שתף קטע נבחר

100 אלף שקל במזומן בחניון, קידום "שוויצריה הקטנה" באשקלון: האישום חושף את השוחד

ראש העיר אשקלון איתמר שמעוני שילם 925 אלף שקל בתשעה תשלומים לשתי נשים שטענו כי פגע בהן מינית - ומואשם כי לצורך כך קיבל כספי שוחד מקבלנים ויזמים. התמורה: קידום פרויקט "שוויצריה הקטנה" ותוכניות בנייה אחרות, למרות התנגדות אדריכל העיר. "יחסי קח ותן מושחתים"

איתמר שמעוני (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
איתמר שמעוני(צילום: מוטי קמחי)

ההסכמים עם הנשים שטענו כי פגע בהן מינית , יחסי "קח ותן מושחתים" עם קבלנים ויזמים, קבלת מאה אלף שקל במזומן בחניון. כתב האישום שהוגש נגד ראש העיר אשקלון איתמר שמעוני חושף את הפרטים שמאחורי האישומים בשוחד, מרמה והפרת אמונים. במקביל, היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הגיש בקשה להשעות את שמעוני מתפקידו.

 

 

שמעוני נאשם בקבלת שוחד בסך 466 אלף שקל, וכן בהפרת אמונים בכך שקיבל סכום נוסף של 575 אלף שקל בשל היותו ראש העיר, רובו ממקורות שאינם ידועים ובדרך נסתרת מעיני הציבור, מבלי שבירר את מקור הכספים, וכן בעבירות מס. הפרקליטות ביקשה לאסור את המשך עיסוקו של שמעוני כראש העיר. לצדו נאשם גם אחיו עופר שמעוני, וכן אנשי העסקים יואל דוידי, משה פונטה ועו"ד שרון מילר.

 

ב-11 ביוני 2014 קיבל שמעוני מכתב דרישה לתשלום פיצוי בגין פגיעה מינית בא', שעבדה תחתיו בעבר. בכתב האישום נכתב כי לא היו לו אמצעים עצמיים לתשלום, ולכן ידע כי יהיה עליו לממן את התשלום ממקורות חיצוניים. בהמשך נחתם הסכם פיצוי לפיו ישלם שמעוני 450 אלף שקל לא' - וזאת מבלי להודות בטענות. בהסכם נקבע כי הפיצוי ישולם בשלושה תשלומים, בחודשים פברואר, אפריל ויוני 2015.

 

ב-10 בנובמבר 2014 קיבל שמעוני מכתב דרישה לתשלום פיצוי לאישה נוספת, ב', שאף היא עבדה תחתיו בעבר. בהסכם זה התחייב שמעוני לשלם לה 475 אלף שקל מבלי להודות בטענות, ונקבע כי פיצוי זה ישולם בשישה תשלומים, בחודשים מאי עד אוקטובר 2015. בסך הכול נדרש שמעוני לשלם לשתי הנשים כ-925 אלף שקל בתקופה של תשעה חודשים בגין שני הסכמי הפיצוי. 

 

בכתב האישום נטען כי על מנת להשיב את הכספים, הוא פנה לקבלנים וליזמים באשקלון. בין היתר הוא נאשם כי במאי 2015 לקח, באמצעות איש העסקים פונטה, שוחד בסך 100 אלף שקל מאיש העסקים גבי מגנזי, אשר גם הוא בעל אינטרסים באשקלון. כספים אלו שימשו אף הם את שמעוני למימון תשלומי הסכמי הפיצוי. הכספים נמסרו לפונטה במזומן, על-ידי נהגו של מגנזי, בחניון מלון "ריץ קרלטון" בהרצליה - והועברו לשמעוני.

 

לפי האישום הראשון, בין שמעוני לבין הקבלן דוידי התקיים "קשר מושחת של תן וקח" ביחס לשורת טובות הנאה. דוידי והאח עופר שמעוני השתמשו בעסק התיווך שבבעלות עופר שמעוני כאמצעי להעברת שוחד בסך כ-366 אלף שקל, במסווה של עמלות תיווך, והכול בידיעתו של ראש העיר. מתוך סכום זה, 177 אלף שקל העביר עופר שמעוני לאחיו לשם מימון הסכמי הפיצוי.

 

בכתב האישום מפורטים הפרויקטים ששמעוני קידם, כחלק מקבלת כספי השוחד מהקבלנים. דוידי התכוון להקים את פרויקט הבנייה "סילו" במגרש באזור התעשייה הצפוני באשקלון, באמצעות חברת "ד.י. דוידי השקעות בנדל"ן בע"מ". ב-2013 חתם דוידי על הסכם שכירות בנוגע לפרויקט, ועל פי ההסכמות בין הצדדים היה עליו לקבל היתר בניה לפרויקט עד 13 בינואר 2015, ולא - היה צפוי להפסדים.

 

בימים שלפני 13 בינואר פנה דוידי לשמעוני, לחיים סופר, איש אמונו של שמעוני, ולגורמים נוספים, כדי שאלו יקדמו עבורו את מתן ההיתר עד אותו יום. לבקשת דוידי, הפעיל שמעוני לחץ חריג על הגורמים המקצועיים בעירייה, ובהם מהנדס העיר ואדריכל העיר, כדי שיחתמו על היתר בניה לפרויקט סילו עוד באותו היום. ההיתר נחתם בסופו של דבר בסמוך לחצות הליל.

 

 

 

בניין "פאר" בשדרות ירושלים באשקלון (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
בניין "פאר" בשדרות ירושלים באשקלון(צילום: רועי עידן)
 

 

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)
 

בניין "פאר", בניין מסחרי הממוקם בשדרות ירושלים בעיר אשקלון, נרכש על ידי דוידי ביולי 2013. במועד רכישת הבניין, עמד בוועדה המחוזית לתכנון ובנייה ערר שהגישו בעליו הקודמים של הבניין - ועל פי חוק התכנון והבנייה לא ניתן להוציא היתר בנייה לגבי נכס כשהליך ערר נמצא תלוי ועומד. לפי כתב האישום, משנודע העניין לשמעוני, הוא פעל על מנת למצוא פתרון לבעיה שנוצרה לדוידי, ויחד עם סופר הפעיל לחץ על גורמים מקצועיים בעירייה, כדי לאפשר את הוצאת היתר הבניה למרות החסם המשפטי.

 

במחצית השנייה של שנת 2014 רכש דוידי מגרש בשדרות ירושלים באשקלון, המכונה "שוויצריה הקטנה". באישום נכתב כי דוידי קנה את השטח, אף שידע כי העירייה מתנגדת למתן היתר לבניה לגובה. כדי לקדם את ענייניו של דוידי, כינס שמעוני בנובמבר 2014 ישיבה בלשכתו, בנוכחות הגורמים המקצועיים בעירייה ובנוכחות דוידי ונציגים מטעמו, לצורך דיון מקדמי בפרויקט - וזאת חרף עמדת הגורמים המקצועיים בעירייה שהתנגדו לפרויקט בהיותו סותר את התב"ע החלה על הנכס.

 

דוידי הגיש לאישור העירייה תכניות לבנייה לגובה בשטח וביקש, בהסתמך על חוות דעת משפטית מטעמו, לפרש את התב"ע ככזו המאפשרת בנייה לגובה. בשל התנגדותו של אדריכל העיר לתוכנית של דוידי, פוטר אדריכל העיר על ידי סופר ועזב את תפקידו, עד שהוחזר לעבודה כעבור מספר ימים. זאת, בידיעתו ובאישורו של שמעוני. לפי כתב האישום, עד למועד תחילת החקירה נגדו פעל שמעוני כדי לקדם את ענייניו של דוידי בתוכנית, ואת שינוי התב"ע.

 

בעקבות האישום החמור נגדו כתב שמעוני לתושבי העיר: "קיבלתי בצער את החלטת הפרקליטות להגיש נגדי כתב אישום, אולם אני נחוש להאבק על חפותי ואעשה זאת. לא אתן שעבודה של שלוש שנים קשות ומאומצות תרד לטימיון. חשוב לי להגן על שמי, חשובה לי העיר, ואתם חשובים לי מאוד". הוא הביע תקווה "שהמשפט יתנהל בפרק זמן קצר, אציג במהלכו את הטיעונים שלי, ובסיומו אוכל להמשיך ולהנהיג את העיר למענכם, כפי שעשיתי באהבה גדולה בשלוש השנים האחרונות".

 

החקירות במשטרה

לידי ynet הגיעו תמלילי חקירות שמעוני במשטרה ב-2015 ו-2016. במהלך אחת החקירות נשאל שמעוני על סכום של 100 אלף שקל שהועברו אליו מאיש העסקים מגנזי.

 

חוקרת: "אנחנו רואים מחומר החקירה שמגנזי מעורב במספר רב של פרויקטים בעיר, גם בגני ילדים, גם במי-אשקלון. יש ניסיון שלו לקבל מכרז ואתה מאשר את העובדה הזו?".

שמעוני: "אני לא מכיר את הפרויקטים ספציפית".

חוקרת: "אני אומרת לך שמשה פונטה (יד ימינו של שמעוני) העביר כספים ממגנזי על מנת לשלם על הסכמי השתיקה של א' ושל ב' וגם עדכן אותך. תגובתך?".

שמעוני: "אני לא יודע שמשה קיבל כספים ממגנזי... מעולם לא הנחיתי את משה לעבור על החוק".

 

שמעוני הכחיש את הטענה שהנהג של מגנזי העביר את הכסף ליד ימינו בחניון., אלא שהנהג אמר זאת בעדותו וסיבך את שמעוני. על הטענות לשוחד ממגנזי אמר שמעוני בחקירתו: "לא היה ולא נברא מעולם לא פעלתי לקדם לא על פי חוק את דבריו של מגנזי או כל אחד אחר תמיד פעלתי לטובת הציבור".

 

בחקירה אחרת אמר שמעוני לחוקרת: "עם כל הכבוד, את בונה את החקירה איך שאת רוצה כדי לבנות סיפר ולבנות לי תיק". בהמשך אמר ראש העיר: "אני תמיד אומר למשה לפעול בצורה חוקית".

 

בנוגע לדרישות התשלום מהנשים אמר שמעוני בחקירתו: "קיבלתי שני מכתבי סחיטה והם התקבלו באמצעות עורכי דין. אני היום מכה על חטא שלא התלוננתי במשטרה. התנהל פה הליך משפטי עם גישור. עורך דין ערך הסכמים חוקיים"

 

בחקירה אחרת אישר שמעוני מפגש בביתו של איש העסקים דוידי: "אני פוגש הרבה יזמים אשתו של דוידי הזמינה אותי לארוחת ערב הלכנו ישבנו חצי שעה ולא דיברנו על נושאים מקצועיים. רוב הפרויקטים של דוידי אמורים לקבל אישור מהוועדה לבניין ערים, ששם מנכ"ל העירייה לא חבר. לא התקיימה כל יום ארוחת ערב עם דוידי ולא יצאנו לבלות. הייתה ארוחה חד פעמית שישבנו וזהו, לא דובר מילה אחת בנושא".

 

"שמעוני יוכיח את צדקתו" 

עו"ד ששי גז, פרקליטו של שמעוני, מסר בתגובה: "איתמר שמעוני מנהיג את העיר אשקלון בהצלחה רבה ושינה את פני העיר בתקופה קצרה, בכל המדדים. לאור האהדה הבלתי מעורערת שלה זכה מתושבי העיר, יריביו הפוליטיים לא בחלו באמצעים כדי לנסות להפילו מהשלטון, כולל האשמות שווא. אנו מצרים על החלטת הפרקליטות להגיש כתב אישום בנוגע לעבירות נושא משרה ובטוחים שמרשי יוכיח את צדקתו בבית המשפט".

 

באי כוחו של דוידי, עורכי הדין עמית חדד, תמר פולק ואושר רובינגר ממשרדו של יעקב וינרוט, מסרו: "נלמד את כתב האישום, אך די בחומר שהועבר אלינו עוד בשלב השימוע כדי להוכיח מעל לכל ספק כי לא נפל רבב במעשיו של מרשנו".

 

עו"ד ג'ורג'י עמיר, שמייצג את פונטה, אמר: "מרשי לא הופתע מהגשת כתב האישום בעניינו. אין ולא היו לו ציפיות שהפרקליטות תשקול כפי חובתה את כלל הראיות בתיקו ותגיע לכלל מסקנה שאין מקום להעמידו לדין. מרשי מאמין בחפותו ומקווה שההליך המשפטי בעניינו יסתיים במהרה".

 

את תגובת גבי מגנזי, שמיוצג על ידי עו"ד ג'ק חן, לא ניתן היה להשיג.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
איתמר שמעוני בבית המשפט. ארכיון
צילום: מוטי קמחי
מומלצים