

 

טבליות

1. פראמול צינון ושיעול (לייף)/אקמול צינון ושפעת (טבע)/דקסמול קולד (דקסל) – פורמולות המופרדות לטיפול ביום ולטיפול בלילה. נועד לכסות את כל תסמיני ההתקררות כמו: חום, חולשה, שיעול וצינון.

 

 2. ברונוכולט פורטה (מדיטק) – טבליות להקלה בהצטננות המלוות בשיעול, בעיקר כשהשיעול נובע מנזלת אחורית.

 

תכשירים טבעיים

1. הרבליס/הרבליס B (פלוריש) – סירופ צמחים לילדים ולמבוגרים המבוסס על טימין ועל פרג תרבותי.

2. ווינטר שילד (לייף) – סירופ המבוסס על צמחים הידועים בהשפעתם המכחיית והמרגיעה את מע' הנשימה.

3. שיעולית (הדס) - עוד סירופ מבית פלוריש המבוסס על צמחי מרפא.

4. סוכריות N-שיעול (לייף) – סוכריות צמחים ללא סוכר המסייעות בהרגעת מע' הנשימה. מומלץ כתוספת לסירופ או כל תכשיר אחר נגד שיעול.

5. TUSS PRO (לייף) – טיפות המכילות מיצויי של צמחי מרפא ובניהם חומעה ודרוסרה, ומתאים לכל סוגי השיעול, במיוחד לשיעול לילי.

6. הומיאו-טוסין (לייף) – סירופ הומאופתי המתאים לשימוש מגיל שנתיים. מתאים במיוחד לשיעול יבש, שיעול התקפי, ושיעול לילי.

  

מומלץ גם להיעזר במכשירי אדים (חמים או קרים), המעלים את הלחות היחסית באוויר, ובכך מקלים את הנשימה.

 

המידע אינו מהווה ייעוץ רפואי, אינו בא להחליף ייעוץ רפואי

 

בשיתוף סופר-פארם




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
החורף בא - גם השיעול
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים