5 מנופים, עשרות ליקויים
כתבנו התלווה לבדיקת פתע של בטיחות המנופים ב־4 אתרי בנייה בירושלים, והתוצאות היו עגומות ומפחידות: רישיונות ואישורים לא בתוקף, הנפת דוד ללא כיוון, סכנות התחשמלות וקריסה, והרשימה עוד ארוכה • כל האתרים הושבתו מיידית • ומה היו התירוצים?
רכב הפיקוח של משרד העבודה והרווחה הגיח אתמול בשעת בוקר מוקדמת לרחוב עמוס אתרי בנייה ומנופים בשכונת הר חומה בירושלים. עושה רושם שהפועלים, בעלי המקצוע ומנהלי העבודה קלטו מייד שהפשיטה קרובה – ובקבוצת הווטסאפ של המנופאים אפילו הפסיקו לכתוב "הפקחים באים" – אבל לא הצליחו לשנות ברגע האחרון את התמונה העגומה. התוצאה הייתה בלתי נמנעת: לכל 4 האתרים שנבדקו, בהם פעלו 5 מנופים, הוצאו צווי סגירה על ידי הפקח, בגלל רשימה ארוכה ומפחידה של ליקויים בסיסיים ומסוכנים.
את הבדיקות ערך שרון מזרחי, ראש צוות בטיחות לבנייה במחוז ירושלים, הכולל גם את אשדוד, קריית־גת, קריית־מלאכי, בית־שמש והסביבה. הוא אחראי ל־5,000 אתרי בנייה, ומעניין כמה מהם היו ממשיכים לעבוד כרגיל אילו הפיקוח היה הדוק ותכוף על ידי מספר גדול של פקחים. "פירסמנו מודעה לפקחים, אבל אף אחד לא נרשם בגלל התנאים הירודים והדרישות הגבוהות", מסביר מזרחי למה נשאר בודד במערכה במחוז שלו.
תוצאות הבדיקה, שנערכה ביוזמת "ממון", היו מפתיעות בהיקפן ובחומרתן. מזרחי לא היה צריך להתאמץ כדי למלא את רשימות הליקויים. בענף יש אמנם תעשייה שלמה של זיופי רישיונות (במחיר 200 שקל לרישיון), ומשרד הכלכלה מתכנן לעבור בשל כך לרישיונות פלסטיק, אולם לכל המנופאים שעברו באתרים שנבדקו היה רישיון בתוקף. עם זאת, אף אחד מהם לא הוכשר לבטיחות בגובה כמתחייב.
באתר של חברת "די.סי.", המקימה בהר חומה עשרות יחידות דיור, פועלים שני מנופים. ליקויים לא חסרו: לא נמצא במקום מנהל עבודה מוסמך, והמנוף הניף דוד ברזל ללא כיוון וללא מעניבן, מי שאמור לקשור את השלשלאות למנוף ולדוד. מהנדס ביצוע, שניהל בפועל את הפרויקט בעת הבדיקה, אמר: "אני לא חתום על האתר, לא רוצה אחריות על הראש".
אחד המנופאים, מנשה בצלאל, עובד כבר 36 שנה על עגורן. הפקח מצא שאין לו תעודת הדרכה בגובה וגם לא נעלי עבודה. המנופאי השני באתר גם הוא לא מחזיק בתעודה כזו. "לא ראינו פקחי עגורנים כבר שנתיים", אמר בצלאל, "רק כשנופל מנוף הם באים עם התקשורת". מזרחי הגיש לחברה צו הפסקת עבודה עד אשר יישלח מדריך לאתר. מהחברה נמסר שהנושא יטופל מיידית כדי לחדש את העבודות. מנהל העבודה מסר שהיה ביום מחלה.
האתר השני אליו הגיע מזרחי הוא של חברת "שלמה כהן". המנופאי משה אברינה, עם ותק של יותר מ־30 שנה, הורד מהמנוף. "מה זה הדרכה בגובה? ממתי יש דבר כזה?", הוא מחה, "בכל פעם משנים טפסים". וכאשר נבדק הטסט של המנוף התברר כי אין תוקף לתסקיר הבדיקה של אביזרי ההרמה שלו. המנופאי הסביר שהבודק אמר שלא צריך בדיקה תקופתית ושהכל בסדר. מזרחי טילפן לאותו בודק, והוא הכחיש.
בשורה התחתונה, צו הפסקת עבודה ניתן גם פה. יהודה סוויסה, מנהל העבודה באתר, אמר כי מיקסר יציקת ביטון נמצא בדרך, שהמנוף חייב לעבוד, והוסיף: "הלוואי שכל מקום עבודה יהיה מסודר כמונו". המשרד אכן נראה מסודר, כולל תרשימים על הקיר וקלסרים מהודקים, אבל המנוף לא פעל כדין.
עברנו לאתר של חברת "מיטל", שם המנופאי התחיל לעבוד יום קודם בלי תעודה בטיחות לגובה. "כל כמה ימים מתחלף כאן מנופאי", הסביר מנהל העבודה. נמצא גם כי בדיקת החשמלאי לא בתוקף בבדיקת חיבורי ההארקה בעגורן. מנהל העבודה, בלית ברירה, מיהר להתקשר לחברת כוח אדם ולהזמין מנופאי אחר.
האתר הרביעי והאחרון שנבדק שוכן בתלפיות מזרח – שם נבנה מגדל בן 8 קומות על ידי חברת "כוכב צורים", במסגרת פינוי־בינוי. למנופאי אין תעודת עבודה לגובה, והוא טוען ששכח אותה בבית. המנוף בתסקיר הבטיחות שלו מחויב מאז אוקטובר בהגבלה לסיבוב מול עמוד מתח גבוה, אבל הגבלה זו לא נעשתה. "יש חשש שייפגע עמוד חשמל שמשרת שכונה שלמה, ושהמנוף ייפגע תוך התנגשות בו, מה שיגרור אסון", הסביר מזרחי. בחברה התחננו שהעבודות יימשכו לפחות עד גמר היציקות. מזרחי ענה: "זה החיים שלכם, לא שלי", וסירב בעדינות. מנהל העבודה מסר בתגובה: "העניין יוסדר במיידית". כשנשאל מדוע חיכו מאוקטובר, לא הייתה לו תשובה.
שר העבודה והרווחה, חיים כץ, התייחס לממצאים: "התחום שהוזנח במשך שנים, המשאבים שעומדים לרשות מינהל הבטיחות ויכולתו להרתיע עברייני בטיחות, רחוקים מרחק רב מלתת מענה יסודי ומשמעותי. בחודשיים הקרובים אנו נראה שינויים בשטח עם כניסתם לתוקף של עיצומים שיטילו לראשונה אחריות אישית על יזמים ויאפשרו הטלת קנס כבד על כל הפרה. זאת לצד שילוב טכנולוגיה משוכללת בפיקוח, הרחבת שיתוף הפעולה עם הרשויות המקומיות ושיפור דרמטי בתנאי העסקת המפקחים שיסייעו באיוש תקנים קיימים ונוספים".
כץ פועל, בשיתוף פעולה עם הרשויות המקומיות, למצב בו את אכיפת הצווים יוכלו לבצע גם צוותי הפיקוח העירוניים ברשויות המקומיות, וכן שבמקרה של הפרת הצו על ידי הקבלן תוכל הרשות לפעול להתליית היתר הבנייה.
במשרד העבודה גם ביקשו ממשרד התחבורה ליצור סטנדרט שיקשה על זיוף רישיונות עגורנאים וגם מתכוונים ליצור מאגר בכל אתרי הבנייה עם תמונות מנופאים מורשים. בנוסף, יש כוונה לחייב התקנת מד־רוח על העגורנים.
השבוע היה אמור להיחתם הסכם בטיחות ראשון מסוגו, שיצורף להסכמי העבודה, בין התאחדות בוני הארץ, ועד המנופאים וההסתדרות. מתברר כי גם אם הקבלנים וההסתדרות יגיעו להסכם כזה, הבעיה טמונה לא פעם במנופאים ובמנהליהם בשטח, שמזלזלים בכללי בטיחות, כאשר אמצעי האכיפה שואפים לאפס.
ממצאי בדיקת ממון

