שתף קטע נבחר

עולה חדש מדנמרק: טיגריס סומטרי נדיר בר"ג

הכירו את רימבה ("ג'ונגל" באינדונזית), טיגריס סומטרי נדיר בן שנה וחצי, שעזב את דנמרק הקרה אל הספארי בר"ג במסגרת פרויקט בינלאומי לרביית טיגריסים סומטרים שהולכים ונעלמים מהעולם. החתול הגדול הספיק לשבור ניב במהלך הטיסה והתאקלם בהצלחה בביתו החדש. בספארי מקווים כי יצליחו לייבא טיגריסית בעתיד הקרוב

 

 

דייר חדש ונדיר הגיע בחודש שעבר לספארי ברמת-גן מגן חיות בדנמרק. רימבּה ("ג'ונגל" באינדונזית), טיגריס סומטרי צעיר בן כשנה וחצי, עבר מסע ארוך עד שהגיע אל גן החיות בישראל.

 

הספארי לוקח חלק במסגרת פרויקט בינלאומי לרבייה של הטיגריסים הנדירים שהולכים ונעלמים מהטבע בסומטרה ואינדונזיה. עלמה ופדנג, שני הטיגריסים בספארי הביאו לעולם שני גורים בשנת 2005, אך למרות שהזדווגו מאז במהלך השנים, לא צלחו בהבאת גורים נוספים.

 

לפני כשלושה חודשים הידרדר מצבה של עלמה, טיגריסית סומטרית בת 19 שסבלה מגידולים רבים בגופה ובספארי החליטו לגאול אותה מייסוריה. בחצר הטיגריסים נותר הזכר הוותיק, פדנג, בן ה-17

 

רימבה הטיגריס החדש בספארי בר"ג (צילום: עופר בריל) (צילום: עופר בריל)
רימבה הטיגריס החדש בספארי בר"ג(צילום: עופר בריל)

 (צילום: ארז ארליכמן) (צילום: ארז ארליכמן)
(צילום: ארז ארליכמן)

 

חורף קשה בדנמרק: טיגריס בארגז מחומם

"התחלנו לפעול להביא טיגריס חדש לפני למעלה משנתיים והצהרנו בפני האחראי על רביית הטיגריסים הסומטריים בגני חיות באירופה כי אנחנו מעוניינים לשוב ולתרום לנושא הרבייה העולמית של הטיגריסים. אנחנו ערוכים מבחינת מתקנים מתאימים, כדי להחזיק ולהרבות שני זוגות של טיגריסים", מסביר ל-ynet ד"ר גלעד גולדשטיין, זאולוג הספארי. 

 

לפני מספר חודשים פנו בספארי שוב בבקשה לייבא לישראל טיגריסית. בבמסגרת תוכנית הרבייה הבינלאומית נמצא עבורם זמין טיגריס זכר צעיר בגן חיות "Ree Park Safari" במזרח דנמרק.

 

לדברי גולדשטיין, ההובלה של רימבה היתה מורכבת עקב החורף הקשה במדינה. "הוא הועבר בארגז הובלה עם חימום לשדה תעופה בדנמרק, הוטס לפרנקפורט בגרמניה ומשם לישראל", הוא מסביר.

 

 (צילום: ארז ארליכמן) (צילום: ארז ארליכמן)
(צילום: ארז ארליכמן)

 

"לפני שהגיע אלינו, כבר אמרו לנו מגן החיות בדנמרק כי מדובר בטיגריס נוח מאוד. הוא חתלתול גדול וצעיר, במשקל של כ-70 קילוגרם".

 

במהלך ההובלה נשבר לרימבה אחד מהניבים התחתונים בלסת. גולדשטיין מעריך כי הפציעה נגרמה לו לאחר שהוכנס לארגז ההובלה כלי מים מחרסינה, במטרה שרימבה לא יכרסם את הכלי במהלך הטיסה. למעשה, הטיגריס שיחק עם כלי המים ושבר את הניב. לדבריו, הניב התחתון מסייע לטיגריסים בציד ובהחזקת העורף של הנקבה במהלך ההזדווגות. 

 

עם הגעתו, פדנג הזכר הגדול שהועבר לחצר סמוכה לחצר בה נהג להתגורר עם עלמה, יילל בקול כדי להראות מי הזכר השליט במקום. "רימבה היה בהתחלה קצת מפוחד מפדנג, אבל עם הזמן, זה עבר לו מהר. הוא התרפס בפניו ואין לנו רצון לחבר ביניהם. מדובר בשני זכרים שיכולים לראות אחד את השני. כל אחד בחצר שלו", מבהיר גולדשטיין. "פדנג נוהג לדבר בקול ורימבה כרגע שקט. כבר שמנו להם שהוא אוהב לרוץ ליד המטפלים ומתקשר איתם היטב".

 

פדנג הקשיש (צילום: ארז ארליכמן) (צילום: ארז ארליכמן)
פדנג הקשיש(צילום: ארז ארליכמן)

 

בספארי יתחילו בקרוב באימונים חיוביים עם הטיגריס החדש, כדי להרגילו למטפלים במטרה שהם יוכלו לבדוק את בריאותו ולהעניק לו תרופות או תוספי מזון נחוצים.

 

על פי הערכות כיום יש מספר דומה של טיגריסים סומטריים בשבי ובטבע. למרות אין תוכנית להשיב טיגריסים בעתיד הקרוב, אלא לשמר את האוכלוסייה בשבי, במידה ומצב הטיגריסים בטבע ימשיך להידרדר. 

 

הולכים ונעלמים מהטבע

בטבע הטיגריסים הסומטריים מגיעים לתוחלת חיים של כ-16-18 שנה ואילו בשבי הם מגיעים לגיל מופלג של כ-20-22 שנה. הטורפים הגדולים מצויים כיום בסכנת הכחדה ומספרם מוערך בטבע בכ-300-400 פרטים בלבד, לעומת אלף פרטים בסוף שנות ה-70.

 

האדם כיום מהווה את האיום החמור ביותר על הטיגריסים. רבים מהטיגריסים הסומטרים חיים בשמורות לאומיות ולפחות כ-100 חיים בשטחים שאינם מוגנים ומועדים להסבה למטרות חקלאות.

 

היערות בהם חיים הטיגריסים המהווים עבורם מקום מחייה וציד, הולכים ונעלמים. יערות גשם נכרתים בכמויות עצומות כדי לספק את הביקושים עולמיים לנייר ומוצריו. שריפות ענק שהשתוללו באינדונזיה בשנתיים האחרונות, גרמו להערכת חוקרים למותם של טיגריסים רבים.

 

 (צילום: ארז ארליכמן) (צילום: ארז ארליכמן)
(צילום: ארז ארליכמן)

 

היעלמות היערות דוחקת את הטיגריסים לחפש מקום מחייה רחוק יותר ופעמים רבות הם מתקרבים אל אזורים בהם חיים בני אדם, המגדלים צאן ובקר או מתפרנסים מחקלאות. הטיגריסים שמנסים לצוד חיות משק, חשופים לפגיעות מקרב התושבים המקומיים ובשנים האחרונות אף נרשמו מקרי טריפה של בני אדם על ידי חיות הטרף הגדולות.

 

בנוסף, השגשוג של תעשיית התרופות הסינית שנפוצה ברחבי אסיה גם מעודדת ציד של החיות, במטרה להפיק תועלת רפואית משימוש באברי הטיגריסים, החל משימוש באישוני הטיגריס ועד לכפות רגליו כדי לטפל במחלות שונות, כגון מחלת הנפילה, סרטן ואף שיכוך כאבים. מחירו של טיגריס בודד בשוק השחור עשוי להגיע לעשרות אלפי דולרים.

 

בשנים האחרונות גם ציד בלתי חוקי של חיות בר, המהוות את מזונו של הטיגריסים בטבע פוגע בסיכויהם לשרוד מציד של טרף טבעי. במצבם הרעוע בטבע, גני חיות מהווים עבור הטיגריסים את אחד ממקומות המפלט האחרונים בנוסף לאזורים המוגנים בטבע.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים