שתף קטע נבחר

כואב הלב: כשלילד אין חברים

איך אפשר לדעת אם לילד יש באמת קשיים חברתיים ומה כדאי לעשות כדי לעזור לו? משפטים כמו: "תפסיק להתבייש. כולם משחקים ונהנים ורק אתה יושב בצד", לא עוזרים. אז מה כן?

אחד הדברים המטרידים ביותר הורים הוא המצב החברתי של ילדם. הרבה הורים עסוקים בשאלות האם לילד שלי יש חברים, באיזו מידה ילדי הגן או הכיתה אוהבים אותו ורוצים להיות בקרבתו, האם הוא מתחבר רק עם ילדים חזקים, או רק עם ילדים תלותיים ואיזה חברויות הילדים שלנו יוצרים.

 

בשנים האחרונות חלה עלייה משמעותית במספר הילדים ובני הנוער שמתמודדים עם קשיים חברתיים. אחת הסיבות המרכזיות לכך היא ריבוי המסכים למיניהם, שתופסים את מקומו של מגרש המשחקים ודוחקים הצידה את משחקי הילדים המוכרים כמו תופסת, מחבואים, כדורגל. משחקים שמעבר להיותם מהנים, הם בית ספר לפיתוח קשרים חברתיים. אלה משחקים שמחייבים מפגש חברתי, פנים מול פנים, במהלכם הילד לומד במה הוא חזק ובמה הוא חלש, מתאמן בניהול משא ומתן, לומד לוותר ולעמוד על שלו, להושיט עזרה, להתמודד עם סירוב, לכבד את הכללים ומיומנויות רבות נוספות. כאשר המסכים מחליפים את המפגש החברתי, או הופכים להיות המשחק המרכזי בזמן המפגש, ילדים מתקשים לרכוש מיומנויות אלה.

אין הזדמנויות לפתח כישורים חברתיים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אין הזדמנויות לפתח כישורים חברתיים(צילום: shutterstock)
 

מה עוד השתנה? כיום פחות ופחות הורים מאפשרים לילדיהם "לרדת למטה", ולהתמודד עם מצבים חברתיים באופן עצמאי. מפגשי הילדים הפכו להיות יותר באחריות ההורים וביוזמתם. פעמים רבות ההורים נוכחים ומעורבים במפגש. המצב הזה מקשה על היכולת של ילדים רבים לפתח מיומנויות חברתיות. בנוסף לכך, אנחנו חיים בעידן של ריבוי קשרים חברתיים, ומכיוון שכך הצורך להיות מסוגל לפתח קשרים כאלה ברמות שונות גדל.

 

מעבר לסיבות הנעוצות בנוכחותם המאסיבית של מסכים בחיינו ובחיי ילדינו, והתנהלות הורית שמשתנה עם הזמן, ישנם גורמים אישיים שמשפיעים על היכולת של ילד לפתח מיומנויות חברתיות, למשל: טמפרנט מולד - ילדים ביישנים יותר שחוששים משינויים, או להבדיל ילדים סוערים שמתקשים להירגע, מתקשים להמתין לתורם, אלה ילדים שנראה שיותר קשה להם חברתית. גם ילדים שבגרותם הרגשית היא מעל או מתחת לנורמה והם יכולים להיות יותר אגוצנטריים ואימפולסיביים או לתפוס את הילדים האחרים כקטנים, כמשעממים.

 

אולי יעניין אותך גם:

- השיטה שתעזור לכם להציב גבולות לילדים

- הילד עוד לא הולך? הפעולות שיעזרו לו

- "התייסרתי שלא הייתי שם כשבתי נפצעה"

 

איך אפשר לדעת אם לילד יש באמת קשיים חברתיים או שזה חשש של ההורים?

• אם אתם חוששים התייעצו עם הגננת או המחנכת. היא תדע להגיד האם יש לילד קושי חברתי, האם הוא נמצא לבדו בהפסקות האם בוחרים בו לפעילויות קבוצתיות וכו'.

 

• שימו לב להתנהגות החברתית של ילדכם: האם הוא מעדיף לשחק במחשב על פני מפגש חברתי, האם הוא לא נהנה לשחק עם חברים, ללכת לימי הולדת, לחוגים וכו'. האם הוא רב עם חבריו בתדירות גבוהה, מפריע בכיתה, מרביץ או לחילופין מתקשה להתבטא בחברה ומתכנס. כל אלה עשויים להצביע על קושי חברתי.

 

האם זה יכול להשפיע עליו גם בעתיד?

קשיים חברתיים בילדות המוקדמת עשוים להוביל לפגיעה בדימוי עצמי ובביטחון העצמי, לגרום לילד לחשוב על עצמו שהוא לא מעניין ולא אטרקטיבי, לתחושת מתח במצבים חברתיים ולקשיים חברתיים גם בבגרות.

 

מה אני יכול לעשות כדי לעזור לילד שלי לפתח מיומנויות חברתיות?

• היו מודל: אחת הדרכים המרכזיות לרכישת מיומנויות חברתיות היא מתוך צפייה בהורים. ילדיכם רואים כיצד אתם מתנהלים בסיטואציות חברתיות רבות, למשל, ליד הורים זרים בגינה או עם בני משפחה וחברים. ככל שילדיכם יצפו בקשרים חברתיים מוצלחים, יהיה להם קל יותר לפתח קשרים כאלה בעצמם.

 

• הביעו תמיכה: אם יש קושי חברתי, ייתכן שמאחוריו מסתתר קושי רגשי, ובדיוק בנקודה הזו הילד צריך עזרה. נסו לדבר על הרגשות של ילדיכם במצבים חברתיים ונסו לקחת עמדה מבינה ומקבלת. משפטים כמו: "מה אתה מתבייש? אתה מפסיד, כולם משחקים ונהנים ואתה יושב לידי", אינם עוזרים. השתמשו במשפטים שיעזרו לילד לדעת מה הוא מרגיש, וייתנו לו את התחושה שהוא מובן, למשל: "זה באמת מביך לבקש להצטרף למשחק" או "אולי אתה מתבייש ללכת למקום חדש", ועודדו אותו לפעול מתוך עמדה שמכבדת את הקושי שלו.

 

• חשבו יחד על דרכי פעולה: אם ילדכם נוטה לריב ומתקשה לוותר במהלך משחקים, חשבו יחד איתו מה יכול לעזור לו להתאפק ולוותר לפעמים. אם ילדכם מסתגר חשבו ביחד מה ייתן לו אומץ לדבר, מה ירגיש אם יצליח להיות משוחרר עם חבריו וכו'. עזרו לו להתאמן ביישום דרכי פעולה חדשות.

 

היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

• הסבירו לילד את הסיטואציה: למשל אם ילדכם מתרגז מכך שילדים מסרבים לשחק איתו, בחנו בעצמכם את הסיטואציה ונסו להבין האם אכן לא רצו לשחק איתו, האם לא רצו לשחק במשחק ספציפי שהתעקש לגביו, האם האופן בו ניגש לאותם ילדים גרם להם לרתיעה וכו'. לאחר שהבנתם נסו להראות לילדכם את הסיטואציה גם מזוויות נוספות.

 

במידה וניסיתם לסייע לילדיכם ללא הצלחה, ואתם שמים לב שהקושי החברתי משפיע לרעה עליו או עליכם, חשוב להתייעץ עם איש מקצוע. אחד הסימנים הנפוצים לקושי חברתי משמעותי הוא רצון להימנע ממצבים חברתיים. בטיפול בתחום הזה מלמדים את הילד להבין טוב יותר מצבים חברתיים ולהתמודד עם קשיים שונים.


ד"ר אילן טל, פסיכיאטר מומחה וטל רחמים בירן, מרכז הטיפול בגיל הרך, בקליניקה במרכז ד"ר טל
 

למה יש ילדים ביישנים יותר מאחרים וכיצד אפשר לעזור להם? צפו:

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חשבו יחד עם הילד על דרכי פעולה
צילום: shutterstock
מומלצים