שתף קטע נבחר

"מוות לציונים". כתובות ההסתה בבית הכנסת בעמונה

בעמונה הגדירו את המתבצרים האלימים בבית הכנסת כ"סופר קיצוניים". צלב הקרס וכתובות ההסתה על קירות בית הכנסת חשפו את גודל השנאה: "ציונאצים, חכו עוד יבוא יום, נקמת ארץ ישראל"

 

כתובות השנאה. פינוי בית הכנסת בעמונה, המעוז האחרון שבו התבצרו עשרות נערים שאינם נמנים עם תושבי היישוב, הושלם בצהריים (יום ה'). 17 שוטרים נפצעו במהלך פינוי המבנה. גם כמה מהמתבצרים נפצעו. על קירות בית הכנסת נמצאו ציור של צלב קרס וסיסמאות נאצה, כגון "ציונים חכו עוד יבוא יום", "ציונאצים", "סרבו פקודה ותינצלו מהגיהינום, "נקמת ארץ ישראל", "מוות לציונים" ו"משטרת ישמעאל".

 

ראש מטה המאבק, אביחי בוארון, אמר כי המתבצרים לא סרו למרותו של איש: "היה מיעוט קיצוני שלא שמע לאף אחד, הם נתנו לנו להיכנס רק אחרי שהשמענו להם פנייה של הרב דב ליאור".

בתוך בית הכנסת (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
בתוך בית הכנסת(צילום: אלכס קולומויסקי)
 

 (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
(צילום: אלכס קולומויסקי)

בוארון התנחם בכך שהמראות הקשים של עמונה משנת 2006, שכללו עימותים קשים בין המשטרה למתבצרים ולמפגינים, לא חזרו על עצמם. לדבריו, "את כל היממה האחרונה עברנו במחאה נכונה וצודקת שניהלו אנשי עמונה. בבית הכנסת, שלא מהווה אחד מהבתים, השתרבבו גורמים שתופסים טרמפ על האירוע הזה ואם לא היינו שם זה יכול היה להיגמר יותר גרוע.

 

"גם המשטרה הבינה שצריך לנהל את האירוע הזה בצורה מורכבת ולא כוחנית. ואכן כך היה. הרגענו את הרוחות ואותם גורמים נשארו בקיצוניותם ורובם המוחלט של הנערים שהיו שם באמת נשמעו לבקשתנו כשאמרנו להם שהאמירה של תושבי עמונה היא מחאה פאסיבית עם אפס אלימות וכוחנות. זה באמת מה שקרה עם הרוב המוחלט אבל לצערי מיעוטם לא נשמע לנו". 

 

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

כמעט אף אחד לא יצא על הרגליים (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
כמעט אף אחד לא יצא על הרגליים(צילום: גיל יוחנן)

בית הכנסת לאחר הפינוי (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
בית הכנסת לאחר הפינוי(צילום: אלכס קולומויסקי)

כך זה נראה מבפנים, לאחר הפינוי (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
כך זה נראה מבפנים, לאחר הפינוי(צילום: אלכס קולומויסקי)
 

ההרס אחרי הפינוי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ההרס אחרי הפינוי(צילום: רויטרס)

לדברי ראש מטה המאבק, "יש פה בני נוער שבאו מכל הארץ, הלב שלהם בוער וכואב, וכדרכם של בני הנוער הרגשות גוברים לא פעם על השכל לכן ראינו צורך להיכנס לשם. ראיתי בני נוער בוכים וכואבים שנמחק פה יישוב, שהערך של דבקות במולדת והחזון הציוני וכל מה שגדלנו עליו לא מסתדר עם מה שקורה פה. רובם ככולם נשמעו לנו אנשי עמונה. צריך לחבק אותם, הם אנשים טובים, הם ילדים טובים, אני מבקש מכם לגלות הבנה גם אליהם ולא לצבוע את כולם בצבע אחד, הם הילדים של כולנו והם נערים מסורים וצריך ללכת איתם יד ביד".

 

איך אתה מרגיש עם מה שקרה שם, עם העימות בינם לבין השוטרים?

"זה קשה לי מאוד, אקורד הסיום הזה. הגעתי היום בבוקר עם רב הישוב ויו"ר המזכירות וניסינו להיכנס לבית הכנסת. היו שם כמה עשרות נערים, רובם המוחלט נערים טובים וערכיים אבל היה גם מיעוט מאוד קשה וקיצוני שלא נשמע לאף אחד. בראש ובראשונה דרשנו להיכנס וגם לנו הם לא נתנו להיכנס. עד שהבאנו הנחייה מהרב דב ליאור שאמר להם שהם חייבים לתת לנו להיכנס. ניסינו להרגיע את הרוחות והצלחנו באופן חלקי. ולהכניס נורמלית כלשהי". 

 

 

 (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
(צילום: אלכס קולומויסקי)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
(צילום: אלכס קולומויסקי)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

בוארון דחה את הטענה כי הנערים הללו גויסו על ידי אנשי עמונה. לדבריו, רוב המוחים פעלו באופן לגיטימי, אולם היו גם יוצאים מן הכלל. "מכל האירוע של אתמול יש לי עצור אחד. לפני 11 שנים זה היה סרט אחר לגמרי. היו פה עשרות שוטרים פצועים ומאות נערים ואזרחים פצועים. אתמול האירוע נוהל, הובעה מחאה, היום בבית הכנסת תפסו טרמפ על האירוע כמה גורמים קיצוניים, עשרה עשרים נערים שפחות מחוברים לקו של תושבי עמונה או יותר לא מחוברים. לא נשמעו לקריאותינו ולצערי זו התוצאה. אסור שכל המחאה שלנו וכל המערכה שניהלנו במשך שנה ארוכה וקשה ברכבת שדים מטורפת, רכבת הרים אפילו, מטורפת, אסור שהמחאה הזאת תצבע בצבע של אותם נערים, אולי אפשר להגיד סופר קיצוניים, שיקרינו על כל מה שקרה פה".

 

הרב יאיר פרנק, רבה של עמונה, הפנה אצבע מאשימה לרשות השופטת: "כל העם היהודי צריך לזעוק ביום הזה, בשביל מה? בשביל כלום, הרס בשביל הרס. אתם יכולים להסתכל למרגלות בית הכנסת, יש שם תשעה בתים, אחד מהם היה בית שלי לפני עשר שנים. אין שם כלום. גם מה שיישאר על ההר הזה יהיה רק הרס. תאוות הרס וגירוש יהודים. אתם צריכים לדעת כל העם היהודי כל עם ישראל שלצערנו אנחנו לא ממש מדינה דמוקרטית, אנחנו לא ממש עושים מה שהעם רוצה. רוב העם היהודי רוצה שעמונה תישאר. הממשלה עצמה רוצה שעמונה תישאר. יש כאן אנשים שחושבים עצמם כאליטה, מנותקים מהעם, אטומים. גורמים למדינת ישראל לעשות דברים חסרי הגיון וחסרי צדק. העבודה הזרה הגדולה של היום זה מה שנקרא שלטון החוק. חוק יונק את כוחו מהצדק והמוסר שבו. אם עושים משהו בשם החוק שהוא רק עוול ופשע זה עבודה זרה. אין שום הגיון בזה".

 

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, התייחס לראשונה לפינוי עמונה בטקס אזכרה במלאות שנה לפטירתו של ראש עיריית אריאל, רון נחמן. "אני חושב בשם כולנו, שאתמול וגם היום עשינו כל מאמץ כדי שלא נגיע לרגע הזה, אבל בסופו של דבר קיימנו את דרישת החוק כי אנחנו מדינת חוק. אני בטוח שכולכם שותפים לכאב הגדול של משפחות שנאלצו לעזוב את בתיהם, שבעצם נאלצו לנטוש את מפעל חייהם וכולנו מבינים מה גדול הכאב ולכן אנחנו נקים יישוב חדש על אדמות מדינה. יש לכבד את החיילים והשוטרים, שגם להם קשה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
צלב קרס על קיר בית הכנסת
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים