שתף קטע נבחר

הכוכב הצעיר ש"מושך" אליו שביטים

אסטרונומים זיהו כי כוכבי שביט פוגעים בכוכב לכת הנמצא 95 שנות אור מכדור הארץ. חוקרת בנאס"א אמרה: "השביטים האלה אף יכולים לסייע ביצירת חיים, מכיוון שהם מובילים מים ויסודות אחרים ליצירת חיים, כמו פחמן"

הוא אמנם רק בן 23 מיליון שנה, אבל בכל זאת הספיק כבר הכוכב HD 172555 לחוות תופעה מעניינת למדי: גשם של שביטים. בעזרת הטלסקופ "האבל" של סוכנות החלל האמריקנית (נאס"א), גילו לאחרונה  אסטרונומים כמה שביטים, שצוללים היישר אל תוך הכוכב שנמצא במרחק של כ-95 שנות אור מאיתנו.

 

השביטים המדוברים אמנם לא נצפו ישירות, אבל המדענים הצליחו להוכיח את הנוכחות שלהם בשל גזים שהגרעינים הקפואים שלהם הותירו מאחור כאשר הם התאדו. התופעה המעניינת הזו נצפתה בשתי מערכות כוכבים נוספות, כאשר בשני המקרים הללו גם כן היה מדובר בכוכבים צעירים יחסית (בני פחות מ-40 מיליון שנה), וגם במערכת השמש שלנו יש ראיות לתופעה.

 

 

 (הדמיה: נאס"א) (הדמיה: נאס
(הדמיה: נאס"א)

 

חוקרת נאס"א קרול גריידי הסבירה בהודעה רשמית: "התבוננות בתופעות מסוג זה יכולות לשפוך אור על מה שייתכן שקרה בימים המוקדמים יותר של מערכת השמש שלנו, כאשר שביטים צללו אל גופים שבאזור הפנימי יותר של מערכת השמש, ובהם כדור הארץ. למעשה, השביטים האלה אף יכולים לסייע ביצירת חיים, מכיוון שהם מובילים מים ויסודות אחרים ליצירת חיים, כמו פחמן, לכוכבי לכת שונים".

 

ב"אינטרנשיונל ביזנס טיימס" דווח כי ה"התאבדות" הזו של השביטים מעידה על מניפולציה כלשהי בכוח הכבידה, כנראה על ידי כוכב לכת גדול שכוח המשיכה שלו מסיט את השביטים החוץ-שמשיים אל עבר מותם. קיומם של שביטים כאלו במערכות כוכבים אחרות יכול גם להעיד על כך שתופעה דומה שהתרחשה במערכת השמש שלנו היא שבעצם הביאה לכך שיהיה מים על כדור הארץ או בכוכבי לכת פנימיים אחרים.

 

השביטים החוץ-שמשיים שסובבים את HD 172555 אותרו לראשונה על ידי אסטרונומים מצרפת. הצוות של נאס"א המשיך למעשה את המחקר הצרפתי ומצא סימנים נוספים של סיליקון וגז פחמן באור הכוכב. כעת מנסים החוקרים גם לאתר סימנים של מימן וחמצן.

 

"הטלסקופ האבל מראה כי הגופים האלה אמנם נעים כמו שביטים, אבל עד שנצליח להבין בדיוק ממה הם מורכבים, אנחנו לא יכולים לקבוע שאכן מדובר בשביטים. אנחנו זקוקים למידע נוסף כדי לבחון אם באמת מדובר בשביטים או שמא באסטרואידים", הוסיפה החוקרת גריידי.

 

לכתבה באנגלית באתר נאס"א

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים