שתף קטע נבחר

מי אחראי? כשבעל מקצוע נפצע בביתכם

מדוע לא מומלץ לתת לבעל מקצוע סולם או כלי עבודה אחר? ולמה לא כדאי לסמוך על הפוליסה שלו, ולדאוג לביטוח בעצמכם? לפני שאתם מזמינים בעל מקצוע הביתה, אתר "המקצוענים" עם כמה דברים שחשוב להקפיד עליהם

כשאתם מתקשרים להזמין בעל מקצוע לביתכם, אתם לרוב לא מדמיינים תרחיש שבו החשמלאי מתחשמל, שטכנאי המזגנים נופל מהסולם ונפצע או שהאינסטלטור גורם להצפה בביתכם. אתם פשוט מחייגים אליו וסוגרים מחיר בטלפון.

 

אתם בטח לא לוקחים בחשבון שאם אפשרתם לו להשתמש בסולם שלכם, יש לכם אחריות על כך. כמובן שעד שלא קורה כלום, אין סיבה לדאגה. אך כדי להבטיח את עצמכם במקרה של גרימת נזק לכם, לבעל המקצוע או לרכוש שלכם, הנה כמה דברים שחשוב להקפיד עליהם.

 

עוד כתבות בנושא:

מוקד גישור ויישוב מחלוקות

רשימה שחורה? יש דבר כזה

הכלכלה השחורה: די להאשים את בעלי המקצוע

 

בדקתם שיש לו רישיון לעיסוק במקצוע?  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בדקתם שיש לו רישיון לעיסוק במקצוע? (צילום: shutterstock)

בדקו שיש לו תעודה מקצועית בתחום בו הוא עוסק 

"על בעל הדירה לבדוק ולוודא שבעל המקצוע הינו מיומן ונושא תעודה מקצועית באותו מקצוע", מסבירה עו"ד מאיה קפלן , העוסקת בתחום דיני הנזיקין והביטוח. "כשהבחירה בו נעשתה לאחר בירור הכשרתו, ניסיונו והמקצועיות שלו, הרי שלא תוטל אחריות על בעל הבית במקרה שבו בעל המקצוע גרם לנזק".

 

"הדבר חשוב לכל התחומים, אך קריטי במיוחד כשמדובר במקצועות שמחייבים רישיון עבודה על פי חוק, כמו חשמלאי, טכנאי גז, מדביר וגוזם עצים", אומרים במוקד השירות של אתר "המקצוענים". "בעבודות אלו, הסיכון שאתם נחשפים אליו גבוה במיוחד, ומעבר לכך שזו עבירה על החוק לבצע אותן ללא היתר עבודה מהמשרד הממשלתי הנדרש, הרי שאתם הראשונים להיפגע מהעסקה של בעל מקצוע שאינו מיומן ואינו פועל במסגרת החוק".

 

התנאי: שלא תתערבו בעבודתו ושלא תתנו לו סולם

ביררתם היטב את מי אתם מזמינים? באופן עקרוני, לא תוטל עליכם אחריות. אך יש לכך תנאים. "אי הטלת האחריות מותנית בכך שבעל הבית לא יתערב בעבודת הקבלן ולא ימסור לשימושו אביזר כלשהו השייך לבעל הבית", אומרת קפלן. "למשל, אם בעל הבית נותן סולם לחשמלאי המבצע עבודה בביתו, והסלון מתמוטט עקב פגם בו, ייתכן שגם בעל הבית יישא בשיעור כלשהו בנזק שייגרם. לכן, יש להימנע מלתת לקבלן או לכל בעל מקצוע אחר להשתמש באביזרים או כלים השייכים לבעל הבית". 

הוא נפל מסולם שלכם? יש לכם אחריות לכך (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הוא נפל מסולם שלכם? יש לכם אחריות לכך(צילום: shutterstock)

בדקו שבעל המקצוע מכוסה בביטוח המכסה נזקי גוף ורכוש כלפי צד ג'

"על בעל הדירה להקפיד לבדוק שלבעל המקצוע יש פוליסת ביטוח המכסה נזקי גוף ורכוש כלפי צד ג'", מציינת קפלן. "רצוי שבעל המקצוע יחזיק בנוסף גם פוליסת אחריות מקצועית. פוליסות אלו מכסות את אחריות בעל המקצוע בעת ביצוע העבודות אצל בעל הדירה.

 

"יחד עם זאת, חשוב לדעת שאם ייקבע שלבעל הדירה ישנה אחריות לגבי נזק כלשהו שנגרם לרכושו או לנזק הנגרם לבעל המקצוע, הרי שפוליסות אלו לא יכסו את אחריות בעל הדירה. לכן, על בעל הדירה להקפיד שתהיה לו גם פוליסת דירה משלו, אשר מכסה נזקים לרכוש וצד ג'".

 

במקרה שעורכים בבית שיפוץ מקיף, כדאי להקפיד במיוחד על עניין הביטוח. "יש לבדוק שפוליסת הביטוח של קבלן השיפוצים מוסיפה את בעל הבית כמבוטח נוסף" ממליצה קפלן. "תוספת זו עשויה למנוע בעיות משפטיות ובעיות בתחום הביטוח בהמשך".

 

נגרם נזק? הודיעו מיידית לסוכן הביטוח שלכם

"אם נגרם נזק על-ידי בעל המקצוע, עליכם להודיע מיידית לסוכן הביטוח שלכם ולמלא טופס תביעה. יש לוודא שחברת הביטוח שלכם מטפלת באירוע. הדבר רלוונטי הן לגבי נזקים שנגרמו לבעל המקצוע עצמו, לצד שלישי או לכם. בלי קשר לביטוח של בעל המקצוע, חובה שבעל הדירה יהיה מבוטח ולא יסמוך רק על ביטוח של בעל המקצוע".

 

יש הבדל בין הזמנת חברת ניקיון לביתכם לבין הזמנת עוזר בית  

"אם אתם מעסיקים עוזר בית, הרי שהוא אינו בבחינת בעל מקצוע העובד בביתכם. דינו כדין עובד שהנכם מעסיקים בביתכם. לכן, יש לוודא שבמסגרת ביטוח הדירה שלכם (רכוש, תכולה וצד ג'), ייכלל בנוסף לאחריות כלפי צד ג' גם פרק ביטוח חבות מעביד הכולל את העוזר".

 

מה ההבדל בין העסקת עוזר בית לבין הזמנת חברת ניקיון? קפלן: "זהו מצב שונה. במקרה שמזמינים חברת ניקיון, הרי שהיא נחשבת לבעל מקצוע המוזמן על-ידי בעל הבית. עובד הניקיון שנשלח לביתכם מטעם חברת הניקיון הוא עובד של החברה והיא האחראית לעבודתו".

 

גרים בבית משותף? בדקו שהוועד דואג לביטוחים

בכל הנוגע לרכוש ציבורי בבית משותף, הרי שמתפקידו של ועד-הבית לדאוג לכל הביטוחים הרלוונטיים. "תפקידכם כדיירים הוא לבדוק שוועד הבית אכן עושה זאת ושסכומי הביטוח (כולל ביטוח צד ג') הינם בסכומים משמעותיים. אחרת, במקרה שבו הנזק שנגרם גבוה מהסכום אותו מכסה הפוליסה, בעלי הדירות הם אלו שיצטרכו לשאת בנזקים שאינם מכוסים, על פי שיעור חלקם ברכוש המשותף".

  

מחפשים קבלן שיפוצים? לרשימה המלאה

 

ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"   

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים