שתף קטע נבחר

תיקון לחוק מבטיח את כספי רוכשי דירות

אושר לקריאה שנייה ושלישית בוועדת הכספים: הערבות שמקבל קונה הדירה מהבנק, למקרה שבו הקבלן פושט רגל, לא תחול על המע"מ. הערבות למע"מ תעבור לקרן ממשלתית ייעודית. המטרה: לחסוך ליזמים מיליארדי שקלים

ועדת הכספים אישרה היום (ג') הסדר חדש להבטחת הכספים ששילמו רוכשי דירות לפני קבלת הדירה למקרים שהקבלן ייקלע לפשיטת רגל, לפני השלמת הדירה. ההסדר אושר לקריאה שנייה ושלישית לפי הצעת הממשלה בתיקון חוק המכר (דירות) לעניין הבטחת השקעותיהם של רוכשי הדירות.

 

לידיעות נוספות בערוץ הנדל"ן

 

לפי התיקון, הערבות שמקבל קונה הדירה מהבנק שנותן את הליווי הפיננסי לקבלן, תוגבל רק למחיר הדירה ולא תחול על המע"מ הכלול במחיר (17% מהמחיר). הערבות למע"מ תעבור לקרן ממשלתית שתוקם למטרה זו.

 

יו"ר ועדת הדיור הממשלתית, אביגדור יצחקי, נימק את הצעת הממשלה בכך שהפרדת סכומי המע"מ מערבויות בוני הדירות והעברתה למדינה אמורה לחסוך ליזמים בחשבון סופי סכום בסדר גודל של 9 מיליארד שקל. זאת כיוון שניכוי חלק המע"מ ממחירי הדירות המובטחים בחוק המכר, יפחית ב-17% את התשלום שמעבירים הקבלנים לבנקים לכיסוי סכומי הערבויות. יצחקי קרא לבנקים לא לכסות את הפסדיהם מההפחתה הזאת בהגדלת העמלות במקומות אחרים, כך שטובת הצרכן לא תפגע.

 

לפי החוק החדש, במקרה של פשיטת רגל של הקבלן, הבנק המשמש כמלווה הפיננסי של מיזמי הבניה ישלם לרוכש גם את חלק המע"מ, לאחר שיבקש אותו מהקרן הממשלתית תוך 14 יום לאחר שהוחלט על השבת ההשקעה לרוכש הדירה שלא נבנתה או לא הושלמה. יצחקי ציין שהסדר זה נועד לחסוך מהצרכן התדיינות נפרדת עם הקרן.

 

הוא הדגיש כי במקרים של פירוק עסקי הקבלן, החוק מעניק לקרן את זכות השעבוד הראשונה כך שהקרן תבטיח את מקומה הראשון בחלוקת כספי קופת הפירוק.

 

ערבות הקרן תחול על משכנתא לבעלי מוגבלויות

הוועדה דחתה את הצעת הממשלה להגביל את תוקף התיקון בהוראת שעה ל-5 שנים. בנוסח החדש ייאמר כי בתום 5 השנים הראשונות לחוק משרדי הממשלה ובנק ישראל יוכלו לבקש את הוועדה לבטלו או לתקנו לפי הניסיון שנצבר. יצחקי היה הראשון שהתנגד להוראת השעה, בטענה שהוא עלול לעכב את ביצועם של מיזמי בנייה מתוכננים.

 

החוק לא יחול על דירות שבתהליך בנייה. החשב הכללי יתחיל בהקמת הקרן מיד לאחר אישורו הסופי של החוק במליאת הכנסת - בימים הקרובים. תקנות הפעלתה יוסדרו במקביל.

 

ח"כ עודד פורר (ישראל ביתנו) טען כי הקמת קרן מיוחדת לעניין המע"מ מיותרת. "מדובר בקרן וירטואלית מאחר שכספי המע"מ מעסקאות הדיור היו ויהיו בלאו הכי בידי המדינה. היא תתבקש להחזיר כספים רק במקרים שהם נדירים בפועל, כך שניתן לשלב את תפקידה בקרן הביטוח הממשלתית ענבל, וחבל על הכסף שיושקע בהקמתה ובתפעולה", אמר פורר. 

 

לפי הצעת יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני (יהדות התורה), סמכויות הקרן הממשלתית יורחבו כך שערבות הקרן תחול גם על משכנתאות של אנשים עם מוגבלות. מדובר בתיקון עוול שנגרם היום למי שאינם יכולים לרכוש דירה בגלל סירוב הבנקים לתת להם משכנתא, בהעדר ביטוח חיים שנמנע מהם בגלל נכותם.

 

תוספת מהותית זו לא נכללה בנוסח של תיקון החוק שאושר היום. היא תתווסף בהצבעה חוזרת שביקש ח"כ גפני על התיקון. הוא נענה בכך לבקשת ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד) יו"ר הוועדה לביקורת המדינה הרתוקה לכיסא גלגלים. הבקשה נתמכה על ידי ארגוני הנכים שנציגיהם נכחו בדיון. הכללת הנושא בהצעת החוק הממשלתית חסך את הסדרתו בהצעת חוק נפרדת שהוגשה לתיקון חוק הבנקאות והיתה על סדר יומה של הוועדה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
ועדת הכספים
צילום: גיל יוחנן
מומלצים