שתף קטע נבחר

60 שניות: איך מצילים אדם בזמן התקף לב

הוא אחד מגורמי המוות העיקריים בעולם, ואלפי ישראלים לוקים בו בכל שנה. איך מזהים את הסימנים הראשונים להתקף לב, ומה עושים עד שהפראמדיקים מגיעים? 60 שניות על פעולות שיכולות להציל חיים

 

 

הדקות הקריטיות: אוטם בשריר הלב (התקף לב), הוא אחד מגורמי המוות המרכזיים בעולם המערבי, ואלפי ישראלים לוקים בו בכל שנה. מחקרים הראו שככל שהמטופל יגיע מהר יותר לבית החולים ויעבור צנתור, כך יפחת הנזק לשריר הלב, אבל רבים אינם מזהים את הסימנים המקדימים, ומגיעים באיחור רב - שגורם לנזק בלתי הפיך.

  

כ-10 אלפים איש בישראל לוקים מדי שנה בהתקף לב. כ-3,000 נוספים נמנעים מלהגיע לבדיקה בבית החולים על אף הסימנים המוקדמים ומתים בבתיהם, כך מגלים נתונים שנאספו בארץ בשנים האחרונות.

 

קראו גם:

התקפי לב: מהם הסימנים שחשוב לא לפספס?

אצל נשים זה שונה: 7 סימני האזהרה להתקף לב

"בגיל 37 לקיתי בהתקף לב וגוגל הציל את חיי"

על פי הנתונים, רק 60% מחולים שעברו התקפי לב מגיעים לבית החולים תוך פחות מ-6 שעות מתחילת הכאבים בחזה, פרק הזמן שבו ניתן לפתוח את העורק החסום על ידי צנתור דחוף או על ידי תרופות הממסות את הקריש החוסם את העורק, וכך להציל את שריר הלב מנזק.

 

הגורמים המרכזיים להתקפי לב הם שילוב של גנטיקה, תזונה עתירת שומנים, הימנעות מפעילות גופנית, עישון וסוכרת. לפיכך, הימנעות מגורמי הסיכון, תפחית משמעותית את הסיכון להתקף לב (וגם לשבץ מוחי).

 

כדי לאבחן התקף לב, יש צורך בשניים מתוך שלושת הממצאים הרפואיים הבאים: סימנים מקדימים דוגמת אלה לעיל (לרוב לחץ בחזה), סימנים מתאימים בתרשים האק"ג ובדיקת אנזימים בדם. בבדיקה זו נמדדת רמתם של אנזימים המשתחררים לזרם הדם בזמן פציעה של שריר הלב כפי שמתרחש בעת התקף לב.

 

במקרה כזה, מובהל החולה בדרך כלל לצנתור. בפעולה זו מוחדר צנתר דרך שורש כף היד, או לעתים דרך המפשעה, ומאפשר לרופאים לבדוק את קוטר כלי הדם הכליליים המזינים את שריר הלב, ואף להרחיב כלי דם שנחסמו.

 

אוטם שריר הלב יוצר מגוון של סימפטומים אפשריים. אצל נשים במיוחד, יכול להופיע תסמין כללי כמו עייפות או כאבי גב, אולם הסימנים הקלאסיים הם כאבים במרכז בית החזה או ברום הבטן שמקרינים לאברים נוספים.

 

ייתכנו גם קשיי נשימה, בחילות, הקאות, חולשה קשה, עייפות והזעה מוגברת ללא מאמץ. חשיבות גדולה מאד יש לתזמון האבחון ותחילת הטיפול: ככל שזה יבוא מוקדם יותר, הנזק שייגרם ללב יהיה קטן יותר.

 

ההמלצות למניעה וטיפול

  • לאנשים בריאים מומלץ לגשת לבדיקת אק"ג מעל גיל 40 אחת לחמש שנים לפחות יחד עם בדיקות דם הכוללות רמות שומנים וכולסטרול.
  • מומלץ לרכוש מד לחץ דם ביתי, ולבדוק לאחר כמה דקות מנוחה ובסביבה שקטה ורגועה את לחץ הדם אחת לחודש לפחות.
  • ברגע האמת: בכל מקרה שבו אדם אינו חש בטוב ומגלה את אחד הסימנים שהוזכרו, הזעיקו את מד"א ללא עיכוב, בטלפון 101. צוות ניידת טיפול נמרץ יערוך בדיקת אק"ג ובדיקות נוספות, ובעת הצורך יבהיל לבית החולים.
  • עד להגעת מד"א, הורו לחולה לשבת או לשכב בהתאם לנוחיותו, מבלי להתאמץ. אין לאפשר לחולה לגשת אפילו לשירותים – כל מאמץ גם קל ביותר, עלול להחמיר נזק אפשרי ללב. אם החולה מאבד את הכרתו, יש להתחיל בהחייאה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
פעולה מהירה יכולה להציל חיים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים