שתף קטע נבחר

ריכוז חריג של מתכות מסוכנות בתכשיטי ילדים

משרד הבריאות הודיע שבתכשיטים שנמכרים בהוניגמן, קסטרו, טופ טן וסוויט גירל שופ, נמצאה תכולה חריגה של עופרת וקדמיום. בחלק מהתכשיטים נמצאו רמות חריגות של ניקל, ארסן וכרום יותר מפי מאה או פי אלף, ביחס לתקן האמריקאי או האירופי. לישראל אין תקינה מחייבת לתכשיטי ילדים. ענידת התכשיטים לרוב לא מסוכנת - רק הכנסתם לפה. קסטרו והוניגמן הודיעו שיורידו מיד את המוצרים מהמדפים

תכשיטי ילדים מסוכנים בקסטרו קידס, הוניגמן קידס, טופ טן וסוויט גירל שופ: במסגרת מחקר שערך משרד הבריאות, בשיתוף חוקרים ממכון התקנים ומאוניברסיטת חיפה, נמצאו מתכות כבדות בתכשיטי ילדים.

 

מדובר במחקר בנושא מזהמים במוצרים המיועדים לתינוקות ולילדים, במימון הקרן לבריאות וסביבה. 22 התכשיטים שנבדקו, נדגמו באופן אקראי בחנויות שמוכרות מוצרי אופנה ילדים. הבדיקות נערכו במעבדה של מכון התקנים הישראלי.

צמידים שנמצאו בהם רמות עופרת וקדמיום רעילות ()
צמידים שנמצאו בהם רמות עופרת וקדמיום רעילות
 

תכשיט שנמכר בחנות טופ טן ()
תכשיט שנמכר בחנות טופ טן

רמות גבוהות וחריגות של מתכות כבדות

מהמשרד נמסר כי "תוצאות הבדיקה של התכשיטים מעידות על תכולה גבוהה מאוד של המתכות הרעילות עופרת וקדמיום". נמסר כי מתכות אלה נמצאות בעיקר בתכשיטים זולים. עופרת מוכנסת לתכשיטים העשויים סגסוגות של מתכות, לפלסטיק (למשל PVC), לחלקי זכוכית ואף לציפויים ולצבעים.

 

בנוסף, בחלק מהתכשיטים נמצאו רמות גבוהות וחריגות של ניקל, ארסן וכרום. במשרד מסרו כי: "במקרים מסוימים נמצאו ריכוזים הגבוהים בשני סדרי גודל (יותר מפי 100) ואף בשלושה סדרי גודל (יותר מפי 1,000) ביחס לתקן האמריקאי/האירופאי עבור קבוצת מוצרים זו".

 

"עבור כל מוצר נבדק כל אחד מהרכיבים בנפרד, כאשר חריגה באחד הרכיבים או יותר הוגדרה כחריגה של המוצר כולו. על פי תוצאות הסקר נמצא כי ב-50% מהפריטים שנבדקו נמצאה חריגה בתכולת העופרת, ובכ-33% מהפריטים נמצאה חריגה בתכולת הקדמיום. מעבר לפריטים אשר נבדקו בסקר זה, אין למשרד הבריאות בשלב זה נתונים נוספים לגבי ריכוזי המתכות בסוגי תכשיטים אחרים המיועדים לילדים והמשווקים בכל החנויות".

 

במשרד מסבירים: "חשיפה לעופרת עלולה לגרום למגוון של השפעות בריאותיות, כולל בעיות התנהגות ובעיות למידה. עופרת פוגעת במערכת העצבים ובהתפתחות הקוגניטיבית. בספרות הרפואית יש דיווחים על מקרים של תחלואה, ואף של תמותה, בקרב ילדים עקב בליעה של חלקי תכשיטים עם תכולת עופרת גבוהה. חשיפה לקדמיום עלולה לגרום לפגיעה בתפקוד הכליות ולפגיעה בעצמות. מחקרים מעידים על פגיעה של קדמיום בהתפתחות קוגניטיבית של ילדים. גם חשיפה לארסן עלולה לגרום למגוון רחב של השפעות בריאותיות, כולל השפעות התפתחויות ".

תכשיט שנמכר בהוניגמן קידס ()
תכשיט שנמכר בהוניגמן קידס
 

תכשיט שנמכר ב-Sweet GirlShop ()
תכשיט שנמכר ב-Sweet GirlShop

 

במשרד מדגישים כי ענידת תכשיטים המכילים ריכוזים חריגים של מתכות כגון עופרת אינה מסכנת את הילד/ה, אך הכנסה של תכשיטים אלו לפה ובפרט בליעתם עלולה לסכן את הילד/ה. יחד עם זאת, מתכות כמו ניקל וכרום יכולות לגרום לתגובה אלרגית בעור.

 

אין תקן ישראלי

בישראל אין תקינה מחייבת לתכשיטי ילדים. משרד הבריאות חושב שיש סיכון לציבור מתכשיטים עם ריכוזים חריגים של מתכות כבדות. ילדים, ובמיוחד ילדים קטנים, נוטים להכניס חפצים לפה ואף למצוץ חלקי תכשיטים. לפיכך, נוכחות של מתכות כבדות במוצר ייעודי לילדים עלולה לחשוף את קבוצת האוכלוסייה הרגישה הזו לסיכון בריאותי משמעותי.

 

"לאור תוצאות הסקר האמור, משרד הבריאות פועל בשיתוף מכון התקנים בישראלי ומשרד הכלכלה לקדם דרישות מחייבות למתכות כבדות בתכשיטים המיועדים לילדים, כפי שקיים בארצות הברית ובאירופה", כך נמסר.

 

"עד לכניסתן של הדרישות החדשות לתוקף: משרד הבריאות פנה לחברות המשווקות את הפריטים בהם נמצאו החריגות בדרישה להוריד את הפריטים האמורים מהמדפים. בנוסף, משרד הבריאות המליץ על בדיקת ההתאמה של המוצרים המשווקים לדרישות התקינה האמריקאית או האירופאית בטרם ייבואם לישראל".

 

מקסטרו נמסר בתגובה: "קסטרו מקפידה על שימוש בחומרי הגלם הטובים ביותר בעולם ומייצרת תכשיטים באיכויות הטובות ביותר.

בישראל אין תקן בנושא תכשיטים לילדים. עם היוודע הדבר בנושא התקן האירופאי, הורדנו מיד מהמדפים את התכשיטים המדוברים".

 

מהוניגמן נמסר בתגובה: "רשת הוניגמן מציבה סטנדרטים גבוהים לכל ספקיה בהתאם לתקנים המחמירים ביותר של איכות מוצר, טרם התקבלה אצל רשת הוניגמן פנייה ממשרד הבריאות אך למען הזהירות הוניגמן פתחה בבדיקה אל מול ספק המוצרים, ופעלה במידית להסרת המוצרים מהמדפים עד לבדיקה מקיפה של הנושא. כל לקוח שרכש מוצר כאמור ומבקש להחזירו יקבל את מלוא ההחזר הכספי בגינו".

 

מטופ טן נמסר בתגובה: "אנו מברכים על הצעד הראשון שמשרד הבריאות עשה בהתייחסות לתכשיטי ילדים. אנו, כבכול מוצרינו עובדים על פי התקן הישראלי, משאין כזה נכון להיום בהקשר לתכשיטי ילדים, אנו ב-TOPTEN דאגנו מיוזמתנו לשימוש במתכות מסוג NICKEL FREE. ברגע שמשרד הבריאות יתקדם לצעד הבא של קביעות תקנות, נשמח ללמוד אותן ולהתאים את מוצרינו".

תכשיט שנמכר בקסטרו קידס ()
תכשיט שנמכר בקסטרו קידס
 

תכשיט שנמכר בהוניגמן קידס ()
תכשיט שנמכר בהוניגמן קידס

מה עושים עם התכשיטים שיש בבית?

אם יש בידכם פריט בו נמצאה חריגה יש להשליך את הפריט לפח ולא לאפשר לילדיכם לענוד או לשחק אתו. יש לוודא שאין לילדים קטנים גישה לתכשיטים, ובמיוחד לתכשיטים המתפרקים בקלות.

 

מכיוון שעיקר החשיפה למתכות כבדות בתכשיטי ילדים היא בעקבות הכנסה של פריטים או חלקי פריטים לפה, יש לוודא שילדים לא מכניסים תכשיטים לפה. אם ילד הכניס תכשיט לפה או בלע אותו כדאי לפנות לרופא, שיחליט אם יש צורך בבדיקת ריכוז עופרת בדם.   

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים