שתף קטע נבחר

מדריך מיוחד: מה עושים כשהתינוק סובל מגזים

התינוק שלכם לא מפסיק לבכות? הכירו את תעלומת ה"קוליק", תופעה הגורמת לתינוקות לבכות במשך שעות ארוכות בכל יום. איך מקלים על התינוק הסובל מאי שקט ממושך?

כ-20 אחוז מהתינוקות סובלים מקוליק - כינוי לתופעה שגורמת לבכי שנמשך יותר משלוש שעות ביממה, במשך יותר משלושה ימים בשבוע אחד. מדובר בבכי שהוא מעבר להתנהגותו הטבעית של התינוק. הקוליק מופיע לרוב בארבעת החודשים הראשונים לחיים.

 

כל המחקרים הוכיחו שקוליק הוא לא מצב מסוכן, והתינוקות הקוליקיים ממשיכים להתפתח באופן תקין, על אף הבכי הממושך. ישנם לא מעט מצבים רפואיים המחקים את תופעת הקוליק וגורמים לאי שקט אצל התינוק. רופא הילדים יודע כיצד לבצע את האבחנה ולטפל בתינוק בהתאם.

 

אולי יעניין אותך גם:

- הנחיות חדשות: שינה בחדר ההורים בשנה הראשונה

- התפתחות ילדים: אולי הוא לא שומע טוב?

- לשים סוף לבכי לפני השינה

 

הגורם לקוליק לא ידוע. בעבר הייתה מקובלת הסברה על פיה מדובר בבעיה שקשורה למערכת העיכול, אבל למרות שגזים במערכת העיכול עשויים לתרום לקוליק, לא נמצאו די הוכחות שמקור הבעיה טמון דווקא בהם.

 

סיבה אפשרית נוספת היא בעיה במערכת העצבים של התינוק, שלא מסוגלת לשלוט בבכי ברגע שהוא מתחיל. הבכי לרוב מחמיר דווקא בערב. תינוק קוליקי ייראה חסר מנוחה, כאילו הוא סובל מכאב. התינוקות עשויים להרים את ראשם, לכופף את רגליהם לכיוון הבטן, פניהם עלולים להאדים, והם עשויים לפלוט גזים.

איור: יונית שנהב (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
איור: יונית שנהב(צילום: shutterstock)

חלק מהתינוקות מסרבים לאכול בזמן הקוליק או שהם לא מצליחים להירדם. קוליק לא דורש טיפול רפואי, אך בכי ממושך כשלעצמו דורש בדיקת רופא. לפני כן ודאו שהתינוק אכל מספיק ושהוא לא עייף. חלק מהתינוקות רק רוצים מגע וחיבוק של ההורה. תינוקות אחרים לא חשים בנוח כשהם לא לבושים בשל תחושת האוויר על עורם.  

 

אפשרות נוספת היא שהתינוק לוקה ברגישות לחלב. במקרים כאלה, לרוב מנסים להחליף את הפורמולה באחרת, ולנשים מיניקות ממליצים להימנע ממזונות העלולים לגרום לרגישות במערכת העיכול של התינוק, כמו חלב ניגר (נוזלי) וקטניות. בדקו שטמפרטורת החדר נעה בין 21 ל-22 מעלות. טמפרטורה גבוהה מדי או נמוכה מדי עשויה אף היא לתרום לבכי. עוד אפשרויות הן פריחת חיתולים, חום גבוה, עצירות, פליטות, חבלות או בעיה רפואית שאף אותה יש לשלול.

 

איך מטפלים בקוליק?

אין תרופה לקוליק, אך יש כמה צעדים בהם תוכלו לנקוט, בין אם תינוקכם סובל מהתופעה, ובין אם הוא סובל מאחת התופעות שמחקות אותה ועלולות לגרום גם הן אי שקט ממושך:

 

  • מה שאת אוכלת

כאמור, חלק מהנשים המניקות מגלות שמזונות מסוימים בתפריט שלהן מחמירים את תופעת הקוליק. נסו לבדוק באילו מזונות מדובר והימנעו מהם בתקופת ההנקה. כרובית, ברוקולי, נבטים, שעועית, בצל, מלון, משמש, קפאין ואלכוהול עלולים להיות בין המזונות הללו. אם קיימת רגישות ללקטוז במשפחה, מומלץ לאמהות מניקות להימנע משתיית חלב בכל תקופת ההנקה.

 

  • אוויר בבקבוק

חלק מהתינוקות בולעים אוויר בזמן היניקה מהבקבוק. במקרה כזה נסו תנוחה שונה של האכלה או השתמשו בבקבוקים חדישים שמפחיתים את התופעה.

 

  • הרגיעו אותו

כדי להרגיע את התינוק הבוכה נסו אחת מהשיטות הבאות: נענעו את התינוק בעדינות. השכיבו אותו בקרבת מוזיקה רגועה או ליד מכשיר בית פועל כמו שואב אבק או מדיח כלים. הרעש העקבי עשוי להפסיק את הבכי. נסו לקחת אותו לטיול בחוץ או לעשות לו אמבטיה - המים החמימים עשויים להרגיע גם כן.

 

  • תכשירים להקלה

בבתי המרקחת נמכרים תכשירים ללא מרשם רופא, שמבטיחים לסייע לתופעה, בעיקר באמצעות הקלה על גזים במערכת העיכול. תוכלו גם לנסות לתת לו אקמול אחת ל-4 שעות, אדוויל או נורופן (מגיל 3 חודשים) אחת ל-8 שעות, שעשויים לשכך כאב אפשרי.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

  • החליפו את הפורמולה

חלק מהמחקרים הראו כי שינוי בתחליף החלב לפורמולה על בסיס צמחי או פורמולה בעלת מרכיבים מפורקים יותר המסייעים לתהליך העיכול, עשוי להפחית את תסמיני הקוליק. תוכלו לנסות פורמולה המבוססת על תחליף סויה או פורמולות מפורקות דוגמת נוטרמיגן או פרוג'סטמיל. אם אי השקט נמשך לאחר שבוע, גשו לרופא.

 

  • חשד לרפלוקס

חלק מהתינוקות סובלים מתופעת ה"רפלוקס אזופגיאלי" שבו השסתום המפריד בין הקיבה לצינור הוושט המוליך אליה עדיין לא התפתח דיו. כתוצאה מכך, עולים רסיסי מיצי קיבה חומציים ביותר במעלה הוושט יחד עם החלב שנבלע. אצל מבוגרים, תופעה זו מתבטאת ב"צרבת". אצל תינוקות הסובלים מרפלוקס, התופעה גורמת לבכי עז או אי שקט, במיוחד סביב האכלות. במקרה כזה, מנסים טיפול בפורמולות "אנפאמיל AR" או "נוטרילון AR" ההופכות מוצקות (דמויות קוטג') בקיבה ואינן נפלטות במעלה הוושט, ובמקביל מוסיפים את התרופה לוסק (אומפראזול) או זנטק. במקרה שהתופעה נמשכת גם לאחר שבועיים-שלושה ללא הטבה, מחליט הרופא על בירור נוסף.

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

  • עצירות

מדובר באחת התופעות השכיחות ביותר הגורמות לכאבי בטן אצל תינוקות וילדים. בעבר עצירות הוגדרה אצל ילודים ותינוקות כאי מעבר צואה במשך מעל שבוע. אלא שבשנים האחרונות השתנתה ההגדרה והיא כוללת כל כאב במתן צואה או יציאות קשות שאינן אחת ליומיים-שלושה. במצב כזה, ניתן לסייע לתינוק באמצעות עגבניה מגורדת, הוספת שמן זית או שמן קנולה לפורמולה (בכמות של עד 10% מהבקבוק), ובמקרי הצורך הוספת אבקת פגלקס או נורמלקס פעם עד פעמיים ביממה למשך מספר שבועות.

 

  • דלקות וזיהומים

חלק מהבירור של אי שקט בלתי פוסק אצל תינוקות, כולל גם איתור של דלקות או זיהומים. אחת הסיבות השכיחות לאי שקט כזה כוללת דלקת אוזניים או לחץ מוגבר בתעלות האוזן. במקרה כזה ובכל מקרה של אי שקט ממושך, יש לתאם ביקורת אצל רופא אף אוזן גרון שיכול לבדוק לעומק את תעלות האוזן הצרות של תינוקות ואת תקינות עור התוף. אי שקט עלול להיגרם גם כתוצאה מדלקות אחרות בגוף ובמידת הצורך מפנה רופא הילדים לבדיקות דם, שתן, צואה או הדמיות כמו אולטרסאונד בטן.

 

  • חבלה או התעללות

בכל מקרה של אי שקט קיצוני אצל תינוקות, במיוחד כשהוא ממושך, יש לקחת בחשבון אפשרות של חבלה של התינוק או במקרים קשים יותר התעללות. במצב כזה, מתבצע בירור נרחב שכולל צילומי רנטגן, בדיקות דם, בדיקת קרקעית העין לאיתור אפשרי של דימומים נסתרים, או CT מוח.

 

הכותב הוא מומחה לרפואת ילדים, וכתב הבריאות של ynet

 

צפו: כך מטפלים בעצירות, אחד הגורמים העיקריים לכאבי הבטן

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אצל רוב התינוק התופעה חולפת אחרי 4 חודשים
צילום: shutterstock
מומלצים