שתף קטע נבחר

ההורים השכולים: "דורשים מנהיגות שלוקחת אחריות"

במכתב שניסחו ההורים לחללי צוק איתן הם ציינו כי "דו"ח המבקר מתאר כשלים רבים" ודרשו "יישום מלא של מסקנותיו". "אנחנו קוראים ללקיחת אחריות של כל מי שהיה שותף למבצע", חידדו. עשרות אימהות לחיילים שלחמו בעזה הפגינו מול הקריה: "לנהל מו"מ ולדאוג לעתיד"

 
 
ההורים השכולים דורשים "מנהיגות שלוקחת אחריות", אימהות ללוחמים קראו לממשלה "לקבל אחריות למחדלי הלחימה". על רקע פרסום דו"ח המבקר על מבצע צוק איתן הפגינו מול הקריה בתל אביב כ-50 אימהות לחיילים שנלחמו ברצועת עזה בקיץ 2014. "אנחנו דורשות מהממשלה לקבל אחריות על מחדלי הלחימה וכן לפנות גם לפתרונות מדיניים", אמרה מרילין סמדג'ה, מארגון "נשים עושות שלום". "מגיע לנו שייקחו אחריות ושיפסיקו עם ההאשמות הפוליטיות".
 
במליאה הקריא יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין מכתב שניסחו ההורים השכולים של חללי צוק איתן: "מקץ שנתיים וחצי, ולאחר המתנה ארוכה וקשה, זכינו לקבל את דו"ח המבקר. קיבלנו כעת לראשונה מסמך הבודק את האירועים שקדמו למלחמה ואת המלחמה עצמה, וזו חשיבות עצומה לנו המשפחות השכולות ולאזרחי המדינה .ההמתנה הייתה קשה, אך היא כאין וכאפס ביחס לדברים העולים מהדו"ח".
 
ההורים השכולים כתבו כי "דו"ח המבקר מתאר כשלים רבים בהתנהלות הקבינט, המל״ל, השב"כ והמוכנות למנהרות - שעליהם אף אחד לא לוקח אחריות ויש סכנה גדולה שיחזרו גם בעתיד. כאזרחים, עלינו לסמוך על ראש הממשלה, שר הביטחון, חברי הכנסת והממשלה בימי שלום ובימי מלחמה. חברי הכנסת, אתם אלה ששלחתם את בנינו לקרב, עליכם מוטלת החובה המוסרית להפקת הלקחים ויישומם".
 
"אנו דורשים יישום מלא של מסקנות הדו"ח וקוראים ללקיחת אחריות של כל מי שהיה שותף למלחמת צוק איתן", כתבו ההורים השכולים. "אנו דורשים להציג לציבור תכנית מדינית וצבאית לשינוי הנהלים וסדרי העדיפויות ולפתרון המצב הביטחוני עוד בטרם יהפוך האיום למלחמה הבאה. מגיעות לנו תשובות, מגיעה לנו מנהיגות שלוקחת אחריות".

 

שמואל לביא, אביו של סרן ליעד לביא ז"ל שנפל בצוק איתן אמר באולפן ynet: "אנחנו נשב בכל הישיבות, נעקוב אחרי החלטות, נוודא יישום ואם לא יהיה יישום – ישמעו מאיתנו. זה לא יהיה דבר שיעוף עם הרוח. שלחנו מכתב ליו"ר הכנסת שאותו הקריא בפני כל חברי הכנסת. כל ח"כ יצטרך להסתכל לנו בעיניים ונעקוב אחרי זה ונרדוף אותם עד שהדו"ח הזה ייושם. לא יעזור להם כלום, נעמוד עד שזה יתוקן".

 

על רקע פרסום דו"ח המבקר על מבצע צוק איתן הפגינו מול הקריה בתל אביב כ-50 אימהות לחיילים שנלחמו ברצועת עזה בקיץ 2014. "אנחנו דורשות מהממשלה לקבל אחריות על מחדלי הלחימה וכן לפנות גם לפתרונות מדיניים", אמרה מרילין סמדג'ה, אחת האימהות שהפגינו בתל אביב. "מגיע לנו שייקחו אחריות ושיפסיקו עם ההאשמות הפוליטיות".

 

"אני חושבת על המשפחות השכולות, כי יכולתי להיות בתוך המשפחות האלה", סיפרה סמדג'ה. "אני ציונית, אני תומכת במדינה שלי ובממשלה, אבל מה שהכי חשוב לי זה לדעת שהממשלה שלי עושה הכול לא רק כדי למנוע את הסבב הבא, אלא גם חושבת על אסטרטגיות ומקבלת החלטות נכונות".

הפגנת האימהות מול הקריה (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
הפגנת האימהות מול הקריה(צילום: מוטי קמחי)
 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

"מה שהכי מכעיס אותי זה שמתוך הדו"ח נגלה שההחלטות האלה לא התקבלו כמו שצריך, לא היה תיאום בין הקבינט לצבא", הוסיפה. "זה קבינט מדיני-ביטחוני, כלומר, צריך גם החלטות מדיניות. ביטחון זה הדבר הכי חשוב למדינה אבל ביטחון לא רק בא מהצבא. כשהבן שלי יצא מעזה הוא אמר: 'אני לא גיבור ואני לא פחדן, עשיתי מה שצריך לעשות, מה שהצבא מבקש ממני'. אני, כאזרחית, כאימא שלו, כאישה שאוהבת את המדינה, אני מבקשת מהממשלה שלי שתיקח החלטות נכונות. לא ייתכן שנרחיב כל פעם את המעגל הזה.

 

"מגיע לנו שתהיה אחריות ואני לא רוצה לשמוע יותר על האשמות הפוליטיות. אנחנו רוצים שתקבלו אחריות, שתקראו את הדו"ח היטב ותחשבו מה צריך לעשות להמשך. לכן אנחנו דורשות היום לשבת למו"מ, ולבדוק את הפתרונות המדיניים שיש".

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)
  

בדו"ח שפורסם היום נמצא שמידע משמעותי והכרחי שנדרש לשרי הקבינט לצורך קבלת החלטות מיטביות – דוגמת מידע על פעילות עוינת משמעותית ואסטרטגית שעמדה לצאת מרצועת עזה לעבר ישראל, על פערי מודיעין משמעותיים שהיו אז בגזרת רצועת עזה ועל מגבלות שהיו אז בתקיפות אוויריות ברצועת עזה – לא הובאו בפני השרים באופן מספק בדיונים שקדמו למבצע "צוק איתן". המבקר העיר כי מידע זה עמד לרשותם של נתניהו, יעלון, גנץ וראשי קהילת המודיעין – ראש אמ"ן לשעבר אביב כוכבי וראש השב"כ לשעבר יורם כהן.

 

"האמירות הכלליות שהיו בדיוני הקבינט לא שיקפו את חומרת איום המנהרות ההתקפיות והתפתחותן, כפי שהיו ידועות לראש הממשלה ולמערכת הביטחון", קבע המבקר, השופט בדימוס יוסף שפירא.

 

משפחתו של אורון שאול: "נתניהו ויעלון הפקירו, הסתירו וטייחו"

משפחתו של אורון שאול, חייל צה"ל שנקבע כי נהרג במבצע וגופתו נותרה בעזה, אמרו בתגובה לדו"ח המבקר: "הדו"ח מאשש את זעקתנו זה שנתיים וחצי שלעתים נשמעה כהזויה ולא מציאותית – ראש ממשלת ישראל ושר הביטחון לשעבר הפקירו, הסתירו וטייחו. כך היה בניהול המלחמה בעזה שנמשכה יותר מ-50 יום וכך היה בקביעה החפוזה והמנוגדת להלכה היהודית כי אורון חלל שמקום קבורתו לא נודע.

 

"קיווינו כי תהיה התייחסות בדו"ח גם להתנהלות ראש הממשלה, הקבינט ומערכת הביטחון בעת כניסת הכוחות הקרקעיים, דבר שהיה מציף התנהלות חמורה אף יותר של טיוח, הסתרה והישענות על מודיעין לקוי כפי שנחשף בפנינו כשביקשנו להבין מה עלה בגורלו של אורון.

 

"עוד קבע המבקר כי 'רק עוז רוחם, תושייתם ויוזמתם של המפקדים והחיילים אפשרו לצה"ל להילחם במרחב רווי המנהרות ברצועת עזה, לחתור למילוי משימתם... ולהגיע להישגים שהושגו במבצע זה'. ראש הממשלה מודע היטב לכך שערכים אלו של מפקדי ולוחמי צה"ל הם שהביאו להשגת היעדים בצוק איתן ועל כן אנו שבים ומדגישים בפני ראש הממשלה – אל תפקיר את סמ"ר אורון שאול, לוחם גולני, שנמצא בשבי חמאס".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
הפגנת אימהות הלוחמים מול הקריה
צילום: מוטי קמחי
מומלצים