שתף קטע נבחר

חוק ההסדרה עבר בכנסת בקריאה שנייה ושלישית

ברוב של 60 תומכים מול 52 מתנגדים, חברי הכנסת הצביעו בעד הצעת החוק שמסדירה את מעמדם של אלפי בתים בהתנחלויות שנבנו על קרקעות של פלסטינים. ראש הממשלה נתניהו, שטס בדרכו חזרה מלונדון, לא הספיק להגיע להצבעה. היועמ"ש הודיע כי לא יגן על החוק בבג"ץ

 

 

אחרי סערה ציבורית ושעות ארוכות של דיונים טעונים בוועדות ובמליאה, אישרה אמש (יום ב') הכנסת בקריאה שנייה ושלישית את חוק ההסדרה העוסק באלפי בתים שהוקמו ביהודה ושומרון על קרקעות פלסטיניות פרטיות. ההצעה עברה ברוב של 60 תומכים מול 52 מתנגדים. ראש הממשלה בנימין נתניהו, שהיה בדרכו חזרה מביקור בבריטניה, לא הגיע להצבעה.

 

אז מהו בעצם חוק ההסדרה? שאלות ותשובות

 

האופוזיציה הגישה הסתייגויות רבות להצעת החוק והדיון במליאה אמור היה להימשך שעות ארוכות, אולם ברגע האחרון, וכדי להביך את הקואליציה שממתינה לשובו ארצה של נתניהו מפגישתו עם ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי, החליטו באופוזיציה למשוך את ההסתייגויות וכך למעשה ננעלה המליאה עד לרגעי ההצבעה.

 (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)

 
הבתים המיועדים לפינוי בעפרה (צילום: צעירי עפרה) (צילום: צעירי עפרה)
הבתים המיועדים לפינוי בעפרה(צילום: צעירי עפרה)

 

אמש במליאה (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
אמש במליאה(צילום: אוהד צויגנברג)

מארגון "שלום עכשיו" נמסר בתגובה: "נבלום את החוק המסוכן הזה בבג"ץ". מארגון "יש דין", שייצג תושבים פלסטינים בעתירות לפינוי מעמונה ועפרה, נמסר כי: "חוק ההסדרה הוא חוק גזל בלתי חוקי ובלתי מוסרי, שנועד להעניק פרס לגנבי אדמות".

 

תושבי עמונה שפונו בשבוע שעבר מסרו כי "חוק ההסדרה נולד מתוך השבר העצום והכאב האדיר שלנו על חורבן הבית והיישוב שלנו. חוק זה נולד וקרם עור וגידים בזכות מאבק עיקש וארוך שאותו ניהלנו בשנים האחרונות".

 

מהיישוב עפרה, שתשעה מבתיו יפונו בחודש הקרוב, נמסר כי "חוק הסדרה הינו צעד ראשון והכרחי בהפיכת אזרחי ישראל ביהודה ושומרון לאזרחים שווי זכויות, כמו שאר אזרחי המדינה".

 

ראש מועצת שומרון, יוסי דגן, שצפה בהצבעה מהיציע הפנימי של מליאת הכנסת, אמר אמש כי "חקיקת חוק ההסדרה מהווה תיקון עוול מחפיר כלפי תושבי יהודה ושומרון אשר מזה 50 שנה חיים תחת שלטון צבאי וסובלים מאפליה מתמשכת ומפגיעה בעקרון השוויון בפני החוק. הערב העוול הזה תוקן באופן חלקי ביותר. אולם זהו צעד ראשון בכיוון הנכון".

 

דוברו של אבו מאזן אומר כי חוק ההסדרה אינו חוקי ומנוגד להחלטת מועצת הביטחון 2334. מזכ"ל הוועד הפועל של אש"ף, סאיב עריקאת, אמר כי "חוק לגליזציית הגניבה (חוק ההסדרה – א"ל) הוא אישור נוסף לכך שהממשלה הישראלית ממשיכה את המתקפות נגד האדמה והעם הפלסטיני".

 

עוד לפני ההצבעה, יו"ר האופוזיציה יצחק הרצוג אמר בפתח הדיון במליאה כי "חוק ההסדרה הוא סיפוח דה -פקטו. ההתנגדות שלנו לחוק נובעת מההתנגדות שלנו לסיפוח. היא לא נובעת מבעיה שיש עם המתיישבים או עם היישובים, אלא עם הכנסתם של אלפי פלסטינים לתוך המדינה היהודית. יש עוד כמה דקות כדי לעצור את רכבת האימה הזו לפני שתצא לדרכה. הרכבת הזו יוצאת מכאן ותעצור בתחנה הסופית האג, ומקרונותיה יצאו כתבי אישום בינלאומיים נגד חיילים וקצינים יהודים וישראלים. על כתבי האישום הללו יהיה חתום ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו. בלפור החדש".

 

אחריו דיבר שר המדע אופיר אקוניס, שאמר: "על 40 המשפחות שפונו מעמונה יבואו לשומרון וליהודה 400 משפחות. על תשעה בתים שיפונו בעפרה, ייבנו 900 בתים. ועל כל חצי מיליון ישראלים שכבר גרים ביהודה ושומרון - יבואו עוד חצי מיליון".

 

בתגובה לקריאה של ח"כ חיליק בר לפיה הוא מסית אמר השר אקוניס: "הפייק ניוז שאתם מייצרים כל הזמן זה ריל ניוז. אני מציע שוועדת האתיקה תתכנס, תקרא את הפרוטוקול ותחליט אם מה שאמרתי פה זאת הסתה. אם כן, אתנצל בפניך. אם לא - אתה תתנצל בפניי".

 

הצעת החוק בנוסח הסופי שלה מבקשת להסדיר את מעמדם של אלפי בתים בהתנחלויות המצויים על קרקעות בבעלות פרטית של פלסטינים (על פי הערכה, כ-2,000 בתים). לפי ההצעה, המדינה תפקיע מהם את זכות השימוש בקרקע ותעביר אותה לממונה על הרכוש הממשלתי באזור יהודה ושומרון. בתמורה יפוצו בעלי הקרקעות הפלסטינים בסכום גבוה משווי הקרקע, או יקבלו קרקע חלופית, לפי בחירתם.

  

כעת החוק יצטרך לעבור משוכה נוספת - עתירה לבג"ץ. היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, כבר הודיע בשבוע שעבר לנתניהו שלא יגן על חוק ההסדרה אם יעבור במליאת הכנסת.


פורסם לראשונה 06/02/2017 21:33

 

בהכנת הכתבה השתתפו אלישע בן קימון ואליאור לוי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
מליאת הכנסת
צילום: גיל יוחנן
מומלצים