שתף קטע נבחר

יום האישה: נשים פונות יותר לרופאים, דיאטנים וגמילה מעישון

מסקירת נתונים של "כללית שירותי בריאות" עולה כי כמעט בכל תחומי צריכת שירותי בריאות, בהם ביקורים אצל רופאי משפחה, קבלת שירותי תזונה וגמילה מעישון, נשים עולות במספרן על גברים. הפערים המגדריים מצטמצמים ככל שהגילאים עולים

לרגל יום האישה הבינלאומי, "כללית שירותי בריאות" מפרסמת נתונים על ההבדלים בין גברים לנשים בכל הנוגע לצריכת שירותי בריאות. המספרים שמתפרסמים מבוססים על ניתוח מאגר נתונים ממוחשב של מטופלי הכללית (שמהווים כמחצית מהישראלים) בגילאי 18 ומעלה, בשנת 2016.

 

פניות לרופאי משפחה

מניתוח נתונים של כל קבוצות הגיל מגיל 18 ומעלה עולה כי במהלך 2016 נשים פנו כ-6.3 פעמים  בממוצע לרופאי המשפחה בעוד גברים פנו כ- 5.4 פעמים בממוצע, הבדל של 17% בין שני המינים. כאשר בוחנים את קבוצות הגיל רואים שככל שעולים בשנים, הפער בין המינים במספר הביקורים אצל רופאי משפחה מצטמצם. בגילאי 18-44 הפער בביקורים לנפש היה כמעט 50% לטובת נשים; בגילאי 64-45 הפער מצטמצם עד לכ-20%; בגילאי 65 ומעלה הפער כמעט אפסי ועומד על 0.3% בלבד.

 

פניות לרופאי עיניים

במהלך 2016 נרשמו ב"כללית" יותר ממיליון ביקורים אצל רופאי עיניים בגילאים 18 ומעלה, עם פער של כ-18.5% לטובת הנשים. מתוך 900 אלף פניות לרופאי עור, נשים ביקרו ב-10% יותר מגברים. 6.5% יותר נשים פנו לאורתופדים, ורק בתחום האף-אוזן-גרון נרשם פער לטובת הגברים - 1.3% יותר ביקורים מאשר נשים.

 

 (אינפוגרפיקה: יונית שנהב) (אינפוגרפיקה: יונית שנהב)
(אינפוגרפיקה: יונית שנהב)

 

פניות לשירותי תזונה ודיאטה

בתחום השמנת היתר, ישראל מדורגת במקום גבוה במדינות ה-OECD (המדינות המפותחות). מנתוני "כללית" לשנת 2016 עולה כי בפניות לשירותי תזונה ודיאטה קיים, בכל קבוצות הגיל, פער ממוצע של כ-50% לטובת הנשים. עוד עולה כי נרשמו 309,000 מפגשים עם יועצי תזונה ודיאטה במרפאות הקהילה. מחתך הגילאים עולה כי בגילאי 44-18 קיים פער של 135% בפניות נשים ביחס לגברים. בגילאי 46-45 הפער מצטמצם ל-70%, ובגילאי 65 ומעלה הפער בין שני המינים כמעט מתבטל, ועומד על כ-3.2% בלבד.

 

ספירות דם שגרתיות

מניתוח הנתונים עולה כי במהלך 2016 בוצעו בסה"כ 4.3 מיליון בדיקות ספירת דם שגרתיות, ונשים ביצעו 30% יותר בדיקות דם ביחס לגברים. מבחינת חתכי גילאים, עולה כי בגילאי 44-18, גילאי הפריון, נשים מבצעות בדיקות דם בפער של כ-150% יותר מגברים, ובגילאי 64-45 הפער מצטמצם ל-9%. בגילאי 65 ומעלה המגמה מתהפכת: גברים בקבוצת גיל זו מבצעים יותר בדיקות דם מנשים בפער של 10%.

 

פניות למיון כירורגי ופנימי

מבדיקת פניות למיון כירורגי ופנימי עולה כי נרשמו 701,000 ביקורים, ושגברים בכל הגילאים פנו ב-20% יותר מנשים.

 

הפסקת עישון

מסיכום נתונים של חמש השנים האחרונות בקרב גילאי 18 ומעלה עולה כי כ-95,000 איש דיווחו על הפסקת עישון. מתוך כלל המעשנים הנשאלים, 19% מהנשים דיווחו על הפסקת עישון לעומת 13% מכלל המעשנים הגברים.

 

פרשנות: נשים הן "שרות הבריאות" של המשפחה

"נשים משמשות לרוב כ'שרות הבריאות' של המשפחה, והן פונות לרופאי המשפחה גם עבור הבעל, הילדים וההורים שלהן", הסבירה ד"ר שלומית שדמון, מומחית ברפואת המשפחה ובריאות האישה, מנהלת מרפאת שירותי בריאות כללית בדרום תל אביב."נוסיף על כך את העובדה שתוחלת החיים של נשים גבוהה יותר והן חולות יותר מגברים במחלות כמו סוכרת, יתר לחץ דם, אוסטאופרוזיס, מחלות פרקים ועוד, ולכן פניותיהן לרופאי משפחה רבות יותר".

 

את הפער שנמצא ל"טובת" הגברים בפניות למיון, מסבירה ד"ר שדמון בהבדל מגדרי התנהגותי. "כאשר אישה חשה ברע היא נוטה לדחות את הפנייה לסיוע או מבטלת את התחושות, בעוד גברים יותר ערניים ופונים מהר יותר לקבלת סיוע".

 

ד"ר שדמון מוסיפה כי "הפער בפניות לייעוץ תזונה ודיאטה אינו מפתיע, שכן דימוי גוף הוא משמעותי יותר בקרב נשים מאשר בגברים. הן נוטות לסבול יותר מגברים מהפרעות אכילה ופונות יותר לייעוץ בתחום זה. באשר לבדיקות ספירת דם, נשים צעירות יותר אנמיות (חוסר ברזל) מגברים, על רקע מחזור חודשי, לידות, הריונות והרגלי תזונה ולכן נבדקות יותר.

 

ההצלחה בגמילה מעישון יכולה להיות מוסברת בכך שנשים מבינות שהעישון מזיק לא רק להן אלא גם לבני המשפחה, דבר המוסיף למוטיבציה שלהן להיגמל מעישון".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הנשים דואגות יותר לבריאות המשפחה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים