"זרקו אותי באמצע הכביש": עדויות מהמבצע נגד הזנות בדרום ת"א
מבצע "כחול משולב" של המשטרה נועד "לנקות" את אזור התחנה המרכזית הישנה בעיר, אך נשים במעגל הזנות מדווחות כי מצאו את עצמן עם הבטחות שווא על מחסה ומזון, זרוקות בכבישים - ולבסוף שבות למקום שממנו סולקו: "אין לנו לאן ללכת". המשטרה: "נשים בודדות פונו לאזור חולון לבקשתן"
"במקום לעזור לנו – מכים אותנו ומגרשים אותנו ממקום למקום כמו חיות". בתחילת החודש שעבר יצא לפועל המבצע המשטרתי "כחול משולב", שנועד למגר את מוקדי הפשע במתחם התחנה המרכזית הישנה בדרום תל אביב. אך נשים רבות במצב של זנות, שחוו לטענתן אלימות והזנחה מצד המשטרה והרשויות במסגרת המבצע, מצאו את עצמן נטושות בערים אחרות, וחוזרות שוב, חרף איומים, לאזור שממנו סולקו. לפי חלק מהעדויות, לנשים הובטח כי יילקחו למקום מחסה שבו יוכלו לנוח ולאכול, אף לבסוף הן נזרקות בצמתים בערים אחרות ואף באמצע הכביש – הכול רק כדי שלא יחזרו לרחובות שהיו ביתן בשנים האחרונות.
"הדלת של החדר שלי הייתה פתוחה. פתאום פרצו אליי לחדר שוטרים והתחילו לחפש עליי סמים ולעשות חיפוש בחדר", סיפרה א', אישה מבוגרת במצב של זנות, שפועלת מתוך חדר זעיר באזור התחנה מרכזית הישנה. "אחרי שלא מצאו כלום, העלו אותי בכוח לניידת משטרה והורידו אותי בצומת חולון. השוטרים הזהירו אותי לא לחזור לאזור התחנה המרכזית הישנה וגם קיבלתי מכות מהשוטרים".
אך האירוע לא הרתיע את א', שנאלצה לשוב לאזור שממנו הורחקה. "לאן אני אלך? העמיסו אותי כמו בקר וזרקו אותי באמצע הכביש. אני מתכננת לתבוע את השוטרים על האלימות".
"אומרים שייקחו לאכול ולנוח – וזורקים באמצע הכביש"
כמעט לכל עיר גדולה בעולם יש את אזור הדמדומים שלה, אזור שהוא לרוב עזוב וחוקי המדינה והמוסר בו הם בגדר המלצה בלבד. בתל אביב האזור הזה מתנקז למקום שבו עד שנת 1993 פעל אחד המרכזים המסחריים הגדולים והידועים ביותר בישראל – "התחנה המרכזית הישנה". על חורבות החניונים הנטושים, בתי העסק השוממים והבתים המתפוררים החלה להתפתח העיר התחתית - סוחרי סמים, נרקומנים, זונות והומלסים הפכו לדיירים הקבועים בחלק מהסמטאות האפלות. האנשים של המקום הכי נמוך בתל אביב מנהלים אורח חיים אכזרי ואלים ומלא בכאב וסבל אנושי.
המוקד האכזרי הזה משתנה בכל כמה שנים, בהתאם להתפתחות העיר, וקשור גם לעליית מחירי הנדל"ן. באזור התחנה המרכזית הישנה מתוכנן שינוי מסיבי, שמלווה בין היתר במבצע נרחב שהחל לאחרונה לגירוש אוכלוסיית הזונות, סוחרי הסמים והנרקומנים.
ש' היא טרנסג'נדרית מבוגרת שסימני אלימות מכסים את פניה. היא דיירת רחוב במצב של זנות, ומספרת כי המשטרה תפסה אותה, העמיסה אותה לניידת וגירשה אותה מדרום תל אביב. "פתאום באו שוטרים, הקיפו אותי, הבטיחו לי שייקחו אותי לדירה לשיקום, שנקבל אוכל, והעלו אותי לניידת", סיפרה. "פתאום עצרו באמצע שום מקום, וזרקו אותי מהניידת. השוטר אמר לי לא לחזור לתחנה המרכזית, ואם אחזור אקבל צו הרחקה".
גם ש', בדומה ל-א' הבהירה כי לא היו לה ברירות רבות אלא לחזור לאותו מקום. "מה אפשר לעשות? לאן אני אלך? אני עובדת ברחוב וחיה ברחוב. אתה רואה שחזרתי. אני בן אדם. במקום לעזור לי – הם מגרשים אותי ממקום למקום כמו חיה".
"במקום לעזור ולשקם – מגרשים כמו בקר, כמו חפץ"
הקרימינולוגית שני נרדימון, מנהלת פרויקט "הלב 24/7" – יוזמה לטיפול ומניעת ניצול מיני מסחרי בקרב בני נוער וצעירים – נמצאת בקשר קבוע עם הנשים של אזור התחנה המרכזית הישנה, ומספרת על הפחד ועל תחושת הפגיעות וההשפלה שחוו נשים במצב של זנות לאחר שגורשו לטענתן ברמייה על ידי המשטרה.
"הבנות מתקשרות אליי ומספרות שבאו אליהן שוטרים והציעו להן לנוח בבית מלון ולקבל אוכל", סיפרה. "לאחר שעתיים מסתבר שהורידו אותן בצומת חולון, צומת אזור, צומת גלילות ואפילו באמצע כביש 1, זרקו אותן בכביש והזהירו אותן לא לחזור לתחנה בדרום תל אביב. המבצע המשטרתי לא הצליח, כי אחרי שעתיים כל הבנות חזרו לאותו המקום. זה מאוד מכעיס, במקום לעזור לבנות ולנסות לשקם אותן – גירשו אותן כמו בקר, כמו חפץ, ממש טרנספר מדרום תל אביב".
יעל גור, עובדת סוציאלית ומנהלת מרפאת לוינסקי של משרד הבריאות שמפעילה מרפאה ניידת לנשים במעגל הזנות, סיפרה כי בעקבות תהליכי הבנייה העירוניים, אחת לכמה שנים מעבירים נשים במצב של זנות ממקום למקום. "לפני 15 שנה העבירו נשים מאזור תל ברוך לאזור הבורסה ברמת גן, משם לאזור הגשר של התחנה המרכזית החדשה, משם לאזור רחוב פין באזור תחנה המרכזית הישנה ולאחר שהמבנה נהרס, הפעילות עברה לאזור סמטת עכו", אמרה.
גור הוסיפה כי בעקבות המבצע המשטרתי ל"ניקוי" אזור התחנה המרכזית הישנה, התגברה הפעילות של זנות הרחוב באזורים אחרים ברחבי הארץ, לרבות בצומת ביל"ו שליד רחובות, צומת הקרח ברמלה ושטח המוסכים באזור התעשייה ביישוב אזור.
נרדימון סיפרה כי "טרנספר" דומה לנשים במצב של זנות התבצע לפני כמה שנים מדרום תל אביב לאזור התעשייה בחולון. "המשטרה פעלה במבצע לגירוש הנשים מרחוב הר ציון בדרום תל אביב, אזור המוכר כזירת זנות", אמרה. "המשטרה הוציאה צווי הרחקה לנשים והן עברו לרחוב הפלג באזור התעשייה בחולון. כמובן שזה לא פתר את הבעיה. לפני כשנה משטרת חולון ועיריית חולון גירשו את הבנות בחזרה לדרום תל אביב. וככה הן עוברות מתל אביב לחולון. כל פעם עירייה אחרת מעבירה אותן ממקום למקום. זה לא הפתרון, צריך שיקום ותהליכים אחרים ולא לזרוק אותן למקום אחר".
המשטרה: המבצע נעשה מתוך אכפתיות לאלו הזקוקות לסיוע
ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "בתחילת החודש התקיים באזור התחנה המרכזית הישנה בתל אביב מבצע משולב של המשטרה והעירייה שמטרתו הגברת הביטחון ואיכות החיים של התושבים המתגוררים באזור, בעלי העסקים ועוברי אורח. הפעילות התמקדה במעצר סוחרי סמים ובטיפול בנרקומנים ובדרי הרחוב, שלהם הציעו גורמי הרווחה שיקום ושהייה במקום מוסדר.
"כמה נשים בודדות פונו לאזור חולון לבקשתן כדי להגיע לביתן, זאת לאחר שסירבו לקחת חלק בהליך השיקום שהוצע להן. דווקא מתוך אכפתיות לאוכלוסיות אלה הזקוקות לסיוע ותמיכה, התבצעה הפעילות במשולב עם גורמי הרווחה, בכדי לספק מקומות מתאימים ומענה ראוי לקליטה ושיקום".
מעיריית תל אביב יפו נמסר בתגובה: "בניגוד לנטען, העירייה לא עוסקת בהעברת מוקדי זנות. הטיפול בצד הפלילי של התופעה מצוי בסמכותה של משטרת ישראל, וגורמי הרווחה העירוניים מעניקים טיפול ושיקום לנפגעי הסמים והזנות. העירייה אינה מבצעת התחדשות עירונית כדי להדיר אוכלוסייה או תופעות, אלא כחלק מהתפתחות תכנונית לרווחת הציבור.
"נוסיף כי העירייה מפעילה באופן שוטף, באמצעות תקציבי משרד הרווחה, מערך טיפולי לנשים במעגל הזנות. המערך כולל רצף של שירותי טיפול, ליווי סוציאלי ושיקום, ומעמיד לרשותן דירת חירום לנשים, מוקד טלפוני 24/7, הוסטל שיקומי ומרכז יום לנשים המביעות רצון להשתקם. בנוסף, צוות המערך יוצא לסיורים יזומים וקבועים בזירות הזנות בעיר ומציע את השירות והטיפול במסגרות הקיימות בעיר".
מעיריית חולון נמסר בתגובה: "הנושא כולו, מתחילתו ועד סופו, באחריות משטרת ישראל ולא עיריית חולון. לעיריית חולון אין לה שום קשר לכך".