שתף קטע נבחר

נשיא איראן לשעבר רפסנג'אני מת בגיל 82

עלי אכבר האשמי רפסנג'אני מת מהתקף לב. הוא היה נשיא איראן בשנים 1997-1989 ונחשב לאויב גדול של ישראל ולאחד מאבות תוכנית הגרעין

נחשב למתון יחסית. רפסנג'אני  (צילום: AP) (צילום: AP)
נחשב למתון יחסית. רפסנג'אני (צילום: AP)

 

נשיא איראן לשעבר עלי אכבר האשמי רפסנג'אני הלך לעולמו. כך דיווחה היום (יום א') סוכנות הידיעות האיראנית "טאסנים" מפי גורם במשטר בטהרן.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ   

 

מוקדם יותר דיווחו סוכנויות ידיעות באיראן שהנשיא לשעבר אושפז בבית חולים לאחר שלקה בלבו, ולפי התקשורת הממלכתית במדינה הוא מת מהתקף הלב. סוכנות הידיעות "טאסנים" ציטטה את קרוב משפחתו ועוזרו של רפסנג'אני, חוסיין מראשי, אומר שהנשיא לשעבר מת בבית חולים בטהרן.

 

רפסנג'אני עם נשיא איראן רוחאני שנתמך על ידו (צילום: EPA) (צילום: EPA)
רפסנג'אני עם נשיא איראן רוחאני שנתמך על ידו(צילום: EPA)

רפסנג'אני כיהן בתפקיד נשיא איראן בשנים 1997-1989. הוא התמודד שוב בבחירות לנשיאות ב-2005, אך הפסיד למחמוד אחמדינג'אד. רפסנג'אני נחשב לאחד מאבות תוכנית הגרעין האיראנית ולאויב מר של ישראל. לא פעם הוא אמר שהמשטר בישראל מזויף וזמני. "אם יום אחד העולם האיסלאמי יהיה מצויד בכלי הנשק כמו אלה שמחזיקה ישראל, אז האסטרטגיה של האימפריאליסטים תגיע למבוי סתום משום שהשימוש של פצצה אטומית אחת בלבד בתוך ישראל תהרוס הכול", אמר הנשיא האיראני לשעבר.

 

בדצמבר 2005 אמר רפסנג'אני כי החלה הספירה לאחור עבור הישות הציוניות. "הקיפאון המדיני בישות הציונית והנסיגה שלה ממקצת מהשטחים הכבושים בין הסממנים המעידים על תנועת השקיעה בה היא נמצאת". לדבריו, "המורל הגבוה, רוח ההתנגדות והשאיפות של העם הפלסטיני לקבל את זכויותיו הגזולות, השפיעו על התנאים הנוכחיים בהן נמצאת הישות הציונית."

 

גם לאחר פרישתו מתפקיד הנשיא נותר רפסנג'אני דמות בעלת השפעה גדולה ביותר באיראן. הוא עמד בראש המועצה האיראנית לאבטחת אינטרס המשטר, גוף שנועד לפתור מחלוקות בין הפרלמנט לבין מועצת שומרי החוקה ולייעץ למנהיג הרוחני העליון. מאז הפסדו בבחירות לנשיאות ב-2005 עבר רפסנג'אני ממחנה השמרנים באיראן למחנה הרפורמיסטים, הפך למבקר בולט של המשטר ועמד לצד הרפורמיסטים בבחירות לנשיאות ב-2009, שגם בהן ניצח אחמדינג'אד. הוא ניסה לרוץ בבחירות האחרונות לנשיאות ונפסל, אך העביר את תמיכתו לחסן רוחאני, שנבחר בסופו של דבר לנשיא.

 

רפסנג'אני היה בין אלה שקראו לשחרר אסירים פוליטיים ולהעניק חופש פוליטי גדול יותר למפלגות באיראן. ערוץ הטלוויזיה "אירין" הממלכתי דיווח שרפסנג'אני "הלך לעולמו לאחר חיים שלמים של לחימה ומאמצים תמידיים בקנה אחד עם מילוי מטרות האיסלאם והמהפכה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים