שתף קטע נבחר

עסקים בתל אביב בשבת: "שייתנו לכל אחד להחליט בעצמו"

שר הפנים אריה דרעי צפוי לקבל ביום ראשון את הסמכויות להחליט בעניין סגירת עסקים בתל אביב והוא צפוי לבקש ארכה כדי ללמוד את הסוגיה לפני שיחליט. בעל מכולת: "סגירת העסק בשבת - גזירה שאי אפשר לעמוד בה". סגנית ראש העיר: הסמכות צריכה להיות שלנו

 

הממשלה צפויה להחזיר ביום ראשון לשר הפנים אריה דרעי את הסמכויות לאשר את חוק העזר העירוני בתל אביב, שמורה על פתיחת 160 עסקים מוגדרים בשבת. באחרונה אף מתחה נשיאת בית המשפט העליון, מרים נאור, ביקורת על הסחבת שנוקטת הממשלה: "הממשלה בחרה להתעסק בחוק, אבל אין לה זמן לזה. בטח קיימת הפקרות שיש לשים לה קץ".

 

בתחילת החודש שיגרו ראשי המפלגות החרדיות מכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו, ובו הביעו התנגדות נחרצת לפתיחת עסקים בשבת על פי חוקי העזר שקבעה העירייה. בעיריית תל אביב יפו הגישו בג"ץ נגד הממשלה, שסירבה לאשר פתיחת 160 פיצוציות ומינימרקטים בשבת כפי שהחליטה מועצת העיר ששינתה את חוק העזר העירוני. "המדינה אומרת שהעיכוב נובע מהאפשרות לאיחוד עם בת ים, אבל אנחנו יודעים שזה לא ייקח חצי שנה. יש להפסיק לזרות חול בעינינו", כתבה נאור בתגובה לעמדת המדינה בעניין.

 

כעת מסתמן כי גם אחרי העברת הסמכויות לדרעי, עוד רחוקה הדרך. ביום שני תידרש גם הכנסת לאשר זאת, ולאחר מכן צפוי שר הפנים לבקש מבג"ץ ארכה כדי ללמוד את הסוגיה ולערוך את השימועים הנדרשים בטרם יחליט.

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

טוב לסוחרים? תלוי את מי שואלים

מנהל סניף באחת הרשתות שפתוחה בשבתות ציין כי עובדיו ישמחו לקבל חופש קבוע בשבת, אך עם זאת הסביר כי עבור תושבי העיר מדובר בגזירה שאי אפשר לעמוד בה. "יש אנשים קבועים שמגיעים לעשות קניות כאן בסופי שבוע כי אין להם זמן אחר", אמר, "שיתנו לתושבי תל אביב להחליט מה הם רוצים. אין מקום לכפייה דתית בתל אביב, כאן זה לא בני ברק".

 

מנהל ברשת המתחרה ציין כי רבים מעובדיו דווקא מעדיפים לעבוד בסופי שבוע כך שהטענה שהם נפגעים אינה נכונה: "הגיע הזמן להפריד בין דת ומדינה. עבור תושבים רבים מהעיר ומחוצה לה, אי אפשר בלי האפשרות לקנות בסופי שבוע, שיתנו לכל אחד להחליט בשביל עצמו. חלק מהקסם של תל אביב זה שרוב הדברים פתוחים בשבת ואסור להרוס את זה בגלל שיקולים דתיים".

השר דרעי. יקבל החלטה אחרי שילמד את החומר (צילום: יאיר שגיא) (צילום: יאיר שגיא)
השר דרעי. יקבל החלטה אחרי שילמד את החומר(צילום: יאיר שגיא)

ברשתות AM:PM ו"טיב טעם" סירבו להתייחס בפומבי לסוגיה שהפכה בשנים האחרונות לטעונה פוליטית. "כבר כמה שנים שהנושא הזה מתגלגל וברור לחלוטין שמדובר בעניין פוליטי. כחברה שומרת חוק נקבל את החלטת המחוקק ואת העמדה שלנו נשמיע בבוא העת ומול הגורמים הרלוונטיים", נמסר מרשת AM:PM.

 

סוגיית פתיחת עסקים בתל אביב עלתה לכותרות בשנת 2014 לאחר שבעלי מכולות עתרו לבית המשפט בטענה שעיריית תל אביב מפלה אותן לרעה ומאפשרת פתיחת עסקים גדולים בשבת - כאלה שיכולים לעמוד בהוצאת תשלומי קנסות.

 

קובי ברמר, בעל מכולת מרחוב שינקין בתל אביב ויו"ר ועד בעלי המכולות בישראל שהוביל את העתירה, אמר היום כי "אם חוק העזר החדש יאושר, מי שפעל כעבריין שנים רבות ופתח בשבת, יקבל פרס. זה לא עניין דתי זה עניין של חוק. צריך לפעול על פי חוק 'שעות עבודה ומנוחה' ואין סיבה שביום שבת יפתחו מכולות, מי שצריך לעשות קניות שיעשה את זה לפני שבת וביום המנוחה אנשים ילכו לים, לבלות ושילכו לקולנוע. אני מקווה מאוד שדרעי ייקח את מה שמגיע לו ויתחשב בצרכים של כולם, וייתן לעובדים שלנו לנוח בשבת".

 

מיטל להבי, סגנית ראש עיריית תל אביב ויו"ר סיעת מרצ במועצת העיר, אמרה כי למרות הדברים בבג"ץ, מי שאמור להחליט בעניין הם חברי מועצת העיר ולא הממשלה. "הסמכות צריכה להינתן לידי נבחרי הציבור של הרשות המקומית, שנבחרו על ידי תושבים כדי לייצג את דמותה של העיר בכל ההיבטים כולל בהיבט של אופי השבת בעיר", אמרה להבי. "אנו מכבדים את השבת ולכן חוק העזר העירוני מציע פעילות מסחרית מידתית שמאפשרת לכל אחד לחוות את השבת שהוא רוצה. מדינת ישראל נוהגת בחוסר הוגנות כשהיא מדירה אוכלוסיות שלמות שאין ברשותן רכב כדי להגיע בשבת למרכזי הקניות הגדולים מחוץ לערים".

 

השתתף בהכנת הידיעה: עומרי אפרים
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
מרכולים בתל אביב. בינתיים פתוחים
צילום: ירון ברנר
מומלצים