שתף קטע נבחר

6 דברים שיקרו אם תהפכו לידועים בציבור

לא מתחברים לרבנות ושוקלים להירשם כידועים בציבור? הנה כל מה שעליכם לדעת לפני שאתם בוחרים באופציה הזאת

ניב חיים (30) ומיכל מרק (31) מרחובות התחתנו השנה בטקס חתונה מסורתי, ומיסדו את היחסים כידועים בציבור. "עד שהחלטנו ש'ידועים בציבור' היא הדרך שהכי מתאימה לנו, עבר זמן. לא לכל הזוגות יש את הזמן או את הכוח למחות על המצב הקיים, והם לרוב בוחרים בחתונה ברבנות למרות שהם בכלל לא מחוברים למשמעות שלה, או שהם בוחרים שלא להתחתן כלל, או כמו רוב החברים שלי - טסים להתחתן בחו"ל, וזה כואב. זה כואב לי שאלו הפתרונות שזוגות נאלצים לפנות אליהם". להלן כמה דברים שחברים של ניב ומיכל לא יודעים וחשוב שידעו:

 

1. יהודים לא חייבים לעבור במוסד הרבנות

מדינת ישראל מכירה רק בזרם האורתודוקסי כמוסמך להשיא ולהנפיק תעודות נישואין, וזאת תחת מונופול הרבנות. אולם עובדה זו לא אומרת שיהודים לא יכולים להינשא באופן יהודי ללא הרבנות, כפי שעשו ועדיין עושים יהודים בכל העולם ובמשך כל שנות ההיסטוריה של העם היהודי. למעשה, במקור, הטקס נעשה בין בני הזוג, ואין שום משמעות לזהות האדם שעומד איתם תחת החופה ו"מסדר" את הטקס.

 

2. ילדיהם של ידועים בציבור אינם "ממזרים"

מנגנון של 'ידועים בציבור' הוא כיום אפשרות נהדרת עבור זוגות שלא מעוניינים בשתי האופציות: נישואים אזרחיים בחו"ל או נישואין ברבנות. ההסדרה המשפטית של נישואים ובעיקר של הגירושין בישראל היא מהמורכבות בעולם, וישראל היא המדינה היחידה בעולם המערבי המקיימת במקביל שתי ערכאות שיפוט - זו האזרחית וזו הדתית. הסדרה כפולה זו יוצרת באופן סדיר חיכוכים וכפילויות בין הסמכויות של הערכאות המשפטיות השונות בגירושין, בענייני משמורת ילדים, חלוקת רכוש ומזונות.

 

לצד זאת, קיימות בישראל שתי אפשרויות ייחודיות נוספות להסדרת הזוגיות – מעמד 'הידועים בציבור', כמו שעשו ניב ומיכל, ו'ברית הזוגיות לחסרי דת'. ידועים בציבור יכולים לחתום על תצהיר שמגדיר אותם כבני זוג לכל דבר, ראשית בעבור הכרה אישית ופרטית של בני הזוג בזוגיות של עצמם, ושנית מול רשויות כגון: ביטוח לאומי, בנק, עירייה, גן ילדים וכדומה. באופן זה, כאשר יהפכו להורים, ילדיהם יירשמו בתעודת הזהות של שני בני הזוג. ניתן כמובן גם לערוך טקס חתונה פרטי עם רב, רבה או כל עורך או עורכת טקס לפי בחירת בני הזוג.

בחרו להיות ידועים בציבור. ניב ומיכל (צילום: אוסף פרטי) (צילום: אוסף פרטי)
בחרו להיות ידועים בציבור. ניב ומיכל(צילום: אוסף פרטי)
 

3. אתם לא חייבים רב בחתונה

על פי ההלכה היהודית, מי שמחתן זוג נקרא 'מסדר קידושין'. הוא לא חייב להיות רב, ודאי שלא חייב להשתייך למוסד הרבנות ואגב, הוא אפילו לא חייב להיות גבר. זה החוק הישראלי בלבד, שיצר מצב שבו גם רב אשר ממלא תפקיד דתי אינו יכול לקיים טקס נישואין תקף אם אינו מוכר לצורך זה על ידי הרבנות הראשית (קושי זה התעורר לא פעם בנוגע לרבנים מהעדה האתיופית, שטקסי הנישואין שערכו לא הוכרו על ידי הרבנות הראשית).

 

4. ידועים בציבור יכולים לחלוק חופשת לידה

מעמד 'הידועים בציבור' בישראל הוא מהמפותחים בעולם, ובפועל מעניק לבני הזוג את מרבית הזכויות והחובות של בני זוג נשואים. מדובר בפתרון שלא מצריך נסיעה לחו"ל או ביקור ברבנות, גם לא רישום במשרד הפנים או המצאה של תעודות ואישורים היסטוריים של בני הזוג ומשפחתם. עוד בדומה לזוגות נשואים, גם ידועים בציבור יכולים לחלוק חופשת לידה.

בדומה לזוגות נשואים, גם ידועים בציבור יכולים לחלוק חופשת לידה (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
בדומה לזוגות נשואים, גם ידועים בציבור יכולים לחלוק חופשת לידה(צילום: Shutterstock)
 

5. המינוס: בעיות בתחומים כמו אימוץ

ישנם מספר תחומים נקודתיים בהם ישנה אבחנה בין בני זוג 'ידועים בציבור' לבין זוגות נשואים. התחום המרכזי הוא איחוד משפחות והגירה. כמו כן, קיימות השלכות גם בתחום האימוץ, וניתנת העדפה לזוגות נשואים. יצוין בהקשר זה כי זוגיות של בני זוג חד-מיניים אינה מוכרת כלל לצרכי אימוץ.

 

6. מתגרשים? לא תצטרכו לעבור בבית הדין הרבני

הסדרת הזוגיות כ'ידועים בציבור' היא הדרך היחידה כיום להימנע מגירושין בבית הדין הרבני. כמו כן, אין צורך באיזשהו הליך פורמלי לקבלת תעודת גירושין כדי לשנות את הסטטוס האזרחי, שכן הם אינם רשומים כנשואים זה לזו במשרד הפנים. פרט לזוגות מדתות שונות שמתגרשים בבית משפט אזרחי, חשוב לדעת שבני זוג יהודים שנישאו בנישואים אזרחיים בחו"ל ונרשמו במשרד הפנים בסטטוס 'נשוי' עדיין יהיו מחויבים בבוא העת להתגרש ברבנות, משום שרק הרבנות מוסמכת להנפיק תעודות גירושין ולא ניתן להתגרש אזרחית בחו"ל.

 

בכל הקשור לילדים, חשוב לציין שבאופן הבסיסי ביותר, הסטטוס שבו מצויים ההורים לא משפיע על הילדים, ולכן כל מה שנכון לגבי גירושין של זוג נשוי, נכון גם לגבי הורים 'ידועים בציבור' (מזונות ילדים, אחריות הורית, משמורות וכדומה), פרט למורכבות של התנהלות הליכים בבית הדין הרבני שנחסכת מ'הידועים בציבור' ומילדיהם.

 

 

עו"ד סמדר דקל נעים היא ראש היחידה המשפטית במרכז "הויה", מרכז הטקסים של ארגון ישראל חופשית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
לכו עם האהבה שלכם ובחרו בעצמכם איך תרצו להיות מוגדרים
צילום: Shutterstock
חתונות
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים