שתף קטע נבחר

7 דרכים: איך תקטינו את הסיכוי שלכם לחלות בסרטן

למרות ההתקדמות הרבה בטיפול בסרטן, מדובר עדיין באחת המחלות הקטלניות של העולם המערבי. האונקולוג ד"ר רונן ברנר מביה"ח וולפסון, שירצה בכנס מודעות למניעת סרטן, מסביר איך 7 שינויים לא גדולים בהרגלי החיים עשויים להקטין בהרבה את הסיכוי שלכם לחלות במחלה

סרטן הוא הקטלן מספר אחת ברבות ממדינות העולם המערבי. בשנים האחרונות חלה התקדמות עצומה בידע וביכולת הטיפול בסרטן. הופיעו תרופות חדשות עם יעילות רבה ותופעות לוואי פחותות.

 

חולים במחלות סרטן, שבעבר לא היו ברי טיפול, שורדים היום שנים רבות וחלקם אף מחלימים. אבל גם במקרים היותר אופטימיים מדובר בהתמודדות קשה מאד עבור החולה וקרוביו.

  

קראו עוד

ישראל: 29,500 חולי סרטן בשנה; בפריפריה חולים יותר

כל המזונות שהוכחו מדעית כמפחיתי סיכון לסרטן

העתיד של הטיפול בסרטן: הכל על אימונותרפיה

 

האם ניתן להקטין מראש את הסיכוי לחלות בסרטן?

כמחצית ממקרי הסרטן ניתנים למניעה באמצעות שינויים לא מסובכים בהרגלי חיים.

 

כולנו מכירים אמנם את הסיפור הנפוץ על קרוב המשפחה בן ה-95 שמעשן 70 שנה, סובל ממשקל יתר, לא התעמל מעודו ובריא כמו שור, ואכן יש אנשים כאלה, אבל הם מיעוט קטן. אצל רובנו ייגרם נזק מצטבר וקשה מהרגלי חיים לא בריאים והסיכוי שלנו לחלות במחלות שונות וביניהן סרטן - יעלה מאד.

 

למשל, קשרים ברורים הודגמו בין הרגלי חיים ומחלות סרטן נפוצות וקטלניות כמו סרטן ריאה, מעי גס, ערמונית ושד. מחקר מדגים כי לחולים שלא עישנו, שלא היה להם משקל יתר, שעסקו בפעילות גופנית מעל 3.5 שעות ושצרכו דיאטה עשירה בירקות, התחלואה בסרטן ירדה לשליש.

 

מחקר אחר מדגים כי שמירה על משקל מומלץ, פעילות גופנית, דיאטה עתירת ירקות ופירות ודלה במוצרים מן החי ומיעוט צריכת אלכוהול, מקטין סיכון לסרטני המעי הגס, קיבה, שד, רחם, ריאה, כליה, כבד וושט.

 

1. הפסיקו לעשן

הסיבה לשליש ממקרי מוות מסרטן בארה"ב היא עישון. הוא מקצר חיים בכ-13 שנה בממוצע. מחצית מהמעשנים מתים ממחלות הקשורות לעישון ומעלה את הסיכון לסרטן ריאה פי 10-20. כמו גם ללוקמיה, סרטני ראש צואר, ושט, לבלב, כבד, קיבה, צואר רחם, כליה, מעי גס, שלפוחית.

 

חומרי השריפה שבעשן הם חומרים מסרטנים (קרצינוגנים). הפסקת עישון גורמת לשיפור משמעותי גם באנשים שעישנו שנים רבות ומביאה להקטנת הסיכון לחלות בסרטן ולמוות.

 

כיצד משנים: מפסיקים לעשן.

 

2. הפחיתו בבשר אדום או מעובד

משקל עודף קשור לכ-20% ממקרי הסרטן. לאנשים בעלי משקל תקין יש פחות סרטני ושט, קיבה, מעי גס, כבד, רחם, שחלה, כיס מרה, לבלב, כליה, בלוטת התריס ושד.

 

תזונה: קשה מאד לבדוק באופן יעיל. ולכן הממצאים האוביקטיביים לא חד משמעיים. יש נתונים חלשים לגבי הקשר בין צריכת שומנים גבוהה מן החי (בשר אדום וחלב) לסרטן הערמונית. מספר מחקרים הדגימו קשר בין ריבוי צריכת בשר אדום ובשר מעובד וסרטן מעי גס.

 

נמצאו קשרים בין תזונה עשירה בירקות ופירות והפחתת תמותה מסרטן מעי גס. קשרים חלשים בין צריכת עגבניות והפחתת תחלואה בסרטן ערמונית.

 

תוספי ויטמינים: לא הוכחה תועלת ברורה ובמקרים שלהלן הודגם נזק: עלייה בשכיחות סרטן בגברים שנטלו תוסף ויטמין E ביחס לפלצבו. נטילה במינונים גבוהים של בטא קרוטן גרמה לעלית שכיחות סרטן ריאה.

 

תזונה ים תיכונית: עתירת פירות, ירקות, אגוזים, דגים, שמן זית. שני מחקרים גדולים הראו ירידה בעלת משמעות בתחלואה בסרטן כשהדיאטה מכילה מרכיבים אלו.

 

כיצד משנים: אוכלים פחות בשר אדום, לא בשר מעובד, יותר מרכיבים של דיאטה ים תיכונית.

 

גמילה מעישון וירידה במשקל. הקטנת הסיכוי לחלות בסרטן (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
גמילה מעישון וירידה במשקל. הקטנת הסיכוי לחלות בסרטן(צילום: shutterstock)

 

3. הפחיתו חשיפה לשמש

סרטנים הקשורים לחשיפה לשמש הם סרטן תאי בסיס של העור, סרטן עור קשקשי ומלנומה. קרינת העל סגול מהשמש גורמת לשינויים גנטיים בתאי העור (מוטציות) ופוגעת במערכת החיסונית של העור וביכולת שלה להרוג תאי סרטן.

 

הסיכון לפיתוח סרטן עור קשור בכמות חשיפה מצטברת וגם לחשיפות חוזרות לעוצמת קרינה חזקה (כויות שמש).

 

כיצד משנים: הפחתת החשיפה לשמש במיוחד בשעות הבוקר המאוחרות והצהריים. חובשים כובע, בגדים מגינים, מורחים מסנני קרינה.

 

4. התחילו לזוז

בארה"ב מחצית מהאוכלוסיה אינם מתעמלת בקביעות ורבע אינה מתעמלת כלל. חוסר פעילות גופנית מעלה את הסיכון למוות מסרטן ב-5%. פעילות גופנית מפחיתה תמותה מסרטני מעי גס, כבד, לבלב, קיבה ושד.

 

מחקרים מראים כי לאנשים שמתאמנים באופן קבוע, בהשוואה לאלו שאינם מתאמנים, יש ירידה של כרבע ממקרי סרטן המעי גס.

 

כיצד משנים: מתחילים להתאמן. למתחילים מומלץ להתייעץ עם רופא המשפחה תחילה.

 

5. הפחיתו צריכת האלכוהול

באירופה צריכת אלכוהול קשורה לכ-10% ממקרי הסרטן בגברים ול-3% מהנשים.  קשורה בעיקר לסרטני ראש צואר, ושט, רקטום, שד.

 

מחקר גילה כי צריכת 10 גר' אלכוהול ליממה במשך 7.5 שנים, מעלה את הסיכון לחלות בסרטן ב-6%.

 

כיצד משנים: מפחיתים צריכת אלכוהול.

 

6. הימנעו מסקס לא מוגן

זיהום בווירוס הפפילומה -HPV –  עלול לגרום לסרטני צואר רחם, פי הטבעת וראש צוואר.

 

וירוסי הפטיטיס HCV ,HBV – עלול לגרום לסרטן כבד.

 

HIV – קשור לסרטני עור מסוימים ולימפומות.

 

מה עושים:

נמנעים מסקס לא מוגן, מחסנים כנגד HPV - החיסון מומלץ לנשים בגילאים 9-26 (הוכח כי טיפול תרופתי בזיהום בהפטיטיס B מקטין סיכון לסרטן)

 

7. היו ערים לזיהום ההליקובקטר פילורי

קשור בסרטן קיבה ולימפומה של הקיבה.

 

מה עושים: טיפול אנטיביוטי (ארדיקציה) כשמאובחן הליקובקטר פילורי.

 

הכותב הוא מנהל המכון לאונקולוגיה ב'וולפסון'. ביום שישי, ב-24 בפברואר ייערך בבית החולים וולפסון כנס מודעות לסרטן פתוח לקהל הרחב, במסגרתו ידברו רופאי בית החולים על הדרכים בהן תוכלו גם אתם להוריד את סיכוייכם ללקות בסרטן. הכניסה ללא תשלום - להרשמה כאן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
זה תלוי בכם. מניעה מסרטן
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים