שתף קטע נבחר

דרמה באפריקה: צבא סנגל פלש לגמביה

הרודן יחיא ג'אמה הפסיד בבחירות אך מסרב לפנות את הכיסא, ומדינות אפריקה מממשות את איומן: חיילים סנגלים נכנסו הערב למדינה כדי להדיח אותו ולאפשר את מינויו של מנהיג האופוזיציה אדמה בארו

חיילים מצבא סנגל פלשו הערב (יום ה') לגמביה בעקבות סירובו של הרודן יחיא ג'אמה, שהפסיד בבחירות, לפנות את הכיסא לנשיא הנבחר, אדמה בארו. בארו נמצא כעת בסנגל, ושם הוא הושבע היום בחשאי בשגרירות גמביה לנשיא - צעד שג'אמה אינו מכיר בו כמובן.

קולונל עבדו נדייה מצבא סנגל אישר הערב בהודעה לסוכנות הידיעות רויטרס: "כוחותינו נכנסו לגמביה". אחר כך הודיע צבא סנגל כי כוחות החלו גם להפציץ מהאוויר מטרות בגמביה במסגרת מבצע ל"השבת הדמוקרטיה" למדינה. חיילים מכמה מדינות במערב אפריקה – בהם מסנגל – הוצבו היום בגבולות גמביה, וזמן קצר אחרי שמועצת הביטחון של האו"ם הביעה תמיכה מלאה במנצח בבחירות אדמה בארו החלו חיילים להיכנס למדינה.

יחיא ג'אמה. הכריז על רפובליקה איסלאמית (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
יחיא ג'אמה. הכריז על רפובליקה איסלאמית(צילום: רויטרס)

האסיפה הלאומית של גמביה אישרה אתמול חוק המאפשר לנשיא ג'אמה להישאר בתפקיד שלושה חודשים נוספים, אף שאתמול היה היום שבו אמור היה ג'אמה לסיים את תפקידו. מנהיגי ארגון "קהילת מדינות מערב אפריקה" (ECOWAS) איימו לאחרונה על גמביה כי יפעילו נגדה סנקציות או כוח צבאי אם ג'אמה לא יעביר את השלטון למנהיג האופוזיציה בארו, שניצח בבחירות. ג'אמה הכריז שלשום על מצב חירום בגמביה ואמר שצעד זה נועד למנוע ואקום שלטוני עד שבית המשפט העליון יפסוק בעתירה שהגיש על תוצאות הבחירות.

תיירים נערכים לעזוב את גמביה, השבוע (צילום: AP) (צילום: AP)
תיירים נערכים לעזוב את גמביה, השבוע(צילום: AP)

גמביה היא אחת המדינות הקטנות ביותר באפריקה, ומאז עצמאותה ב-1965 הנהיגו אותה רק שני שליטים. ג'אמה עלה לשלטון בהפיכה צבאית ב-1994. מאז הוא ניצח בארבע מערכות בחירות, ספג ביקורת קשה על הפרת זכויות אדם ודיכוי, ושרד כמה ניסיונות הפיכה. בשנה שעברה הכריז על גמביה כרפובליקה איסלאמית וזעזע כשהזהיר שישסף את גרונם של הומואים במדינה. בתחילת החודש, לפני ששינה את דעתו על תוצאות הבחירות, הוא הבטיח להעביר את השלטון לבארו.

 

סירובו של הנשיא ג'אמה לעזוב את השלטון גרם לטלטלה פוליטית וחברתית במדינה: חמישה שרים לפחות התפטרו מממשלתו, מאות תושבים ברחו לסנגל השכנה, תיירים זרים רבים נערכים לשוב לארצותיהם ותושבים רבים אחרים שנותרו במדינה חוששים מאלימות קשה באזור. "אנשים מפחדים, אנחנו לא יודעים מה הולך לקרות", אמר אתמול מוסא, עובד מסעדה בבירה בנג'ול, שלרוב שוקקת חיים, אך לאחרונה התרוקנה מתיירים. "אנחנו מקווים שג'אמה יעזוב כדי שהכול ייגמר במהירות ודברים יוכלו לשוב לסדרם", הוא אמר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
נשיא גמביה יחיא ג'אמה. לחץ צבאי
צילום: רויטרס
מומלצים