שתף קטע נבחר

צילום: גטי אימג'ס

סיכום 2016 של "מחוץ לרדאר"

סימון ביילס? מתנצלים, אצלנו היא נבחרה לספורטאית השנה כבר ב-2015. "מחוץ לרדאר" עושה כבוד לספורטאים הטובים ביותר של השנה שנותרו מחוץ לסיכומים הממלכתיים. הכניסה ללברון, רונאלדו ובולט אסורה

רגע אחרי שברק אובמה נבחר לנשיא האפרו-אמריקני הראשון בתולדות ארצות הברית, יצאה סדרת הטלוויזיה המצוינת "24" בקמפיין מבריק ובירכה את הנשיא השחור השני בתולדות ארצות הברית. הייתה זו תזכורת לכך ש-24 הציגה לראווה נשיא אפרו-אמריקני הרבה לפני שאובמה נכנס לבית הלבן.

 

לכתבות נוספות במדור "מחוץ לרדאר"

 

כמו שיוצרי 24 התגאו בכך שחזו את הנולד, גם המדור "מחוץ לרדאר" רוצה להשוויץ קצת על כך שכבר בשנה שעברה, בסיכום השנתי שליקט את הספורטאים הטובים ביותר שלא זכו לכותרות מפוצצות, בחר בסימון ביילס לספורטאית השנה שלו. והנה הפלא ופלא, שנה מאוחר יותר וביילס היא כבר ספורטאית השנה גם בתוך הרדאר וכיכבה כמעט בכל סיכום אפשרי שפורסם לאחרונה. איך אומרים בז'רגון העיתונאי, פורסם לראשונה ב"מחוץ לרדאר"?

 

סימון ביילס. גאווה מקומית (צילום: AFP) (צילום: AFP)
סימון ביילס. גאווה מקומית(צילום: AFP)

נכון, הסיכוי שגוון יורגנסן, ספורטאית השנה הנוכחית שלנו המגיעה מענף הטריאתלון, תהיה בשנה הבאה ספורטאית השנה של כ-ו-ל-ם, נמוך בערך כמו הסיכוי ש"תיק תקשורת" תעקוף את "האח הגדול" ברייטינג. אבל אם קצת עייפתם מלהתווכח אם האליפות של לברון וקליבלנד הייתה מרשימה יותר מהיורו של רונאלדו ופורטוגל או מהעונה של מארי ומהטרבל הקבוע של בולט, ובא לכם להיזכר בעוד כמה ספורטאים שעשו דברים מדהימים השנה, הגעתם בדיוק לסיכום הנכון עבורכם.

 

ספורטאית השנה

גוון יורגנסן, ארה"ב (טריאתלון)

מי שצפה בתחרות הטריאתלון לנשים בריו נתקל במחזה מוזר וחריג מאוד בשלב הריצה. שתי המובילות במרוץ, גוון יורגנסן האמריקאית (30) וניקולה ספיריג השווייצרית, החלו לפתע תוך כדי ריצה לשוחח זו עם זו, לא ממש עיסוק מומלץ בדופק כל כך גבוה וכשאתה נותן את כל כולך כדי לזכות במדליית זהב אולימפית.

 

יורגנן וספיריג. מצאו זמן לדבר (צילום: getty images) (צילום: getty images)
יורגנן וספיריג. מצאו זמן לדבר(צילום: getty images)

 

לאחר המרוץ חשפה יורגנסן את תוכן השיחה שלהן.

ספיריג: "בואי נתחלק בהובלה".

 

יורגנסן: "כל עוד אני מובילה בשני הסיבובים האחרונים".

 

ספיריג (האלופה האולימפית מלונדון): "לי כבר יש מדליה".

 

יורגנסן: "לא אכפת לי. את גם אמא וזה אפילו יותר מרשים".

 

למודת אכזבה קשה מאולימפיאדת לונדון, אז תקר באופניים דירדר אותה למקום ה-38, יורגנסן, רואת חשבון לשעבר, שבגיל 24 גילתה במקרה שהיא גם טריאתלטית לא רעה (או יותר מדויק: הכי טובה בהיסטוריה), לא הייתה מוכנה ששום טראש-טוק, לוחמה פסיכולוגית או תקלה כלשהי ימנעו ממנה את המדליה החשובה מכולן.

 

יורגנסן, שבדרך לריו רשמה מספר הישגים מדהימים כמו 12 ניצחונות רצופים במרוצים בסבב אליפות העולם, ניצחה השנה בחמישה מרוצים מתוך שבעה בהם השתתפה ולא סיימה באף מרוץ נמוך יותר ממקום שלישי.

 

היא ניצחה במרתון האולימפי עם פיניש אדיר בקטע הריצה, החביב עליה. יורגנסן חשפה טפח נוסף מהיכולות האתלטיות המדהימות שלה במרתון ניו-יורק אותו סיימה בזמן של 2:41:01 שעות, מהיר יותר מהקריטריון האולימפי, וזה כאמור בשנה שכל כולה הייתה מושקעת במשימה האולימפית. הספורטאית האולטימטיבית.

 

יורגנסן מנצחת בטריאתלון האולימפי

 

יורגנסן מגיעה לקו הסיום בריו (צילום: getty images) (צילום: getty images)
יורגנסן מגיעה לקו הסיום בריו(צילום: getty images)

 

הטוענות לכתר:

קאורי איצ'ו, היאבקות (יפן)

קאורי אמנם ספגה השנה הפסד ראשון אחרי 13 שנים (!), אבל הסטירה שחטפה העירה אותה בדיוק בזמן כדי להשלים בריו הישג מדהים, ואחרי שניצחה יריבה רוסייה בגמר מותח, הפכה לאישה הראשונה שזוכה במדליית זהב ארבע פעמים ברציפות בענף אישי.

 

דנוטה קוזאק, קיאקים (הונגריה)

עם כמויות קשה להתווכח. קוזאק זכתה בשלוש מדליות זהב מתוך ארבע בסך הכל שחולקו בתחרויות לנשים. הטרבל שלה במקצי יחיד, זוגות ורביעיות הוא הישג שלא נרשם על ידי אף חותרת אחרת מעולם.

 

רמה בפני עצמה. קלמנדי (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
רמה בפני עצמה. קלמנדי(צילום: gettyimages)

 

קרולינה מרין, בדמינטון (ספרד)

מרין פשוט שינתה את מאזן הכוחות בענף שהיה תחת שליטה אסייתית כמעט בלעדית. אחרי שזכתה פעמיים ברציפות באליפות העולם וקטעה רצף של 15 שנים ללא אלופה המגיעה מאירופה, היא זכתה השנה גם במדליית הזהב האולימפית וביססה את מעמדה כשחקנית הטובה בעולם.

 

מאילינדה קלמנדי, ג'ודו (קוסובו)

לנו לקחו 13 אולימפיאדות עד למדליית הזהב האולימפית הראשונה שלנו, קוסובו עשתה זאת כבר בניסיון הראשון, והכל הודות לג'ודוקא נפלאה וכריזמטית. קלמנדי היא רמה בפני עצמה במשקל עד 52 ק"ג, ויש כאלו הטוענים כי למרות ההשוואה המסובכת היא הטובה ביותר כיום בכל המשקלים.

 

ספורטאי השנה

ג'ייסון קני, בריטניה (אופניים)

למרוצי האופניים באולימפיאדה אמנם אין את ההילה של מרוצי הכביש היוקרתיים, אבל אין בכך בכדי להפחית ולו בקצת מההישג המטורף שג'ייסון קני הבריטי (28) רשם השנה בוולודרום בריו.

 

מלך המסלול. ג'ייסון קני (צילום: getty images) (צילום: getty images)
מלך המסלול. ג'ייסון קני(צילום: getty images)

 

קני, שכבר בלונדון היה מלך המסלול עם מדליות זהב במרוצי הספרינט האישי והקבוצתי, הגדיל לעשות בריו וזכה בטרבל מוזהב כשהוסיף להם ניצחון מגה-דרמטי במרוץ הקיירין (מרוץ שבו שישה מתחרים רוכבים מאחורי מכתיב קצב ולאחר נטישתו פותחים במיאוץ מטורף עד לקו הסיום). חפשו ביוטיוב, זה מגניב ממש.

 

קני עזב את ריו עם שלל זהה לזה של אוסיין בולט והשתווה לכריס הוי כרוכב האולימפי המעוטר בהיסטוריה עם שש מדליות זהב ומדליית כסף אחת. אם לא די בכך, הנשיקה מול המצלמות של ג'ייסון ואשתו לורה, רוכבת אדירה בפני עצמה שזכתה בשתי מדליות זהב בריו, רגע לאחר הניצחון במרוץ הקיירין, הפכה לאחד מהרגעים הזכורים ביותר של המשלחת הבריטית המצוינת לריו.

  

ג'ייסון קני מנצח במרוץ הקיירין האולימפי


לורה וג'ייסון קני (צילום: getty images) (צילום: getty images)
לורה וג'ייסון קני(צילום: getty images)
קני משאיר את כולם מאחור (צילום: getty images) (צילום: getty images)
קני משאיר את כולם מאחור(צילום: getty images)

 

טוענים לכתר:

ראיין מרפי (שחייה, ארה"ב)

השחיין הקתולי האדוק דואג תמיד להדגיש שאלוהים תומך בו, ואכן נראה כי היושב במרומים נותן לו גב, או לפחות נותן לו את השליטה במשחי הגב. מרפי רשם בריו דאבל נהדר במשחים ל-100 ו-200 מ' גב והוסיף גם זהב במשחה ה-4X100 מ' מעורב שליחים.

 

טדי רינר (ג'ודו, צרפת)

אחרי שכל ישראל צפתה בקרב ההרואי של אורי ששון מולו, הוא כבר לא ממש יכול להיחשב כאן כ"מחוץ לרדאר", ובכל זאת כל עוד לברון ובולט בסביבה, לג'ודוקא האגדי הזה אין סיכוי להיכנס לרשימות הסיכום הממלכתיות גם אחרי שמונה זכיות באליפויות העולם ושתי מדליות זהב אולימפיות, וחבל שכך...

 

מה לונג (סין, טניס שולחן)

הזהב האולימפי שהושג אחרי 0:4 מוחץ ונטול רחמים בגמר מול ארצו ז'אנג ז'יקה, היה בסך הכל הדובדבן שבקצפת בשנה פשוט מטורפת של כוכב הטניס השולחן הסיני. מה הפך השנה לטניסאי השולחן השני בהיסטוריה המחזיק בשלושה תארי גראנד סלאם בו זמנית, ולמעשה השלים לפחות זכייה אחת בכל תואר חשוב שקיים בענף.

 

מה לונג. שנה מטורפת (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מה לונג. שנה מטורפת(צילום: רויטרס)

 

מיקל האנסן (דנמרק, כדוריד)

האנסן היה הצלע המרכזית בזכייה המרשימה הראשונה של דנמרק במדליית הזהב האולימפית בכדוריד. האנסן כבש שמונה שערים בגמר מול צרפת ונבחר ל-MVP של הטורניר האולימפי.

 

ספורטאי החורף של השנה

מרטין פורקאד, צרפת (ביאתלון)

אולה איינר ביורנדלן, המלך הבלתי מעורער של הביאתלון, ממשיך להתחרות בהצלחה לא מבוטלת גם כשהוא בן כמעט 43, אבל זה ממש לא בגלל שהוא עדיין ממתין ליורש שלו. פורקאד (28) השתלט לגמרי על הענף החורפי המפרך הכולל גלישת סקי למרחקים לצד ירי ברובה, ורשם שנה מדהימה במהלכה דורג ראשון בכל הקטגוריות בגביע העולם, ניצח ב-14 מרוצים, וזכה בארבע מדליות זהב מתוך שש אפשריות באליפות העולם.

   

מרטין פורקאד. השתלט על ענף הביאתלון (צילום: getty images) (צילום: getty images)
מרטין פורקאד. השתלט על ענף הביאתלון(צילום: getty images)

 

ספורטאית החורף של השנה

מרטינה סבליקובה, צ'כיה (החלקה מהירה)

הספורטאית הוורסטילית הזו כמעט והשתתפה השנה במרוץ הכביש האולימפי באופניים, אבל אחרי מחלוקת מול איגוד האופניים לגבי הקריטריון שקבעה, היא נאלצה להסתפק בספורט העיקרי שלה – החלקה מהירה – וזכתה בשלוש מדליות זהב באליפות העולם, כולל התואר היוקרתי בקרב-רב ותוך שהיא מקדימה את המחליקה ההולנדית הנפלאה, איירין ווסט.

  

רק רוצה לרכוב. סבליקובה (צילום: getty images) (צילום: getty images)
רק רוצה לרכוב. סבליקובה(צילום: getty images)
 

הספורטאי הפראלימפי של השנה

איהר בוקי, בלארוס (שחייה)

עוד כשהיה בן 18, השחיין הבלארוסי הסובל מלקות ראייה, איהר בוקי, היה לאחת מהסנסציות של המשחקים הפראלימפיים בלונדון כשזכה בחמש מדליות זהב בבריכה. בריו הוא הצליח להתעלות אפילו על ההישג המדהים הקודם וזכה בשש מדליות זהב, יותר מכל ספורטאי אחר במשחקים הפראלימפיים האחרונים. בדרך לביקוריו התכופים בראש הפודיום, בוקי רשם תצוגת שחייה ורסטילית וניצחה במשחים בסגנונות ובמרחקים שונים: חופשי, פרפר, גב ומעורב.

 

טוען לכתר: דניאל דיאס, השחיין קטוע הידיים, הביא למארחת ברזיל תשע מדליות – מתוכן ארבע מזהב.

 

איהר בוקי מנצח במשחה ל-200 מ' מעורב אישי בריו

 

איהר בוקי. התעלה על עצמו (צילום: getty images) (צילום: getty images)
איהר בוקי. התעלה על עצמו(צילום: getty images)

 

הספורטאית הפראלימפית של השנה

טטיאנה מקפאדן, ארה"ב (אתלטיקה)

בכוחות ידיה בלבד מקפאדן, בה בחרנו לספורטאית הפראלימפית של השנה גם ב-2015, הופכת את כסא הגלגלים שלה לטיל מונחה. אחרי עוד הופעה אולימפית אדירה שהסתיימה עם ארבע מדליות זהב (אחת יותר מבלונדון) ושתי מדליות כסף, וניצחונות במרתון לונדון ובוסטון היוקרתיים, מקפאדן לא ממש משאירה לנו אפשרות לגיוון בקטגוריה הזו.

 

טוענת לכתר: אומרה דוראנד, אצנית לקוית ראייה מקובה, זכתה בטרבל בריצות הקצרות (100, 200 ו-400 מ') וקבעה שיא עולם נהדר ב-100 מ', 11.40 שניות.

  

מקפאדן. שומרת על הכתר (צילום: getty images) (צילום: getty images)
מקפאדן. שומרת על הכתר(צילום: getty images)

 

הקבוצה

נבחרת הנשים האמריקאית בחתירה (שמיניות)

תופתעו לשמוע אבל יש נבחרת אמריקאית שהיא מניה אולימפית לא פחות בטוחה מנבחרת הכדורסל. כבר עשר שנים, בתוכן שלוש אולימפיאדות, שהנבחרת המדהימה הזו על שלל גלגוליה והחותרות שעברו בדרך, לא מפסידה באף מרוץ. 2016 לא הייתה שונה והסתיימה עם מדליית זהב קלילה בריו.

 

ראויים לציון במיוחד הם החותרת אלינור לוגאן, היחידה שהשתתפה בכל שלוש האולימפיאדות המוזהבות, והמאמן טום טרהר, שחרף אופיו הנינוח והנעים, הצליח לבנות מכונה אכזרית ומשומנת שפשוט גרמה ליתר העולם להתייאש.

 

ארה"ב מנצחת בגמר האולימפי

 

טוענות לכתר:

נבחרת הראגבי שביעיות של פיג'י

הביאה למדינה הקטנה (פחות ממיליון תושבים) את מדליית הזהב האולימפית הראשונה שלה אחרי שפירקה 7:43 את בריטניה בגמר.

 

נבחרת בריטניה בהוקי שדה לנשים הרסה להולנד הפייבוריטית אפשרות למדליית זהב אולימפית שלישית ברציפות וניצחה אותה בפנדלים בגמר בריו.

 

נבחרת הכדורמים של סרביה הפכה אחרי הזכיות באליפות העולם ובאליפות אירופה גם לאלופה אולימפית בפעם הראשונה בתולדותיה כמדינה עצמאית, ועוד עשתה זאת אחרי ניצחון בגמר על היריבה השנואה עליה קרואטיה.

 

התגלית

פאביו באזילה, איטליה (ג'ודו, עד 66 ק"ג)

עד לאולימפיאדת ריו ההישג המשמעותי ביותר בקטגוריית הבוגרים של הג'ודוקא האיטלקי הצעיר (22) היה מדליית ארד באליפות אירופה. אף אחד לא ציפה ממנו לסיים את יום הקרבות בריו על הפודיום ובטח לא על המדרגה הגבוהה ביותר.

 

באזילה זכה במדליית הזהב המפתיעה ביותר של תחרויות הג'ודו בריו, ותוך הצגה של ג'ודו משוחרר, מרהיב, חצוף ואמיץ, כזה שרואים פחות ופחות בעידן הטקטי בו מתחרים רבים מעדיפים לנסות ולסחוט עונשים. בארבעה מתוך חמישה קרבות באזילה ניצח באיפון, והשיא היה בגמר כשזרק באיפון את אלוף העולם המכהן והפייבוריט בריו, אן באול הדרום-קוריאני.

  

הסינדרלות

הלן מארוליס, ארה"ב (היאבקות, עד 53 ק"ג)

מאז ההפסד המדהים של ה"דוב הרוסי", אלכסנדר קארלין, לרולון גארדנר האמריקאי בגמר במשקל כבד באולימפיאדת סידני, ענף ההיאבקות האולימפי לא ידע הפתעה גדולה כל-כך. במשך שנים סאורי יושידה היפנית הייתה ליגה בפני עצמה במשקל שלה, ויעידו על כך שלוש מדליות זהב אולימפיות, 13 אליפויות עולם ושני הפסדים בלבד (!) בקריירה שנמתחת כבר 14 שנים. הניצחון שלה בריו היה אחד הבאנקרים הברורים ביותר לקראת האולימפיאדה.

 

מארוליס ויושידה (צילום: getty images) (צילום: getty images)
מארוליס ויושידה(צילום: getty images)

המתאבקת האמריקאית, הלן מארוליס, הכירה היטב את המעמד האיתן של יושידה והפכה אותה לפרויקט אישי. במשך שנתיים היא צפתה באדיקות בכל קרב שלה, קראה כל ראיון איתה ואפילו עקבה אחרי פרסומות ביפן בהן כיכבה. מארוליס הבינה שהדרך היחידה שלה לנצח את הבלתי-מנוצחת היא להיכנס לראש שלה. ההשקעה הכפייתית השתלמה ומארוליס הדהימה עם 1:4 בגמר על יושידה שהודתה בסיום תוך שהיא ממררת בבכי: "מארוליס הייתה פשוט חזקה ממני".

 

הלן מארוליס מדהימה את סאורי יושידה

 

ההשקעה השתלמה. מארוליס (צילום: getty images) (צילום: getty images)
ההשקעה השתלמה. מארוליס(צילום: getty images)

 

ולדיסלב גונצ'רוב, בלארוס (טרמפולינה)

כמו ענפים רבים אחרים הנשענים על וירטואוזיות ודיוק, ענף הטרמפולינה נמצא תחת שליטה סינית. המתעמל הבלארוסי הצעיר ולאדיסלב הנצ'ארו (20) היה מודע לכך היטב ולא תיכנן לשנות סדרי עולם. שנה לפני האולימפיאדה הוא הצהיר בראיון שהוא מכוון באולימפיאדת ריו לכל היותר למדליית כסף. אלא שלחיים, מה לעשות, יש לפעמים תוכניות אחרות ועם הופעה פנטסטית בגמר הוא השאיר את האלוף האולימפי היוצא דונג דונג ואת בן ארצו גאו ליי להסתפק במדליות הכסף והארד.

 

גונצ'רוב זוכה בזהב האולימפי בטרמפולינה

 

גונצ'רוב. הסינדרלה הגברית (צילום: getty images) (צילום: getty images)
גונצ'רוב. הסינדרלה הגברית(צילום: getty images)

 

ההופעה

אדם פיטי שובר את שיא העולם ב-100 מ' חזה

עם כל הכבוד למייקל פלפס, קייטי לדקי וקטינקה הוסו, על ההופעה האיכותית ביותר בבריכה האולימפית בריו חתום השחיין הג'ינג'י הבריטי. פיטי, שכבר במוקדמות שבר את שיאו העולמי, הפך את הגמר האולימפי להצגה של איש אחד ולניצחון בפער אסטרונומי של 1.56 שניות.

 

פיטי הציב רף חדש בכל הקשור למהירות במשחי החזה. שיא העולם המדהים שקבע בגמר בריו, 57.13, מהיר ביותר משנייה מכל תוצאה שקבע שחיין אחר בהיסטוריה. כן, בזמן שפיטי כבר שועט אל עבר הסאב-57, אף שחיין מלבדו עוד לא ירד מ-58 שניות.

 

שיא העולם המדהים של פיטי

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים