שתף קטע נבחר

איראן חוגגת עוד זכייה באוסקר: "התשובה לטראמפ"

אשגר פרהדי, שב-2012 ניצח את "הערת שוליים" הישראלי, זכה שוב בפרס הסרט הזר. הממשלה בטהרן: "זו הבעת עמדה נגד צו המוסלמים של טראמפ, האיראנים מיצגים אלפי שנים של תרבות וציוויליזציה"

העם באיראן חוגג היום (ב') את הזכייה השנייה של הבמאי האיראני אשגר פרהדי באוסקר. באיראן משבחים גם את החלטתו של הבמאי להחרים את הטקס לאות מחאה נגד "צו המוסלמים" שבעזרתו ניסה נשיא ארה"ב החדש דונלד טראמפ למנוע מאזרחי איראן ומאזרחיהן של שש מדינות נוספות להיכנס לארה"ב.

 

פרהדי הודיע כי יחרים את הטקס עוד לפני שבית המשפט האמריקני השעה את הצו, והוא אמר כי לא יסכים להגיע גם אם יינתן לו אישור חריג להיכנס. סרטו של פרהדי, "הסוכן", נעשה בשבועות האחרונים סמל לזכויות המהגרים בארה"ב.

 

ששת המועמדים בקטגוריית הסרט הזר באוסקר פרסמו עוד לפני הטקס הודעה שבה גינו את האווירה הפנטית לדבריהם בארה"ב. הם הקדישו את הפרס לקידום "אחדות והבנה" – בלי קשר לשאלה מי יזכה בפרס.

אשגר פרהדי. "לעודד סובלנות דרך הסרטים" (צילום: AP) (צילום: AP)
אשגר פרהדי. "לעודד סובלנות דרך הסרטים"(צילום: AP)

אנושה אנסרי ופירוז נדרי מקבלים את הפרס בשמו של פרהדי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אנושה אנסרי ופירוז נדרי מקבלים את הפרס בשמו של פרהדי(צילום: AFP)

עבור פרהדי הייתה זו זכייה שנייה בפרס, אחרי שב-2012 גבר עם סרטו "פרידה" על הסרט הישראלי "הערת שוליים", שנחשב גם הוא מועמד מוביל. שר החוץ של איראן מוחמד זריף היום אמר כי הוא רואה בזכייה בפרס נקיטת עמדה נגד "צו המוסלמים" של טראמפ. "אני גאה בצוות של הסרט 'הסוכן' על זכייתו באוסקר ועל הבעת העמדה נגד צו המוסלמים", כתב בטוויטר. "האיראנים מייצגים תרבות וציוויליזציה זה אלפי שנים".

 

ערוצי הרדיו והטלוויזיה הממלכתיים של איראן דיווחו בקצרה על זכייתו של פרהדי. במגזין האיראני "בניפילם" נכתב: "טראמפ כנראה מעולם לא תיאר לעצמו איזו תרומה תהיה לצו המוסלמים שלו לסרטו של פרהדי". במגזין נכתב כי סביר להניח שהאיסור שהטיל טראמפ על כניסת אזרחים איראניים תרם לניצחון של "הסוכן".

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

אנסרי קוראת את מכתבו של פרהדי: "רציתי לכבד את עמי, אז לא באתי" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אנסרי קוראת את מכתבו של פרהדי: "רציתי לכבד את עמי, אז לא באתי"(צילום: AFP)

לאיראנים רבים נודע דבר ניצחונו של פרהדי מהרשתות החברתיות. "אני גאה בזה", כתב מהבוד שירבני, סטודנט למוזיקה בן 19. "זה ניפץ את עמדתו של נשיא ארה"ב נגד מדינות מוסלמיות. זה הראה שהעם האמריקני והאמנים האמריקנים מתנגדים למדיניות טראמפ".

 

דאבוד קזמי, בן 21, שלומד ציור, אמר: "הפרס הראה שטרמפ אינו יכול למנוע את ההזדהות של אישים בינלאומיים ושל אמנים, הזדהות שנוצרו בלי שום קשר לדת, גזע או לאום".

 

במקום פרהדי עלתה לנאום בטקס אנושה אנסרי, אסטרונאוטית איראנית-אמריקנית. היא קראה מכתב שכתב, ושבו אמר כי הסובלנות שיוצרי הסרטים יכולים לעודד נחוצה כיום יותר מבעבר. לאנסרי הצטרף על הבמה מנהל נאס"א לשעבר פירוז נדרי, גם איראני-אמריקני.

 

"אני מצטער שאני לא אתכם הלילה", כתב פרהדי. "היעדרותי נובעת מרצון לכבד את בני עמי ואת בני העם בשש מדינות אחרות שספגו יחס של חוסר כבוד בחוק הלא-אנושי האוסר כניסת מהגרים לארה"ב. חלוקת העולם ל'אנחנו' ו'אויבינו' יוצרת פחד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
נציגיו של פרהדי מקבלים את הפרס
צילום: AFP
מומלצים