שתף קטע נבחר

יש תחליף לסמים

מאין נובע הצורך לשימוש בסמים? למה השימוש בסמים מוביל לריקנות? ואיך קשרים חברתיים איכותיים יכולים לנטרל את השימוש בסמים? הרב לייטמן מציע לכל איש לטעום מסם החיים

בשיתוף קבלה לעם

 

איבדתם עניין בפעילויות שבעבר הסבו לכם הנאה? אתם חשים עייפות וירידה ברמת האנרגיה? מרגישים חוסר תקווה או חוסר אונים? שלוש השאלות האלה הן חלק משאלון שחיברו מומחי המוסד הלאומי האמריקאי לבריאות הנפש, במטרה לסייע לכל איש לאבחן בעצמו האם הוא שרוי בדיכאון.

 

הדיכאון אינו הבעיה, הוא רק הטריגר לתחלואות רבות של החברה האנושית. אחת מהן, והבולטת מכולן, היא השימוש בסמים. אנשים נורמטיביים ומדוכאים רבים מבקשים לברוח מן המרירות הנפשית שפוקדת אותם באמצעות שימוש בסמים. מחקר שנערך במרפאה להתמכרויות במרכז הרפואי "שיבא" בשיתוף חוקרים מאוניברסיטת טורונטו, מראה כי דיכאון הוא גורם סיכון מובהק לשימוש בקנביס.

מחקרים מראים שדיכאון הוא גורם סיכון מובהק לשימוש בקנביס.  ()
מחקרים מראים שדיכאון הוא גורם סיכון מובהק לשימוש בקנביס.
 

החומר הממכר בסם מספק תענוג, מעורר ומרומם את האדם לזמן מה מעל המצב הדיכאוני שהוא שרוי בו. האדם מתנתק מן המציאות, בורח מהתמודדות עם הבעיות שמערערות את שלוותו, ולא באמת מתמודד עם השאלה המהותית שמטרידה אותו: מה הטעם בחיי?

 

סמים בצורות שונות

חוסר המענה לשאלה העמוקה הזאת הוא שמוביל את האדם לחפש מילוי בתענוגים חולפים כמו סמים, המדכאים את הרצון למילוי עד לתחושת ריקנות. כאן המקום להבהיר: ברצון ובמילוי-הרצון תלוי הכול. על פי חכמת הקבלה, המציאות נחלקת לשניים: צורך ומילוי-הצורך, מחסור והשלמה, מינוס ופלוס.

 

סוג הרצון אינו משנה, בין אם מדובר ברצונות לאוכל, למין, לחיי משפחה, לכבוד, לשליטה או לידע - כולם עטיפות שונות לרצון אחד: קבלת הנאה ותענוג. כל ההבדל בין סוגי התענוגים הוא הרמות השונות של המילוי האחיד והמופשט, המורגש בהתאם לרצון כנגדו.

 

עוד דבר: הרצון לקבל הנאה גדל ללא הרף ודורש לעצמו יותר ויותר תענוג. מרגע שהרצון התעצם וחומר הדלק למלא אותו בתענוג חדש אזל, אנחנו בצרה צרורה. בעשרות השנים האחרונות הרצון שבנו תפח לממדים שדורשים תענוגות בתעצומות שלא הכרנו, ביניהם גם מילויים והנאות שאינם נמצאים בהישג יד, ודורשים מקור הנאה חדש. ככל שנפער פער גדול יותר בין הרצון לבין המילוי, כך גדלה יותר הריקנות – המשמעות שמילאה את החיים נעלמת, והאדם שוקע בדכדוך שמתפתח לכדי דיכאון שמוביל עד לבידוד מהחברה. הדרכים הנפוצות ביותר לצאת מן המועקה ולגשר על הפער הן צריכת סמים או התמכרויות אחרות המבטיחות תענוגים קצרי מועד.

 

הסוד לגמילה מהתמכרות

העיתונאי האנגלי יוהאן הארי ראה במו עיניו תהליך הידרדרות כזה. קרוב משפחה יקר ללבו התמכר קשות לסמים ונאבק על חייו, ויוהאן חיפש דרכים לסייע לו להיגמל. במשך שלוש שנים הוא בחן עשרות שיטות ריפוי, ולאחר חקירות אינספור הוא זיהה גורם מעניין: אדם הצורך סמים סובל מניכור ברמה החברתית. ברגע הזה הבין יוהאן כי אם יצליח ליצור חברה חמה של חברים שתעטוף את קרוב משפחתו – או כל אדם הסובל מדיכאון קל ועד דיכאון קליני - בחום, ביטחון ואהבה, מצבו הנפשי הירוד ישתנה, וכתוצאה מכך הרצון לסמים יגווע בו באופן טבעי.

מעגל שיח שבנוי נכון הוא התחלה טובה להעלאת מודעות לבעיה ולפתרון (צילום: ענבל מרמרי) (צילום: ענבל מרמרי)
מעגל שיח שבנוי נכון הוא התחלה טובה להעלאת מודעות לבעיה ולפתרון(צילום: ענבל מרמרי)

זו גם הגישה המובילה של חכמת החיבור, הנשענת על יסודות חכמת הקבלה: קשר חברתי יציב ומתוקן יכול להיות חזק מכל התמכרות, בעיה או מחלה. מרגע שנתחיל במימוש השיטה, נשב יחד במעגלי שיח, נשוחח ונדון זה עם זה, החיבור וההכלה המשותפים ירוממו את מצב רוחנו מעל המרה השחורה. כאשר מצב הרוח המדכא יתחיל להתפוגג, גם הצורך הבלתי נשלט למילוי זמני של סמים ידעך ויתפוגג.

 

מעגל שיח שבנוי נכון הוא התחלה טובה להעלאת מודעות לבעיה ולפתרון. הוא מאפשר לדמות מצבי רוח מלנכוליים, לעורר צורך חבוי לשימוש בסמים ואף להמחיש בעיות נוספות שפוקדות אותנו ביומיום. באמצעות שאלות מנחות, משחקי תפקידים ושיח מתחשב שהמנחים מעבירים, אפשר למשל להציג חלק תיאורטי על התפתחות העולם ורצון האדם, ולנסות לברר את הסיבות להרגשת הריקנות או הבריחה אל תענוגים זמניים וצדדים. לאחר מכן ניתן לדון בצוותא בפתרונות אפשריים, כמו עיצוב מערכת יחסים נכונה בין בני אדם ויצירת קשרים חברתיים חיוביים שמקרינים חום, ביטחון וערבות הדדית. כוח החיבור שנוצר במעגל הוא כוח מרפא, וביכולתו לסייע לכל אדם להשתחרר מהמועקה ומהבדידות שפוקדים אותו, לצאת מהקונכייה הפרטית שהוא נעול בה, לתקשר עם הזולת ולהתעלות מבחינה רגשית.

 

המאמץ המשותף לבנות קשר הדדי במעגל מתוך הקשבה לזולת, ללא ביקורת ומתוך התחשבות בו, יוצרת תחושת "ביחד" – מעיין חיים – מקור כוח חיובי אשר ממנו כולנו ניזונים.

 

סם החיים

המעגל מספק לנו את "סם החיים". תחושת האחדות שמתפשטת בו היא הצורה הקרובה ביותר לאחדות הקיימת בטבע. הטבע כולו שואף לאיזון, לשוויון ולשלמות, ומכיוון שבני האדם הם חלק מן המעגל של הטבע, גם עלינו חלה החובה לפעול בשוויון ובהתחשבות הדדית.

 

בכוחו של מעגל שמניב עוצמות של חיבור לשקם חוליים רבים, וכאשר הוא יסיים את תפקידו כמקום מרפא, הוא יכול להוות מקום שממנו נשאב כוחות חיוניים ונצחיים למילוי הרצון לקבל העצום שבנו, ובעזרתו נוכל לפתח חיים חדשים.

 

הרב ד"ר מיכאל לייטמן עומד בראש תנועת קבלה לעם העולמית, ומדי יום מעניק שיעורי קבלה המשודרים בערוץ 66 ב-HOT ובאתר האינטרנט. התנועה מזמינה את כולם לבוא וללמוד את חכמת החיבור המבוססת על כלל היסוד של העם שלנו, "ואהבת לרעך כמוך". לפרטים על מעגלי שיח חווייתיים ברחבי הארץ ועל מסלולי הלימוד חייגו: 1-700-509-209 או צרו קשר כאן .

 

בשיתוף קבלה לעם

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מאין נובע הצורך לשימוש בסמים?
צילום: טים נוקס
הרב ד"ר מיכאל לייטמן
צילום: טים נוקס
מומלצים