שתף קטע נבחר

שובן של מחלות המין: ממה צריך להיזהר במיטה

שכיחות מחלות המין נוסקת בכל העולם וגם אצלנו. עכשיו הזמן להזכיר לעצמנו מחדש ממה צריך להיזהר ואיך עושים זאת

פרסומים רשמיים של ארגוני הבריאות קובעים חד־משמעית: שכיחות מחלות המין נוסקת. דו"ח מחלות המין שפורסם לאחרונה בארה"ב מעלה שבשנת 2015 דווחו מעל מיליון וחצי מקרים חדשים של כלמידיה, 400 אלף מקרים חדשים של זיבה, וכ־24 אלף מקרים של עגבת, שמהווים עלייה של כמעט 20% ביחס לשנה הקודמת.

 

גם בישראל הנתונים דומים. "העלייה במספר החולים במחלות מין עקיבה, ומרבית ההידבקויות קשורות לאי־שימוש בקונדום ולריבוי פרטנרים מיניים, עניין שסטטיסטית מעלה את הסיכוי לפגוש מישהו שיש לו משהו ולהידבק", אומר פרופ' רפי חרותי, רופא שיקום ומטפל מיני מוסמך, מנהל חטיבת השיקום במרכז הרפואי רעות ויו"ר איט"ם (האגודה הישראלית לטיפול מיני). "קונדום אמנם אינו מגן ב־100% מפני כל המחלות, אבל הוא כלי משמעותי מאוד במניעת מחלות מין. לכן כשנכנסים לזוגיות חדשה, ההמלצה היא לקיים יחסי מין עם קונדום במשך שלושה חודשים, להיבדק אחרי התקופה הזאת ואז, אם הכל תקין והזוגיות מונוגמית, אפשר לוותר על הקונדום ולדאוג במידת הצורך למניעת היריון באמצעים אחרים".

 

כלי משמעותי במניעת מחלות מין. אל תוותרו על הקונדום (צילום: shutetrstock) (צילום: shutetrstock)
כלי משמעותי במניעת מחלות מין. אל תוותרו על הקונדום(צילום: shutetrstock)

 

מחלות המין של שנות ה־2000 מאפיינות, בניגוד לעבר, את המבוגרים והמבוגרים מאוד, כלומר מי שמתגרשים ומתנסים מינית בדרכם לפרק ב' וכאלה שעושים כמיטב יכולתם ליהנות מהחיים בשלב בית האבות. אנשי פרק ב' מכניסים את עצמם מבלי משים לקבוצת הסיכון של ריבוי פרטנרים מיניים, בשעה שהמבוגרים יותר מוצאים עצמם בקבוצת הסיכון של קיום יחסי מין ללא קונדום, שהרי החשש מהיריון בשלב הזה אינו על הפרק. אלו הן המחלות שצריך להיזהר ולהישמר מפניהן.

 

1. כלמידיה

מחלת המין השכיחה מכולן, המועברת בסקס וגינלי, אוראלי ואנאלי. מרבית הנדבקים בה (לפחות 70% מהנשים וכמחצית מהגברים) בכלל לא יודעים שנדבקו, אולם אצל חלק מהנדבקים יופיעו כאבים ואצל חלק מהנדבקות יתלוו למחלה הפרשות מעוררות חשד. המחלה יכולה לעבור מעצמה ללא טיפול בתוך ימים ספורים, אבל בהיעדר טיפול אנטיביוטי יש סיכון להמשך הנשאות ולהפצת המחלה הלאה, וגם לסיבוכים כמו דלקת בחצוצרות או דלקות בשופכה. האבחון פשוט - בדיקת דם או שתן, וגם הטיפול מהיר ופשוט. כדאי לפנות לרופא (משפחה או עור ומין) אם יש הפרשות לא רגילות, צריבה, כאבים במתן שתן ולעיתים גם נפיחות באשכים וחום.

 

2. הרפס

נגיף המועבר במגע עור בעור ולאו דווקא בחדירה, ופוגע בנשים ובגברים כאחד (גם בסקס אוראלי). רבים מאיתנו מתבלבלים כנראה בין שלפוחיות ההרפס לשלפוחיות קור והדרך להבחין בין שני סוגי המטרדים הוא העקצוץ המוקדם והכאב האופייניים להרפס. משחות ייעודיות וכדורים יעלימו את השלפוחיות ואת אי־הנעימות הכרוכה בהופעתן, אבל הנגיף יישאר איתנו לנצח ויתפרץ לפעמים, בעיקר בעיתות סטרס גופני או נפשי. המחלה מידבקת רק בזמן ההתפרצות והקונדום מגן מפניה חלקית בלבד - לכן מוטב להימנע ממגע בימי ההתפרצות.

 

3. זיבה

חיידק המוכר שנים רבות ויוחס למלכים שובבים. הוא מהיר ואגרסיבי ויוצר הפרשה מוגלתית מאיברי המין וצריבה. בעוד חיידק הכלמידיה נוטה לחכות ולדגור מעט בטרם יתפרץ, הזיבה מופיעה יומיים לכל היותר לאחר ההידבקות וחשוב לפנות לטיפול רפואי מיד כשזה קורה. המחלה עלולה להתבטא בדימום מפי הטבעת, דלקת בצוואר הרחם או דלקת אגרסיבית במיוחד בגרון, שהיא תוצאה של תקיפת החיידק. בהיעדר טיפול (אנטיביוטי) עלול החיידק להגיע ללב ולפגוע בו, ולגרום לדלקת בחצוצרות עד כדי עקרות, להיצרות בשופכה ולפגיעה בבלוטת הערמונית. הסימפטומים עשויים לעבור גם ללא טיפול בתוך כחמישה ימים, אבל בלי אנטיביוטיקה החיידק נשאר בגוף ועלול להמשיך לפגוע בו. גם במקרה הזה נעשה האבחון באמצעות בדיקת דם פשוטה והטיפול יעיל ביותר בהשמדה מוחלטת של החיידק.

 

4. פפילומה

זנים רבים יש לנגיף הזה, שבחלקם עלולים לגרום לסרטן צוואר הרחם, והביטוי האופייני לכולם הוא יבלות באיברי המין. הנגיף מועבר במגע עור בעור, לכן יעילות הקונדום במניעת ההדבקה חלקית בלבד והטיפול, המבוצע בהרדמה מקומית, כולל צריבה של היבלות בחנקן. בנוסף, כדרכם של נגיפים, מרגע ההדבקה הם נשארים בגוף ויכולים להתפרץ מחדש בכל עת, לכן חשוב להתחסן מראש נגד המחלה וכמובן להימנע ממגע מיני כשיש יבלת פעילה.

 

5. עגבת

כנראה הממותגת ביותר מבין המחלות, אף שהיא הפחות שכיחה ביניהן. מועברת בסקס, אבל גם במגע בין דם לדם. החיידק המחולל אותה דוגר עד שלושה חודשים בגוף וכשהוא מתפרץ הוא יוצר כיב בעור, שעלול להיות מסוכן אם אינו מטופל. עגבת היא מחלה קטלנית, אף שאבחונה והטיפול בה בשלבים המוקדמים קלים ופשוטים.

 

6. איידס

תסמונת הכשל החיסוני הנרכש, שמחוללה הוא נגיף ה־HIV, מתחילה לרוב כשפעת קלה שצצה חודש־חודשיים לאחר ההדבקה. בשלב הדגירה (שיכול להימשך עד 15 שנים, גם בהיעדר טיפול) מרגיש הנשא בריא לחלוטין, אבל הוא מידבק. כשצצים סימני המחלה הם נראים כמו סרטן תוקפני במיוחד - בשל קריסת מערכת החיסון כל זיהום קטן נעשה גדול ודרמטי. המחלה מועברת בסקס אנאלי ווגינלי בעיקר, אבל גם בסקס אוראלי, וביחסי מין הטרוסקסואליים כמו ביחסים הומוסקסואליים. שכיחותה של המחלה עולה בשנים האחרונות והקוקטיילים הטיפוליים אמנם אינם מרפאים את החולים, אבל מצליחים למנוע את שלב ההתפרצות של המחלה.

 

7. כיני ערווה

או בשמן העממי, מנדבושקס, חיות רק על גופם של בני אדם וגורילות ומעדיפות אזורי גוף חמים ולחים, מיוזעים לרוב, שמהם הן מוצצות דם למחייתן. הכינים האלה שונות מכיני הראש ומועברות במגע מיני, אבל לא רק בו, והטיפול בהן דומה לטיפול בכיני הראש.


הכתבה מתפרסמת במוסף "זמנים בריאים" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
ריבוי פרטנרים מיניים שמעלה את הסיכון
צילום: Shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים