שתף קטע נבחר

נסגרה יחידת "הטיל הסודי" של צה"ל: צפו בתיעוד מההצלחות המבצעיות

עם סגירת יחידת מיתר שהפעילה את טיל התמוז בחיל התותחנים והמעבר לאמצעי לחימה מתקדמים יותר - קבלו הצצה לכמה פגיעות במטרה, וגם להסטת הטיל ברגע האחרון לאחר שהמפעיל זיהה פלסטינית בחלון

 

 

 

אחרי 30 שנות פעילות, צה"ל השלים את סגירת גדוד "מיתר". בחיל התותחנים ערכו לאחרונה עצרת לציון סוף פעילותו של הגדוד, שלוחמיו היו אחראים על הפעלת הטיל היבשתי האלקטרו-אופטי תמוז. הטיל המדויק מתוצרת רפאל נכנס לפעילות מבצעית בשנת 1986 ויועד תחילה לפגוע בטנקים ובנגמ"שים בזירות השונות. בחלוף השנים, עם הפחתת האיום הצבאי על מדינת ישראל, הוא הוסב והותאם ללחימה נגד מטרות טרור, דוגמת חוליות נ"ט ומבני אויב.

 

עד לשנת 2011 נחשבה היחידה והטיל שלה  - שמשוגר מ"פרא", טנק ישן שעליו הותקנו הטילים - למסווגת, ומערכת הביטחון אסרה לפרסם את דבר קיומה. בשנה האחרונה הוחלט, חרף מחלוקות פנימיות בצבא, לסגור את היחידה, על אף שקצינים לא מעטים סברו שהשימוש המבצעי ביחידה, חרף אילוצי כח אדם, יכול להיות רלבנטי גם בשנים הקרובות. במקביל שודרגו או הוקמו בחיל התותחנים יחידות נוספות, דוגמת גדוד הרומח החדש יחסית, שהרקטה המדויקת שלו נחשפה ב-ynet לפני כשנתיים.

מפעיל הטיל זיהה פלסטינית בחלון הבית והסיט את הטיל ממסלולו  ()
מפעיל הטיל זיהה פלסטינית בחלון הבית והסיט את הטיל ממסלולו

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

החלון על הכוונת ()
החלון על הכוונת

הטיל מתקרב למטרה ()
הטיל מתקרב למטרה
רגע הפגיעה ()
רגע הפגיעה

טילי התמוז בצה"ל ימשיכו להיות בזמינות מבצעית ולוחמי "מיתר" פוזרו בחודשים האחרונים בין יחידות חיל התותחנים. טיל התמוז עבר שדרוגים במהלך השנים וכיום מופעל בגרסתו החמישית, עם טווחי ירי של עד 30 ק"מ (לפי היצרנית רפאל). לצבא הדרום קוריאני נמכר התמוז על גבי פלטפורמה של טנדר פורד שנושא משגרים קלים. "היחידה הורכבה מלוחמים ומפקדים מצויינים אבל לצערי היא נסגרה. מדובר בחלק מארגון מחדש של סדר הכוחות בצבא וחידוש אמצעי הלחימה", אומר קצין בכיר בחיל התותחנים, "הכנסנו אמצעים חדשים שונים, בהם מכ"מים טקטיים".

 

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

ירי טיל תמוז במהלך אימון בשנה שעברה (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
ירי טיל תמוז במהלך אימון בשנה שעברה(צילום: דובר צה"ל)

 

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

רכבים משוריינים של גדוד מיתר, שהפעיל את התמוז (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
רכבים משוריינים של גדוד מיתר, שהפעיל את התמוז(צילום: דובר צה"ל)

בחלוף השנים היחידה צברה יותר מ-1,000 הפעלות מבצעיות של הטיל תמוז, עשרות מהן בשנים האחרונות, נגד מטרות של הצבא הסורי ברמת הגולן, בתגובה על זליגות רקטות ופצמ"רים לשטח ישראל. ההפעלה המבצעית הראשונה של התמוז נרשמה במלחמת לבנון השנייה ב 2006. סרטון עם ביצועים מבצעיים של טיל התמוז מהעבר, שטרם פורסמו בתקשורת, חושף את ייחודיות אמצעי הלחימה הזה: היכולת לנהג ולשלוט בטיל עד לרגע האחרון, תוך צפייה במטרה במהלך המעוף. במבצע צוק איתן שוגר הטיל לעבר בית עם מחבלים ברצועת עזה. בשניות האחרונות לפני הפגיעה במטרה זיהו הלוחמים אישה פלסטינית בחלון המבנה, ולכן הסיטו את הטיל ומנעו פגיעה באישה. בסך הכל שוגרו כ-400 טילי תמוז למטרות טרור ברצועת עזה בקיץ 2014.

 

"הסרטון הזה ממחיש את הערכים שלנו", הסביר הקצין, "כמו שכאשר ללוחם נכנס בין כוונות ה-M16 שלו אדם חף מפשע והוא לא יורה, כך גם אצלנו, ביצוע המשימה הוא לא בכל מחיר. לא מדובר ב'שגר ושכח'. יש ללוחם חצי דקה עד דקה להחליט האם הוא שומר על הערכים שלנו כצבא". בשאר ביצועי התמוז בסרטון ניתן לראות שיגורים ופגיעות שלו במטרות של חיזבאללה במהלך מלחמת לבנון השנייה.

 

סגירת יחידת "מיתר" מהווה חלק מהדילמות שמלוות את התעצמות זרוע היבשה בשנים האחרונות, אל מול תופעת האויב הנסתר והנעלם שמאפיינים את חמאס וחיזבאללה. ההתלבטות היא האם להשקיע יותר ברכש של רקטות וטילים מדויקים על חשבון פגזים ארטילריים קלאסיים לתותחים, שהפגיעה הסטטיסטית שלהם עלולה לגרום לנזקים אגביים, אך עלותם זולה בהרבה. "אנחנו משמרים את התמהיל הזה בצורה מיטבית, מאגד ארטילרי הפכנו לחטיבת אש שמשלבת יחד נשק סטטיסטי עם דיוק", הסביר הקצין, "יש מקום חשוב לארטילריה גם במלחמה הבאה".


פורסם לראשונה 11/03/2017 20:19

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפעיל הטיל זיהה פלסטינית בחלון, והסיט את הטיל ממסלולו
מומלצים