שתף קטע נבחר

שום וחמוציות: הטיפול היעיל בדלקת בדרכי השתן

מעל 60 אחוזים מהנשים יסבלו בשלב מסוים מדלקת בדרכי השתן במהלך החיים. אילו גורמים מגבירים את הסיכון לזיהום בשלפוחית השתן, כיצד ניתן למנוע את הזיהום הדלקתי וכיצד מומלץ לטפל? נטורופתית ממליצה

דלקת בדרכי השתן נוצרת בדרך כלל כתוצאה מזיהום חיידקי ותוקפת למעלה מ-60% מאוכלוסיית הנשים במהלך חייהן (נשים סוכרתיות, נשים בהיריון ונשים בגיל המעבר חשופות יותר לדלקות במערכת השתן). על אף שהדלקת נפוצה יותר בקרב נשים, גם גברים נמצאים בסכנת הידבקות וגם הם נדרשים לטיפול מהיר ברגע שמופיעים הסימנים הראשונים.

 

גם בחורף שעומד בפני סיום, נשים נוטות לפתח יותר זיהומים בדרכי השתן. בעיקר בשל העובדה שבחורף יש ירידה ברמות הוויטמינים D ו-C החיוניים לפעילות תקינה של מערכת החיסון.

 

בנוסף לכך, הקור עצמו מחליש את פעילות מערכת החיסון ונוצרת עמידות נמוכה יותר של הגוף מפני זיהומים מוגברים. מה גם ששותים פחות בגלל הטמפרטורות הצונחות ושתיית נוזלים חיונית לשטיפת הכליות והשלפוחית מחיידקים פנימיים. בנוסף, שתייה מופחתת מעלה את השרשת החיידקים בדופן השלפוחית.

 

מלבד היותו פסולת המופרשת מהגוף, השתן משמש כסממן להימצאות חיידקים דלקתיים בגוף. שינוי צבעו (כהה מהרגיל), ריח חריף, תחושת צריבה בעת הטלתו, תחושת דחיפות במתן שתן וזיהוי דם בשתן, הם סימנים שצריכים להדליק "נורה אדומה" ולהעיד על דלקת אפשרית בדרכי השתן.

 

קראו עוד:

ההשפעות המזיקות של דלקת בנרתיק שלא חשבת עליהן

דלקת בדרכי שתן: מיץ חמוציות באמת עוזר?

 

במרבית המקרים מקור הזיהום בדרכי השתן הוא בחיידקים מסוג E. coli (אי קולי), הנודדים מפי הטבעת או מהפרשות וגינליות אל תוך השופכה – ומשם אל שלפוחית השתן.

 

הזנחת הטיפול עלולה להיות מסוכנת עם הפיכת הזיהום לכרוני, ותוך הידרדרות בתפקוד הכלייתי הסכנה מגיעה עד כדי אי-ספיקת כליות.

 

בתגובה, מפעיל הגוף מספר מנגנוני הגנה על דרכי השתן. העיקרי שבהם הוא השתן עצמו – הטלת השתן שוטפת החוצה את החיידקים הפתוגניים ומונעת את היצמדותם על דופנות דרכי השתן. בנוסף, דרגת ה-pH החומצית של השתן מעכבת את התפתחותם של מרבית סוגי הפתוגניים.

 

שתיים מים מפחיתה הסיכון לדלקת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שתיים מים מפחיתה הסיכון לדלקת(צילום: shutterstock)

 

סימנים לדלקת בדרכי השתן

דלקת בדרכי השתן מאופיינת בשלל תסמינים, ביניהם:

צריבה וכאב בעת הטלת שתן, צבע שתן כהה, תכיפות בהטלת שתן, הטלת שתן מספר פעמים בלילה, הופעת דם בשתן, כאבי בטן, כאבי גב, עלייה בחום הגוף ואף רגישות יתר באזור המותניים. במידה שהתגלתה סטייה בספירת כדוריות הדם הלבנות, מדובר ככל הנראה במעורבות של הכליות בדלקת.

 

אילו גורמים מגבירים את הסיכון לזיהום בשלפוחית השתן?

אבנים בכליות (עלולות לחסום את מעבר השתן וליצור דלקת)

פגם מולד במבנה מערכת השתן

תקופת היריון (מעלה את הסיכון ב-50%)

התאפקות ממושכת בהטלת שתן

חולשה של המערכת החיסונית

קיום יחסי מין

התקן דיאפרגמה

חוסר איזון הורמונלי

מצבי מתח (סטרס)

 

מניעה, תזונה נכונה ותרופות

הקפדה על היגיינה נאותה, הטלת שתן לאחר מגע מיני והימנעות מהתאפקות עשויות לצמצם התפתחות דלקת בדרכי השתן. בתוך כך, חשוב מאוד להרבות בשתייה שתגביר את הצורך בהטלת שתן ותשטוף החוצה את החיידקים מדרכי השתן. כתזונה מונעת, רצוי להימנע מצריכת סוכר לבן ומפחמימות מזוקקות – רכיבים אלה מחלישים את תנגודת הגוף למזהמים ומעודדים התרבות חיידקים פתוגניים.

 

חשוב מאוד להקדים ולטפל בדלקת בדרכי השתן מיד עם הופעת אחד התסמינים. מומלץ להיבדק בהקדם אצל רופא – ולאחר ביצוע בדיקת שתן כללית ובדיקת שתן לתרבית חיידקים, ייקבע הטיפול האנטיביוטי הראוי.

 

על פי רוב, אנטיביוטיקה משמשת כטיפול תרופתי מקובל לזיהומים כרוניים. עם זאת, קיימת במעיים ובנרתיק אוכלוסיית חיידקים פרוביוטיים ידידותיים הרגישים גם הם לאנטיביוטיקה.

 

שימוש באנטיביוטיקה יכול להביא לעיתים לחוסר איזון של חיידקים אלו. על מנת לשמור על היגיינת מערכת העיכול, המין והשתן חשוב ליטול במקביל לאנטיביוטיקה תוסף פרוביוטי המכיל מינון גבוה של חיידקים פרוביוטיים.

 

הפרוביוטיקה מגבירה ומחזקת את אוכלוסיית חיידקי המעיים הידידותיים, ומסייעת לגוף להתמודד עם תופעות הלוואי של האנטיביוטיקה. מומלץ לצרוך פרוביוטיקה ייעודית למניעת זיהומים בנרתיק ובמערכת השתן.

 

הקרבה האנטומית שבין מערכת המין והשתן הופכת את הזיהומים בנרתיק ובדרכי השתן לזמינים עבור שתי המערכות לחוד וביחד. החיידקים שבפרוביוטיקה מחזקים את מערכת החיסון, מונעים את התפתחותם ושגשוגם של זני חיידקים שונים, מונעים מעבר זיהום ממערכת אחת לשנייה, מאזנים את מערכת העיכול ושומרים על תפקודה התקין ומאזנים את פלורת החיידקים הטובים במעי ובנרתיק.

 

תוספים מומלצים לטיפול יעיל בדלקת בדרכי השתן:

 

פרוביוטיקה

הפרוביוטיקה חיונית לדלקות בדרכי השתן בשני מישורים:

ראשית, דלקת נגרמת עקב זיהום חיידקי כאשר ב-80% מהמקרים מדובר על זיהום של חיידק המעיים אי קולי שהתמקם בנרתיק על חשבון מקומם של החיידקים הידידותיים.

 

מחקרים חדשים הראו כי לתוספת של חיידקי פרוביוטיקה יכולת בלימת החיידק והשפעותיו המזיקות וכתוצאה מניעת דלקות חוזרות בדרכי השתן.

 

שנית, טיפול שכיח למדי במצבי דלקת בדרכי השתן הוא במתן אנטיביוטיקה , מחקרים רבים הוכיחו את החשיבות של מתן פרוביוטיקה למניעת הנזקים של האנטיביוטיקה ולשיקום פלורת החיידקים הטובים במעיים ובנרתיק לאחר השימוש בה.

 

מונעות היצמדותו של חיידק האי קולי לרירית דרכי השתן. חמוציות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מונעות היצמדותו של חיידק האי קולי לרירית דרכי השתן. חמוציות(צילום: shutterstock)

 

חמוציות

חמוציות הן כלי חשוב בהתמודדות עם דלקות בדרכי השתן כיוון שביכולתן למנוע את היצמדותו של אותו מחולל ידוע חיידק האי קולי לרירית דרכי השתן, להפריש אותו החוצה מן הגוף ובכך למנוע דלקת.

 

שום

השום ידוע ביכולתו לסייע לגוף בהתמודדות עם זיהומים שונים: ויראליים, חיידקיים ופטרייתיים. מחקרים מדגימים את יעילותו הרבה של השום במניעה של מחלות זיהומיות שונות ובהן: הצטננות, שפעת, הרפס סימפלקס, זיהומי גרון, דלקות אוזניים, סינוסיטיס, ברונכיטיס ודלקות ריאה.

 

לשום יכולת חשובה במניעה וטיפול בזיהומים פרזיטיים של דרכי העיכול ומערכת המין והשתן: תולעים, פטריות, קנדידה וחיידקים כגון E.Coli ו-הליקובקטר פילורי שאתר הפעילות העיקרי שלהם הינו מערכת העיכול ומערכת השתן.

 

כדאי להשתמש בשום לחיזוק כללי של מערכת החיסון ולטיפול בזיהומים חוזרים ועקשניים כמו דלקות חוזרות ונשנות במערכת השתן.

 

הכותבת היא נטורופתית בכירה בחברת הוויטמינים סולגאר וסופהרב

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הזנחת הטיפול עלולה לסכן את הכליות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים